Dan toch nog hoop voor Maxime Vantomme, Sven Vandousselaere en andere werkloze renners uit onze provincie?

De wielervakbond VVBW (Vereniging voor Beroepswielrenners) overweegt een eigen ploeg op continentaal niveau op te zetten om onderdak te bieden aan werkloze Belgische en Nederlandse profs. Het team moet de renners een overbruggingsjaar geven tot de arbeidsmarkt nieuwe kansen biedt in 2015.

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Wat hebben Maxime Vantomme, Klaas Sys, Jan Ghyselinck, Benjamin Verraes, Kevin Claeys, Steve Bekaert en Sven Vandousselaere, behalve gladgeschoren kuiten en half bruingebrande armen, nog gemeen? Precies: het zijn West-Vlaamse wielrenners met talent, maar zonder werkgever. Want ook in deze glamoureuze sector is het duidelijk crisis. Maar zie, er is misschien toch nog hoop.

Deels Nederlands, deels Belgisch

“Je zou de ploeg deels uit deze Nederlandse en deels uit Belgische profs zonder ploeg kunnen laten bestaan”, zegt VVBW-voorzitter Bobbie Traksel op de Nederlandse website cyclingonline.nl. “Maar het is ook belangrijk om jonge renners, die normaal zouden zijn doorgestroomd naar de profs, eventueel onderdak te bieden. We hebben een geldschieter, maar er moeten nog sponsors bij komen omdat wij als profs nu eenmaal niet voor een appel en een ei kunnnen rijden. Iedereen is bereid in te leveren, maar ook wielerprofs hebben hypotheken te betalen en gezinnen te onderhouden.”

In totaal 135 renners op straat

Traksel zegt dat de situatie nog nooit zo slecht was als nu. “Ik ben dertien jaar prof, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Er zijn in totaal vijf teams gestopt, waardoor er 135 renners op straat staan. Voor 2015 lijkt het er alweer beter uit te zien, er zijn nieuwe initiatieven – zoals de ploeg van F1-piloot Fernando Alonso – en het zou mooi zijn als we als vakbond kunnen helpen om dit tussenjaar te overbruggen.”

(Belga/FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.