Fabian Cancellara wint Ronde Van Vlaanderen

© BELGA
Redactie KW

Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard Trek) heeft zondag de 97e Ronde van Vlaanderen (WorldTour) op zijn naam geschreven.

De Zwitser reed op 14 km van de streep, tijdens de laatste beklimming van de Paterberg, weg van zijn medevluchters Peter Sagan (Cannondale) en Jürgen Roelandts (Lotto-Belisol). Daarna fietste de voormalige wereldkampioen tijdrijden solo naar de finish in Oudenaarde.

Cancellara, ook in 2010 de beste in Vlaanderens Mooiste, had aan de streep 1:27 voorsprong op de Slovaak Sagan, die de spurt voor de tweede plaats won voor Roelandts.

Verhaal van de wedstrijd:

Anticlimax al na 19 kilometer. Tom Boonen ligt kermend van de pijn langs de kant van de weg. Domweg gehaperd aan een paaltje blijkbaar, maar wel met noodlottig gevolg. De Ronde is nu al over & out voor de Belgische kampioen. Die wordt afgevoerd naar het ziekenhuis in Roeselare. Gelukkig zonder breuken, wel enkele hechtingen aan de knie. Ook Parijs-Roubaix is onzeker. Boonen, stilaan de pechvogel van het voorjaar.

In de schermutselingen op weg naar de finale toont vooral Andre Greipel zich. Meer dan een spurter, de Duitser van Lotto-Belisol. Gul in de inspanningen. Hij raakt met vijf mannen voorop. Ook ploegmakker Marcel Sieberg, Laurens De Vreese en Maarten Tjalingii zijn er bij en Michael Kwiatkowski, sterk voor Omega Pharma Quick.Step, hier op de Koppenberg. Een dikke minuut verderop houden de grote kanonnen zich nog altijd gedeisd. Als er al een juist moment bestaat om lek te rijden, dan wel nu. Topfavoriet Cancellara moet even aan de kant. Terugkeren gebeurt tussen de auto’s. Luitenant Stijn Devolder wacht hem op.

Intussen is het opvallend hoe lang iedereen wacht om uit z’n pijp te komen. Toch één opmerkelijke move: na de tweede passage over de Paterberg maken Selvagi en Jurgen Roelandts de sprong naar de koplopers. Lotto-Belisol rijdt een slimme koers. Maar het peloton ziet de vluchters haast de hele tijd rijden. 30 seconden voor de groep Roelandts. Dar zorgt één man voor. Stijn Devolder trekt de groep op een lint. In volle finale houdt hij kilometers aan een stuk de vluchters in het vizier. Tanden op elkaar. De rode loper uitrollen voor Cancellara is dit.

Derde passage op de Oude Kwaremont en Jurgen Roelandts draait voorin de gashendel open. De kopman van Lotto-Belisol gaat alleen nu. Dat moet hij ook doen want er komt een wervelwind aan. Zoals voorspelt ontbindt Fabian Cancellara op de Oude Kwaremont zijn fietsduivels. De aangekondigde tempoversnelling, de kasseien geselen, van op de kop, maar toch kunnen er maar twee aanpikken. Peter Sagan natuurlijk, wie anders. En een verbluffende Kwiatkowski. Al gaat het licht uit bij de Pool helemaal op het eind van de Kwaremont. Deel 1 van het nummertje van Cancellara zit er op. Hij en Sagan komen bij Roelandts.

Met drie naar de Paterberg nu. En daar perst de Zwitser zijn concurrenten uit als citroenen. ‘t Is bonken bergop tot ze kraken. Roelandts is de eerste die het hoofd moet buigen. Sagan klampt aan. Maar meter na meter, kassei na kassei rijdt Cancellara hem er af. Onweerstaanbaar, onhoudbaar. Geef hem twintig meter en hij is weg. En dat gebeurt ook. Wacht Cancellara enkel nog een tijdrit van goed 10 kilometer naar Oudenaarde. En dat kan hij natuurlijk als geen ander. En zo wint op Pasen een Zwitser die de Vlamingen ook in hun hart dragen voor de tweede maal Vlaanderens Mooiste. Het is hem gegund. Sagan houdt in de spurt voor de tweede plaats een erg verdienstelijke Jurgen Roelandts af.

Meer vanavond in Sport West op Focus-WTV, vanaf 18u.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.