Geen WK voor langebaanschaatster Fran Vanhoutte

Fran Vanhoutte moet nu uitkijken naar een zomerprogramma.©Picasa
Fran Vanhoutte moet nu uitkijken naar een zomerprogramma.©Picasa
Redactie KW

Ons land neemt niet deel aan het WK Junioren op de langebaan in het Japanse Hachinohe, dat zou worden gehouden van 19 tot en met 21 februari. De onzekerheid over de impact van coronamaatregelen is de belangrijkste reden voor de afmelding en zo is er dus geen WK voor Fran Vanhoutte uit Gistel.

Ook wordt het gebrek aan mogelijkheden om zich goed voor te bereiden als een belangrijke reden voor de afmelding naar voor geschoven. De Koninklijke Belgische Schaats Federatie (KBSF) heeft lang uitgekeken naar mogelijkheden om een delegatie bij de junioren te laten deelnemen aan het WK in Japan. De 17-jarige Fran Vanhoutte werd hiervoor uiteindelijk geselecteerd, samen met de Limburger Gijs Luijten.

Zomerprogramma

Het gebrek aan ijsuren en de verstrengde maatregelen in Nederland (lockdown) en Duitsland (quarantaineregels) maakten het onmogelijk om een passende voorbereiding te organiseren en de kwalificatietijden verder aan te scherpen. “We richten ons er nu op om deze junioren een goed zomerprogramma aan te bieden zodat ze er volgend jaar zeker zullen staan” , klinkt Stijn Turcksin via de officiële kanalen van de KBSF.

Zowel Fran Vanhoutte als Gijs Luijten zijn junior A1 en maken hierdoor ook het volgend seizoen nog kans op een selectie voor het WK junioren, dat dan in Oostenrijk plaatsvindt.

Winterspelen

Fran Vanhoutte, de jongere zus van Stien die komend weekend in het Nederlandse Heerenveen bij de langebaanschaatsers aan het EK deelneemt, verbeterde vorig jaar het bijna halve eeuw record op de 1.500 meter. Ze sloot zich ruim twee jaar geleden aan bij de Lange Baan Schaatsclub Gent en reed pas tijdens de winter van 2019 haar eerste schaatswedstrijden. De bedoeling is dat Fran, samen met Stien en Sandrine Tas, als derde West-Vlaamse in 2022 als ploeg kan deelnemen aan de Winterspelen om in 2026 een gooi te doen naar de medailles.

Als lid van de Zwaantjes Rollerclub Zandvoorde behoorde Fran reeds tot de wereldtop bij de junioren in het skeeleren. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.