Craig Breen foutloos in Renties Ypres Rally

Na dag 1 staat Craig Been met zijn Volkswagen op kop. © DM
Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

Het wedstrijdbeeld van de rally werd vooral bepaald door lekke banden. Blijkbaar zorgde het droge weer ervoor dat de coupures er snel slechts bij lagen en dat bezorgde veel favorieten nogal wat tijdsverlies.

Kevin Abbring was het best gestart en dankzij een verschroeiend tempo kon hij al snel een mooie voorsprong uitbouwen. De VW Polos waren duidelijk aan het feest met Craig Breen op de tweede plaats, Kris Princen op de derde plaats en Davy Vanneste op de zesde plaats.

Maar toen begon het festival van de lekke banden. Heel wat van de favorieten reden lek en de een verloor al wat meer tijd dan de ander. De eerste van de koplopers die lek reed, was Abbring gevolgd door Bedoret, Vanneste en Veiby. Dit zorgde ervoor dat het klassement er na iedere proef weer anders uit zag.

Craig Breen sluit het vrijdaggedeelte af als leider en heeft 24 seconden voorsprong op Kevin Abbring. Kris Princen bleef foutloos en volgt als derde op 28 seconden. Na de drie Volkswagens volgt een duo van Skodas. Bedoret is knap vierde en staat momenteel zeven seconden voor op zijn leermeester Freddy Loix. Davy Vanneste blijft, ondanks zijn tijdsverlies, nog altijd beste streekpiloot en is tiende.

Bij de historics kenden de favorieten al snel mechanische problemen. Stefaan Stouf moest na de eerste klassementsproef al aan de kant met motorproblemen terwijl Didier Vanwijnsberghe opgaf met een gat in de versnellingsbak. Bjorn Syx gaat zaterdag als leider van start voor de Italiaan Lucky en de Spanjaard Alonso. Danny Kerckhof als vierde en Christophe Merlevede als vijfde kunnen morgen hopen op een podiumplaats.

(FM – Foto DM)