Exclusief op KW: de laatste rechte lijn van Delfine Persoon richting New York

© belga
Wouter Vander Stricht

Delfine Persoon stapt op zaterdag 1 juni in de ring van het legendarische Madison Square Garden in New York. Tegenstandster: gewezen olympisch kampioene Katie Taylor. De Ierse bokster heeft drie wereldtitels in haar bezit. De belangrijkste gordel die van de WBC hangt echter om de middel van onze West-Vlaamse bokster. Wie wint, heeft meteen de vier wereldtitels op zak en is dus de ultieme wereldkampioene. Delfine Persoon geeft ons de komende weken een exclusieve kijk in haar leven richting deze nu al legendarische kamp.

De trainingszaal in Lichtervelde, achter café De Boksneuze in de stationsbuurt, staat in schril contrast met alles wat de Big Apple uitstraalt. Delfine Persoon (34) werkt er haar oefensessies af in wat vroeger een oude limonadefabriek was. Terwijl haar coach en vriend Filiep Tampere voorzien van de nodige stootkussens als figuurlijke boksbal fungeert, knokt Delfine Persoon zich in het zweet. Geen buitenlandse stages voor de vrouwenkamp van de eeuw, wel haar vertrouwde omgeving om zich voor te bereiden. “Als opwarming loop ik vaak van onze woning in Gits naar Lichtervelde, zowat vier kilometer langs landelijke wegen. Zo heb ik het het liefst.”

Delfine Persoon is een landbouwersdochter uit Moorslede, haar toeverlaat Filiep Tampere groeide op in Lichtervelde, zijn ouders baatten er het plaatselijke slachthuis uit. Delfine leerde Filiep kennen toen ze overstapte naar de bokssport. “Mocht ik geen rugproblemen gehad hebben, dan deed ik waarschijnlijk nog altijd aan judo. Weet je dat ik samen met Yves Lampaert – hij als cadet, ik als junior – nog Belgisch judokampioen werd? Maar mijn rug – ik heb er nu trouwens ook weer wat last van – speelde te vaak op. En dus ging ik dan maar boksen in Lichtervelde. Zonder dat ze het thuis wisten.”

Lopen met Django

Het vervolg is bekend. Delfine Persoon begon aan haar opmars in de bokssport en verloor slechts één kamp, toen ze in Izegem op 1 november 2010 ziek in de ring stapte. Ze wilde haar supporters niet ontgoochelen, het leverde haar de enige verlieskamp op haar palmares op. Nadien ging het snel en ondertussen is ze tienvoudig wereldkampioene. “Van al haar tegenstandsters heb ik er geen enkele gezien die echt een voet naast haar kon zetten”, graaft Tampere in zijn geheugen.

Tampere en Persoon wonen samen in Gits, vlakbij zorginstelling Dominiek Savio. De lieveling des huizes is Django, de Mechelse herder met wie Delfine al lopend op pad gaat. Filiep vertrouwt ons ondertussen toe dat hij ook 23 jaar hoefsmid is geweest, maar dat een motorongeval hem bijna twee jaar uit roulatie hield. Achter hun woning lopen ook nog vier paarden. Ondertussen werkt Filiep bij New Holland in Zedelgem. Als lasser helpt hij er bij de productie van pikdorsers. Elke dag rollen er 14 van de spreekwoordelijke band. Van zijn werkgever heeft hij twee maanden onbetaald verlof gekregen, Delfine spaarde bij de federale politie genoeg vakantiedagen op om zichzelf twee maanden betaalde vakantie te gunnen.

Ze ervaren het als een luxe om eens echt te kunnen leven als een prof. “Delfine vecht profkampen, maar haar job bij de politie blijft belangrijker dan haar sport. Jammer genoeg, maar het is haar broodwinning”, stipt Tampere aan. Het hoge woord is er uit. Delfine Persoons carrière is vooral investeren geweest. Niet enkel via noeste trainingsarbeid in haar sportieve progressie, maar ook financieel. Boxingclub Lichtervelde telt ondertussen meer dan 100 leden, maar haar bokskampen organiseert Delfine zelf. Alle financiële risico’s die daarbij horen, komen erbij.”

De onderhandelingen voor de ultieme kamp werden hard gevoerd. Katie Taylor heeft drie managers rond zich, maar Filiep Tampere kon voor zijn pupil toch een mooie 200.000 dollar uit de brand slepen. De beurs voor Taylor, die commercieel interessanter is, zou het miljoen benaderen. Winst of verlies, dat maakt financieel geen verschil. Zo steekt de bokswereld in elkaar. Bij verlies mag ze zich zo snel mogelijk weer naar België haasten, bij winst bedong het management van Taylor meteen een ‘rematch’ op een door de Ierse gekozen locatie. “En dat zou dan wel eens Engeland kunnen zijn”, denkt Tampere.

Nieuwe bokszaal

De centen die Delfine straks verdient voor meer dan de helft afgeroomd door taksen worden meteen geïnvesteerd in een nieuwe bokszaal. Plannen zijn er al enkele jaren bij de vleet, de locatie wordt nu normaal Gits en met een subsidiedossier onder de arm hoopt het duo om snel een moderne zaal te zien verrijzen. “We doen hier nu op zaterdagmiddag aan kids boxing. Je moet die kinderen spelenderwijs wat kennis laten maken met de sport, maar wij hebben hier de ruimte niet.”

Als bokser kan elke kamp je laatste zijn, dat beseffen Persoon en Tampere maar al te goed. Een datum op het einde van haar carrière prikt Delfine Persoon nog niet. “Ik zal me niet verrot laten slaan, als ik voel dat het genoeg is, stop ik er mee. Ik ben nu 34 jaar en bekijk het kamp per kamp. Als ik win tegen Taylor, volgt er dus zeker nog een herkansing.”

Sloophamer Delfine

Exclusief op KW: de laatste rechte lijn van Delfine Persoon richting New York
© Getty Images

De sportieve kansen inschatten is niet makkelijk. Katie Taylor (32) werd in 2012 olympisch kampioene. “Maar het olympisch boksen mag je gerust een andere sport noemen. Je moet in drie ronden de klus klaren”, verklaart Delfine. Tampere: “Delfine is iemand die een tegenstander langzaam sloopt. Vaak leidt dat tot een ko, maar die komt er meestal niet na één rake mokerslag, maar door de opeenstapeling van een variatie aan slagen. Delfine heeft een ijzeren conditie. Ze heeft ook altijd zin om te trainen, een droom voor mij natuurlijk.”

Taylor is natuurlijk geen doetje, maar ze of toch haar management hield de kamp tegen Persoon lang af. Nu ze de drie wereldtitels bij de andere bonden in haar bezit heeft, wil ze de kans om de WBC-titel van Delfine de belangrijkste daar aan toe te voegen, niet laten liggen. Wint Delfine, dan zijn meteen ook de drie gordels van Taylor voor haar en is ze de undisputed champion, de onbetwiste wereldkampioene. Pound for pound, dus over alle gewichtsklassen heen, zijn Taylor en Persoon de twee beste vrouwenboksters ter wereld. Taylor heeft nog maar 13 profkampen op haar ongeslagen cv, tegenover 44 voor Delfine. “Maar ze heeft wel meer dan 100 amateurkampen betwist”, aldus Tampere die via YouTube de stijl van Taylor al grondig bestudeerde. “Ze is vooral technisch erg sterk. Maar hoe langer de kamp zal duren, hoe meer in het voordeel van Delfine.”

Hoe langer de kamp duurt, hoe groter de kansen voor Delfine – coach Filiep Tampere

Maar waar kunnen de Belgische fans de kamp bekijken? “De rechten zitten bij Sky Sports en hier in België is die post (sic) niet beschikbaar. Al maakt men zich in café Yin-Yang in Gits sterk dat ze de kamp op groot scherm zullen kunnen uitzenden.”

Wanneer ze exact zullen afreizen, weten ze nog niet. “De organisatoren regelen alle vliegtuigtickets en nemen de verblijfskosten op zich. Het is dus wachten op nieuws uit Amerika. Ondertussen hebben ook al 30 fans tickets geboekt.”

Goed in haar vel

Naar New York reizen is niet altijd een evidentie. “Ik ga er om te werken, dus moest ik een speciaal visum aanvragen. Ik moest daarvoor zowat 30 pagina’s aan paperassen invullen. En of ze dat grondig checken? Ik had aangegeven dat ik nog nooit in Amerika was geweest. Maar ooit maakten we daar een tussenlanding toen we naar de World Boxing Council in Mexico trokken. Dat wisten ze dus in de VS nog hé…”

Nog drie weken te gaan voor de kamp van haar carrière. “We zitten op schema”, bevestigt de coach. “Ik voel me ook weer goed in mijn vel”, gaat Delfine verder. “Mijn rug speelt soms wat op, maar voor de rest is alles OK met mij. We bouwen op naar onze kamp, zoals we dat anders doen. Met dat verschil dat ik nu overdag kan trainen, terwijl ik anders ‘s avonds tussen de drukte van de andere boksers hier mijn trainingen moest afwerken.”

Winst of verlies: Persoon en Tampere blijven twee authentieke mensen die zich straks voor hun sport blijven inzetten. Met beperkte, zelf voorziene middelen hebben ze zich naar de top gewerkt. Maar de ultieme bekroning voor een nu al fantastische carrière wenkt. En met KW volgen we het doen en laten van Delfine en Filiep verder op de voet.

Volg het videodagboek van Delfine op kw.be

Exclusief op KW: de laatste rechte lijn van Delfine Persoon richting New York
© MLT

Een West-Vlaamse die in de ring van Madison Square Garden in New York staat? Dat wil je als West-Vlaming toch niet missen. Dat dachten wij ook en daarom gaan we met KW vanaf nu met Delfine en haar trainer Filiep aftellen naar die historische kamp aan de andere kant van de grote plas. “Het is voor Delfine en mij een eer om daar in Madison Square Garden in de ring te mogen staan voor 20.000 toeschouwers”, gaf trainer Filiep enkele weken geleden in KW al aan. “Het is het mekka van de bokssport waar alleen de wereldtop in de ring mag staan.”

Hoe bereidt Delfine zich voor? Wat spookt er door haar hoofd? Is er tijd voor ontspanning? Hoe verloopt de trip naar New York? Wat doet ze vlak voor ze de ring in stapt? Ontdek het de komende weken op onze site!

In een videodagboek dat exclusief op kw.be te zien is, gunt de bokskampioene een blik achter de schermen. Je leert er de Delfine kennen zoals ze is. Eenvoud zonder franjes, niet al te veel poespas, maar enorm gedreven en de focus op dat ene doel. Haar blik tijdens de trainingssessies spreekt boekdelen. Die titel van undisputed champion moet naar Gits verhuizen. En wij zitten op de eerste rij om dat te zien gebeuren.

Volg het videodagboek op www.kw.be/delfine