De concurrentie om beste West-Vlaamse sporter van 2015 te worden is moordend

Atleten Philip Milanov en Louise Carton : hoe hoog scoren zij in onze top 100 ? © BELGA
Wouter Vander Stricht

Voor het tweede jaar op rij presenteren wij u onze top 100 van beste sporters van het afgelopen jaar. Vorig jaar won Delfine Persoon. Ze zette opnieuw een dijk van een jaar neer, maar de concurrentie is groot.

We maken het onszelf niet echt gemakkelijk, zoveel is zeker. Een verkiezingen houden waar je diverse sporten en dan ook nog eens mannen en vrouwen met elkaar gaat vergelijken, het zorgt soms voor wat commotie. En wij als Krant van West-Vlaanderen, die ook veel aandacht schenken aan de jeugd, betrekken daar dan nog eens jonge kampioenen bij. Over een uitslag van een verkiezing kun je eindeloos discussiëren. Wij doen dat echter niet, hebben we de tijd niet voor…

Het verloop van de verkiezing is pure democratie. Gedurende het hele sportjaar houden we de namen bij van wie zich in kijker sport, dat leidt tot een lijst van ruim 250 namen. En daar puren we dan de beste 100 uit. Hoe we dat doen ? Iedere sportredacteur, sinds dit jaar zijn we met elf, geeft ‘zijn’ (ja, een ‘haar’ hebben we niet in ons midden) top 100.

Wie eerste eindigt krijgt 100 punten, de laatste nog één puntje. Dus in theorie zijn er 1.100 punten te verdienen. Zonder echt iets te verklappen kunnen we al meegeven dat de top vier meer dan 1.050 punten verzamelt, dus over de toppers is onze redactie het eens.

“Op oudejaarsdag raakt bekend wie onze sportredactie tot sporter van 2015 verkoos”

De West-Vlamingen overheersten het sportjaar in België. Club Brugge won de beker, een half West-Vlaams AA Gent de titel, BC Oostende en Knack Roeselare de landstitel, maar dat vertaalt zich slechts gedeeltelijk in onze top 100 uiteraard. Het gaat immers om een individuele bekroning. In deze eindejaarsperiode lossen we – te beginnen op dinsdag 22 december – dagelijks tien namen.

We tellen af van de nummer 100 – bokser Seba Steen – naar de ultieme nummer 1. Op oudejaarsdag maken we de winnaar bekend. Vorig jaar won Delfine Persoon, zopas verkozen tot Sportvrouw van het Jaar, maar ook Gouden Spike Philip Milanov is natuurlijk een grote gegadigde. Loopt er nog iemand anders met de titel heen ? Dat kan ! Je kunt het hier dag per dag volgen.

Nog dit : de sportredactie telt dus geen dames telt. Een gelukje voor ons. Als chef sport zijn we blij dat we ons ook al eens niet moeten gaan bezighouden met het intomen van het grenzeloze testosteron. Maar niettemin werden de prestaties van onze vrouwelijke supporters (weer) erg naar waarde geschat.

Kiezen is verliezen, er kan maar één winnaar zijn. De m/v die het haalde werd door vier van de elf redacteurs op één gezet. Dus zeven onder ons zien hun favoriet niet winnen. Maar in een dergelijk West-Vlaamse sportief boerenjaar was de keuze dan ook groot. Geniet ervan, want in de eerste afleveringen maak je ook kennis met (jonge) sporters die u misschien nog niet kende.

Je vindt de countdown van de Top 100 hier