Chris Henry uit Varsenare coacht Belgische snookerhype Luca Brecel

Redactie KW

Luca Brecel (17) schreef zondag sportgeschiedenis door zich als allereerste Belg én jongste deelnemer ooit te plaatsen voor het WK snooker in het mythische ‘Crucible Theatre’. Het Limburgs supertalent wordt gecoacht door Chris Henry… uit Varsenare.

Chris Henry werd geboren in het Engelse Accrington, maar woont al meer dan twintig jaar in Varsenare. “Na een snookerfinale in Nederland, die live op televisie uitgezonden werd, stapte er plots een Belg op me af met de vraag of ik in zijn elf clubs les wilde geven”, vertelt hij. “Hij regelde meteen een huis voor me en dat was toevallig in Brugge. Ik werd verliefd op de stad én op Marie-Anne De Prest, met wie ik een dochter Grace kreeg.”

België tweede beste snookerland

Naast zijn spelerscarrière hield Chris Henry zich de voorbije twee decennia vooral bezig met het ontwikkelen van een eigen keu-lijn en het begeleiden van topspelers, onder wie Peter Ebdon, Jimmy White en zevenvoudig wereldkampioen Stephen Hendry, die hij nu nog steeds bijstaat. “En net van hem nam mijn andere pupil, Luca Brecel, het record van jongste WK-deelnemer ooit over”, lacht Henry. die de Limburger al iets meer dan twee jaar coacht. “Wat hem zo goed maakt? Hij is een natuurtalent, maar heeft ook de luxe gehad dat hij in België opgegroeid is. Na Groot-Brittannië is België misschien wel het tweede beste snookerland ter wereld. Ja, België. Vergeet niet dat dit land een rijke traditie heeft in biljartsporten.”

(ON)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Brugsch Handelsblad

>> Luca Brecel opent het WK op zondagmorgen tegen Stephen Maguire, het nummer zeven van de wereld. De wedstrijden zijn live te volgen op BBC en Eurosport

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier