Coronaveilige sportkampen van Sven Vanthourenhout zijn opnieuw succes

Het sportkamp van ex-wielrenner Sven Vanthourenhout kon ook dit jaaer weer op grote belangstelling rekenen. © AVH
Redactie KW

Wie deze week ging sporten aan Drogenbrood kon wellicht een grote groep sportende, lachende kinderen tegenkomen. Het zomerkamp van SVEHA Cycling, onder leiding van Sven Vanthourenhout, kon ondanks de coronacrisis toch op een veilige manier doorgaan.

Begin dit jaar werkte ex-wielrenner Sven Vanthourenhout aan de invulling van zijn agenda van 2021. Daarin werden ook drie jeugdkampen met stip aangeduid. Al enkele jaren geeft hij jonge kinderen de mogelijkheid om bij hem een wieler- en sportkamp te volgen. Wat er zich in de maanden na januari afspeelde, behoeft geen verdere uitleg meer.

Onzekerheid troef

Wat wél zeker was, is dat de gedetailleerde agenda werd vervangen door annuleringen, uitstel, twijfel en onzekerheid. “Dat was net als bij veel anderen even moeilijk. In de paasvakantie stond al een kamp gepland, dat kon ik gelukkig naar juli verplaatsen. Het kamp van augustus kon op de voorziene datum blijven doorgaan, hoewel ik nog voor het einde al naar het Europees Kampioenschap wegwielrennen moet vertrekken om er als assistent-bondscoach aan de slag te gaan. Bij de wielerkalender zijn alle wedstrijden op een heel korte periode gepland, wat het natuurlijk iets moeilijker maakt om me alleen op deze kampjes te focussen”, vertelt Sven Vanthourenhout.

Vrijwilligers

Dankzij steun van de gemeente in de vorm van veiligheidsmateriaal en extra ruimte kon hij zijn kampen op een relatief normale manier laten doorgaan. “Elk kamp heeft zeker 80 inschrijvingen, dus met corona in het achterhoofd zou dat onmogelijk te organiseren zijn in de ruimte die we eerst hadden voorzien. Nu kregen we extra ruimte, wat ervoor zorgde dat wij alle deelnemers in drie bubbels kunnen verdelen. Dat is moeilijk, want niet elk kind kan daar gemakkelijk mee omgaan dat ze soms niet samen zitten met hun kameraadjes.”

Bovendien moest de bondscoach van onze nationale veldrijders ook extra vrijwilligers inschakelen. “Ook hen moet ik enorm dankbaar zijn. Zij worden allesbehalve rijker van het werk dat ze hier leveren, maar ze helpen mij en de kinderen enorm. Zonder hen zou dit nooit kunnen doorgaan. Per tien kinderen voorzien we een begeleider.”

Extra handwasstations

De begeleiding is nodig, want kinderen moet je volgens Vanthourenhout nog steeds regelmatig wijzen op de coronamaatregelen. “Kinderen hebben weinig besef van wat ze wel en niet moeten doen, of ze vergeten het. Dat is normaal, maar dat toont nog maar eens de nood aan bereidwillige vrijwilligers aan. Dankzij de gemeente hebben we ook extra handwasstations om de kinderen regelmatig hun handen te laten wassen.” (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier