Familie Claeys komt in actie op Gavercross Harelbeke

Foto ELD
Redactie KW

Op zondag 10 maart wordt ter hoogte van het Forestiersstadion voor de vierde keer de E3 Binck Bank Gavercross in Harelbeke georganiseerd. Ook het gezin Claeys-Decoutere uit Harelbeke zal er zijn. Zij zijn aangesloten bij het organiserende Gavertrimmers en zijn zowel op als naast de omloop actief.

Het atletiekverhaal ten huize Claeys-Decoutere begon vier jaar geleden bij Laura (13), de oudste dochter. Ze begon mede door een klasgenootje met atletiek. “Daarvoor had ik al twee seizoenen als voetballer bij SW Harelbeke achter de kiezen”, opent de studente moderne in Spes Nostra. “Dat bleek niet helemaal mijn ding te zijn, dus koos ik voor atletiek. Ik trek wekelijks twee keer de loopschoenen aan, en doe er zo nu en dan een wedstrijdje bovenop. Zo kan je me telkens terug vinden tijdens het Harelbeeks Joggingcriterium. Soms staat er al een veldloop op mijn programma, zoals de schoolcrossen. Daarbuiten zal de Gavercross mijn enige wedstrijd op onverharde ondergrond zijn. Dit is een cluborganisatie, dus loop ik mee voor mijn plezier. Maar toch zal ik wel een beetje stress hebben voor die wedstrijd.”

Ook Joran is van de partij op het Gaverdomein zondag. “Ikzelf ben niet aangesloten bij de Gavertrimmers”, aldus Joran, die in het vijfde leerjaar van de Mariaschool in Harelbeke zit. “Ik speel voetbal bij Ons Genot Stasegem, waar ik bij de U12 uitkom. Normaal speel ik bij de U11 maar ons ploegje had het te gemakkelijk, en zo werden we naar de U12-reeks doorgeschoven.”

Naast voetballen gaat hij ook heel graag lopen. “Zo neem ik ook deel aan de schoolcrossen en zowat de helft van het Harelbeeks Joggingscriterium. Dit doe ik vooral voor mijn plezier, want naast mijn voetbaltrainingen ga ik niet extra de baan op. Ik hoop uiteraard goed te presteren dit weekend. Mijn droom is om later bij mijn favoriete ploeg Club Brugge te spelen“, besluit Joran.

Eline (9) is net als haar zus Laura vier jaar geleden begonnen bij de Gavertrimmers. “Daarnaast trap ik ook graag in balletje op school”, vertelt Eline. “Ik kijk er telkens naar uit om op dinsdag en donderdag naar de clubtrainingen te gaan. Die zijn in spelvorm wat het heel plezant maakt. Ze worden geleid door de zusjes Tily en Charlotte Creupelandt. Vorig jaar kon ik in mijn leeftijdscategorie zegevierend het jeugd joggingcriterium afsluiten. Ook zondag zou een overwinning voor eigen publiek heel mooi zijn. Mijn grote idool is Nafi Thiam. Net zo goed worden als zij zou mooi zijn”.

Aflossing

Amalia (8), die in het derde leerjaar van de Mariaschool zit, is de jongste telg van de familie. “Voor mij is dit het derde jaar bij de Gavertrimmers. Ik neem net als mijn broer en zussen aan dezelfde wedstrijden deel. Zondag wil ik vooral heel goed mijn best doen. Ook ik ga twee keer per week trainen bij de club. Later zou ik graag juf of kleuterjuf worden.”

Voor mama Mieke Decoutere (36) staat de estafetteloop op het programma. “Dit is een eenmalige deelname. Door rugproblemen moest ik noodgedwongen stoppen met de loopsport“, verduidelijkt de administratief bediende van het Kuurnse gemeentebestuur. “Het is het eerste jaar dat ik de schoenen aan de haak moest hangen. Toch wil ik samen met Eline en Laura de aflossingswedstrijd meedoen. De 370 meter die ik moet afleggen, vallen nog mee.”

Daarnaast is Mieke ook actief bij de dagorganisatie. “Dit doe ik al een paar jaar”, legt ze uit. “Het eerste jaar stond ik mee in voor de parcoursopbouw, maar nu zal ik vooral aan de inschrijvingstafel te vinden zijn. Daarna ben ik een helpende hand waar nodig.”

Groep op niveau

Ook papa Eddy (49) is vrijwillig medewerker. “Voor mij begint het een dagje vroeger. Dan help ik mee aan de parcoursopbouw”, vertelt hij. “Ook de dag zelf kijk ik nauwlettend toe of er niet moet bijgesleuteld worden. Daarnaast zet ik ook de prachtige prijzentafel klaar.”

Zelf heeft hij nooit gelopen. “Mijn knieën willen niet echt mee. Maar we zijn wel telkens paraat om de kinderen aan te moedigen. Soms heb ik meer stress dan zij zelf”, lacht hij. “Vorig jaar moest Eline tijdens Stasegem Loopt! afgevoerd worden naar spoed door een zware val. Geen pretje.”

Eddy vindt het heel belangrijk dat de kinderen na een hele dag op de schoolbanken aan sport doen. “Daar hebben ze echt deugd van, en het is een andere vriendenkring waarin ze terecht komen. Bij de Gavertrimmers komen zo ook terecht in een groep volgens hun niveau, en niet volgens leeftijd. Toch wel een pluspunt”, meent hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier