Craig Breen wint 55ste Ypres Renties Rally

In een loodzware hitte heeft de Ier Craig Breen verrassend, maar verdiend de Renties Ypres Rally gewonnen. In een wedstrijd die gedomineerd werd door veel lekke banden was de suprematie van de V.W. Polo’s groot met een volledig podium en een vijfde plaats voor Davy Vanneste. De garagehouder uit Menen was de eerste en enige West-Vlaming in de top tien.

Bij zijn vierde deelname in Ieper is de Ierse combinatie Craig Breen-Paul Nagle er eindelijk in geslaagd de rally te winnen. Zij waren de enigen die foutloos bleven. © DM

Vrijdag was de Nederlander Kevin Abbring de snelste starter en na drie proeven stond hij knap aan de leiding maar op de vierde proef maakte hij een klein foutje en moest hij zijn leidersplaats afstaan aan Craig Breen. Zaterdag was Craig Breen erg regelmatig en hij bleef niet alleen foutloos, maar bleef ook gespaard van lekke banden. Zijn vierde deelname bezegelde hij dan ook met een klinkende overwinning.

Kevin Abbring, voor de gelegenheid met de Kortrijkse Véronique Hostens als copiloot, kon zaterdag wel gelijke tred houden met Breen maar op de laatste proef verloor hij nog 25 seconden en moest hij vrede nemen met de tweede plaats. Kris Princen zorgde ervoor dat het podium volledig V.W. Polo kleurde en samen met Bram Eelbode (Beernem) doet hij een uitstekende zaak in de strijd om de Belgische titel.

Het eenmalig heroptreden van Freddy Loix met de Skoda Fabia van zijn vriend en copiloot Pieter Tsjoen werd bezegeld met de vierde plaats nadat Vincent Verschueren dicht bij het einde aan de kant moest met een geblokkeerde versnellingsbak en nadat de jonge belofte Sébastien Bedoret zijn Skoda Fabia in Dikkebus compleet vernielde.

Davy Vanneste en copiloot Kris D’Alleine (Reninge) waren vrijdag sterk aan de wedstrijd begonnen met een zesde plaats maar zaterdag waren ze al snel op achtervolgen aangewezen toen een lekke band hen deed terugvallen naar de tiende plaats. Dank zij een foutloos parkoers kwamen ze sterk terug en bekroonden hun knappe wedstrijd met de vijfde plaats.

De rest van de top tien werd vol gemaakt door de Britten Matt Edwards en Tom Cave met in hun spoor Joachim Wagemans, Alex Laffey en Kevin Demaerschalk.

Historics

Bij de historics waren de streekpiloten wel aan het feest. Bjorn Syx (Dikkebus) won de FIA wedstrijd terwijl zijn vriend Cedriek Merlevede (Wijtschate) de nationale wedstrijd op zijn naam schreef. Beiden debuteerden te Ieper en werden dus niet meteen als kandidaat-winnaars aangeduid.

Bjorn Syx moest enkel de eerste proef aan Stefaan Stouf laten maar toen de Ford Sierra Cosworth van Stouf aan de kant moest met motorproblemen nam Bjorn Syx de leiding over. Met zeven besttijden op rij reed hij de concurrentie op een hoopje en won hij oververdiend.

Zijn vriend Cedriek Merlevede had het heel wat moeilijker om de zege binnen te halen. Met drie besttijden op rij was hij uitstekend gestart maar de Limburger Dirk Deveux begon daarna seconde per seconde zijn achterstand goed te maken en uiteindelijk hield Merlevede nog 5,7 seconden over. Het feest kon bij de beide ex-autocrossers beginnen.

(FM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.