Familie Mulliez-De Bon sterk vertegenwoordigd in Rally van Wervik

V.l.n.r. de copiloten Kelly De Bon, Michiel Tijtgat en Bjorn Fonteyne. Vooraan de pilosten v.l.n.r. Kim De Bon, Nicolas Mulliez en Christophe Mulliez. © (foto MPM)
Redactie KW

De 45ste editie van de Rally van Wervik is voor de familie Mulliez-De Bon niet alleen een rally op het thuisfront, het is ook een evenement voor heel de familie.

Het rallyverhaal begint bij de 48-jarige Christophe Mulliez uit Kooigem. Hij is mechanieker bij Toyota Devos in Rekkem. “De zaakvoerder, William, is tevens mijn neef”, aldus Christophe Mulliez. “In 1984 ging ik met Williams serviceteam mee en beleefde de gouden jaren met de Toyota Celica in het nationaal kampioenschap. In die periode was er nog veel minder haat en nijd dan nu. In 1992 heb ik dan zelf deelgenomen aan de 12 Uren van Wervik, waar ik ondanks een kleine wegverlating toch nog de finish haalde. Maar er kwam geen vervolg, omdat ik nog jong was en geen budget vond om rally te rijden. Toen William besliste om de helm aan de haak te hangen, leek het rallyavontuur ook voor mij voorbij. Tot mijn broer Nicolas in 2012 met rally begon en ik opnieuw betrokken raakte in deze sport.”

“De rallymicrobe zat er bij mij al vroeg in en op 18-jarige leeftijd ging ik al alleen naar de 24 Uren van Ieper kijken”, zegt Moorselenaar Nicolas Mulliez. “In 2012 werd het rally rijden heel concreet, ondanks zware tegenstand van mijn ouders en van mijn broer Christophe. Ondertussen zit ik al aan zeven jaar rallysport en evenveel deelnames in Wervik. Ik beschik ook al over een drietal wagens, met de bedoeling die te verhuren. Indien ze niet verhuurd raken, zal mijn vrouw Kim er enkele rally’s mee betwisten.”

verjaardagscadeau

Kim De Bon is als echtgenote van Nicolas Mulliez ook gebeten door de rallymicrobe. “Ik ben vorig jaar gestart als zijn copilote”, opent de 30-jarige Kim. “We zouden samen de Rallysprint van Moorslede rijden, maar omdat de aandrijfas brak bij de start van de eerste proef, konden we geen meter rijden. De bal ging pas goed aan het rollen toen Nicolas voor mijn 30ste verjaardag een origineel cadeau meebracht: een Toyota Yaris, die klaar stond voor de 6 Uren van Kortrijk. Zo ben ik dan zelf achter het stuur gekropen en reed ik in november vorig jaar mijn eerste rally.

Mijn rallyverhaal begon pas echt toen ik voor mijn 30ste verjaardag een rallywagen kreeg van mijn echtgenoot (Kim De Bon)

Natuurlijk heb ik nu de smaak goed te pakken en wil ik dit jaar meerdere rally’s rijden, maar de taak van copiloot vind ik ook nog steeds boeiend. Voor mijn debuut als piloot had ik natuurlijk ook een copiloot nodig en die taak werd gemakkelijk ingevuld door mijn tweelingzus Kelly.”

“Het was voor mij een evidente beslissing om samen met mijn zus rally te rijden”, aldus tweelingzus Kelly. “We hadden natuurlijk stress, maar noem het gerust gezonde stress. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we elk om beurt een klassementsproef zouden rijden, maar de proeven die ik zou rijden werden geannuleerd, zodat we dan maar besloten om niet van plaats te wisselen. Ik las de nota’s voor en dat lukte goed. In Wervik is het de bedoeling dat Kim de volledige wedstrijd rijdt. Zij kan gemakkelijk de knop omdraaien en het verstand op nul zetten terwijl ik me goed voel in de rol van copilote. Of ik ooit zelf het stuur in handen neem? Zeg nooit nooit. We zien wel in de toekomst.”

Vuurdoop

In Wervik leest Bjorn Fonteyne de nota’s voor Nicolas Mulliez voor. De 42-jarige Pittemnaar is een collega van Nicolas. “Begin de jaren 2000 was mijn neef Patrick Lefevere op zoek naar een copiloot en zo kreeg ik de kans om mijn eerste stappen in de rallysport te zetten. In zestien jaar heb ik elf deelnames aan de 12 Uren van Wervik op de teller. Eind 2015 was het heilig vuur op en besloot ik te kappen met de rallysport. Maar eind 2018 vroeg Nicolas of ik in Kortrijk zijn copiloot wou zijn omdat zijn echtgenote zou rijden. Ik hapte toe. En de rallymicrobe bleek nog niet dood”, lacht Bjorn Fonteyne. “Als Nicolas samen met zijn vrouw de rally afwerkt, maak ik deel uit van het serviceteam. Als Kim zelf rijdt, neem ik naast Nicolas plaats om de nota’s te lezen.”

Voor Michiel Tijtgat ten slotte wordt het dit weekend zijn vuurdoop in de rallysport. De 24-jarige projectleider zal de nota’s van Christophe Mulliez lezen. “Eigenlijk was het de bedoeling dat mijn pa de taak van copiloot op zich zou nemen, maar hij verwees Christophe naar mij door. Ik ben al lange tijd liefhebber van snelle wagens, zodat ik niet lang moest nadenken toen hij me de vraag stelde. Ik weet niet wat ik ervan moet verwachten, maar kijk er wel enorm naar uit. Ik hoop dat we het vertrouwen in elkaar stelselmatig kunnen opbouwen en dat we iedere omloop betere tijden kunnen realiseren. Wij rijden in de klasse 1A terwijl Nicolas in de klasse 3F rijdt, zodat er van onderlinge strijd geen sprake zal zijn. Als Christophe nog rally’s wil rijden dit jaar, dan ben ik er graag opnieuw bij. Veel zal natuurlijk afhangen van het feit of de wagen verhuurd is. Het is de bedoeling om ooit eens zelf achter het stuur te kruipen, maar momenteel focus ik me op mijn taak van copiloot.”