https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Drie West-Vlaamse sprinters dromen van de Spelen

Alexander Doom (24), Manon Depuydt (24) en Michael Obasuyi (21).© Belga
Alexander Doom (24), Manon Depuydt (24) en Michael Obasuyi (21).© Belga
Redactie KW

We zijn drie maanden voor de start van de Olympische Spelen en een pak atleten probeert nog een ticket richting Tokio in de wacht te slepen. Onder hen drie jonge West-Vlaamse sprinters: Michael Obasuyi (21), Alexander Doom (24) en Manon Depuydt (24). Geen van de drie is al zeker, maar de kans is niet onbestaande dat ze deze zomer hun olympisch debuut mogen vieren. Ook hun trainers Patrick Himschoot en Philip Gilson hebben er een goed oog in.

ALEXANDER DOOM UIT ROESELARE

Alexander Doom was op het EK indoor in maart de enige niet-Borlée die deel uitmaakte van de 4×400 meter-ploeg. Wil hij naar Tokio, dan moet hij hopen dat Jacques Borlée hem opnieuw selecteert voor de Belgian Tornados.

Alexander Doom.© Belga
Alexander Doom.© Belga

“Ik vind wel dat Alexander op het EK een heel goede beurt heeft gemaakt”, vertelt zijn trainer Philip Gilson. “Zeker als je bedenkt dat hij na 150 meter een spierscheur opliep en nog meer dan een ronde met die blessure heeft gelopen. Hij moet de pijn serieus verbeten hebben. Na het EK mocht Alexander een tijdje niet lopen, maar ondertussen is die blessure volledig van de baan. We hebben er net drie weken stage in Turkije opzitten en die is uitstekend verlopen. We konden alles volgens plan afwerken en ik denk dat Alexander zo’n twee à drie weken voorsprong heeft genomen op hetgeen ik in mijn hoofd had.”

Een ander voordeel van die stage was dat Gilson en Doom daar niet alleen waren. Ook de Borlées waren aanwezig, dus kon er al eens gepraat worden over een eventuele deelname aan Tokio. “Ik heb Jacques daar ook gezegd dat Alexander geen zotte dingen zou doen, maar dit weekend gaan we eens kijken hoever hij staat. En normaal geef ik daarna groen licht voor de Spelen. En ik denk wel dat Alexander er zal bij zijn. Veel atleten die in aanmerking komen voor de 4×400 meter zijn wat op de sukkel met blessures. Nu, hij zal nog altijd moeten bewijzen dat hij zijn plaatsje verdient. Daarvoor zal hij wel onder de 46 seconden moeten duiken, maar ik acht hem daartoe zeker in staat”, besluit Gilson.

MANON DEPUYDT UIT KLEMSKERKE

Manon Depuydt heeft er net drie weken stage in Turkije opzitten. De 200 meter-loopster uit Klemskerke heeft er goed getraind en dat was nodig, want van de drie atleten heeft zij nog het meeste werk voor de boeg richting Tokio.

Manon Depuydt.© Belga
Manon Depuydt.© Belga

“Manon staat momenteel rond de 60ste plaats op de wereldranking en er mogen 56 atletes deelnemen aan de Olympische Spelen”, verklaart haar trainer Philip Gilson. “Voor haar wordt het dus vooral zaak om in de juiste wedstrijden binnen te geraken zodat ze nog wat extra punten kan sprokkelen. Het werken met die ranking heeft eigenlijk één groot nadeel. Er zijn atletes die minder zijn dan Manon, maar toch voor haar staan omdat zij betere wedstrijden kunnen lopen of meer punten kunnen pakken. We staan daar een beetje machteloos tegenover… Maar haar manager is er hard mee bezig en we zijn Manon overal aan het inschrijven. Hopelijk worden er dan niet te veel wedstrijden afgelast. Het is gewoon een heel vervelende situatie. Het gaat niet alleen over in vorm zijn of heel snel lopen, je moet ook de mogelijkheid krijgen om in competitie uit te komen.”

Een andere optie is natuurlijk om onder de limiet voor Tokio te duiken, maar die is ontzettend scherp en dat ziet Gilson niet meteen gebeuren. “Die ligt rond de 22.80 seconden, er zijn maar twee of drie Belgen die dat ooit gelopen hebben. Dat zegt wel veel. De Spelen halen, zal voor Manon niet gemakkelijk zijn, maar als ze Tokio haalt, dan zal dat al een fantastische prestatie zijn.”

MICHAEL OBASUYI UIT OOSTENDE

Patrick Himschoot werkt al sinds zijn scholierenperiode samen met Michael Obasuyi en is dus uitstekend geplaatst om de kansen van zijn atleet in te schatten. Hij zag de 21-jarige Oostendenaar een uitstekend indoorseizoen afwerken, alleen jammer dat hij voor het EK moest afhaken met een blessure aan de adductoren.

Michael Obasuyi;© Belga
Michael Obasuyi;© Belga

“Het EK missen was inderdaad een tegenslag voor hem”, knikt Himschoot. “Maar door zijn sterke prestaties voordien staat Michael er nu wel een pak beter voor als voor het indoorseizoen. Hij staat momenteel 33ste op de ranking voor Tokio, terwijl er 40 atleten toegelaten zijn op de 110 meter horden. Hij kan ook onder de limiet lopen, maar dat zie ik niet snel gebeuren. Die is ontzettend scherp, nog maar 18 atleten hebben die gehaald. Het wordt dus zaak om die 33ste plaats vast te houden of nog wat op te schuiven. Daarvoor zal hij natuurlijk wel moeten presteren op wedstrijden. Veel kan ik nog niet zeggen over zijn programma, maar zijn manager is ermee bezig. Het is de bedoeling dat hij vanaf half mei weer in actie komt.”

Obasuyi is nog jong, amper 21 jaar. We mogen er dus van uitgaan dat hij in Parijs 2024 nog beter voor de dag zal komen. “En toch wil hij er nu al bij zijn”, pikt Himschoot in. “Het zijn natuurlijk wel de Olympische Spelen, die wil elke atleet meemaken. En voor Michael zou het een mooie eerste ervaring zijn. Ik wil er geen concreet doel aan vastkleven, maar hij zal niet als een toerist naar Tokio afreizen. Daarvoor is Michael te gedreven en te ambitieus.” (BVVB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten