Bjorn Syx geeft iedereen het nakijken in de Las Vegas Ypres Historic Rally

Wat voor hen met een deelname aan de Ieperse rally als een stoute jongensdroom begon, eindigde na een fantastisch avontuur met twee schitterende zeges. Bjorn Syx gaf iedereen het nakijken in de Las Vegas Ypres Historic Rally, terwijl zijn goede vriend Cedriek Merlevede het hem nadeed in de Sas Pils Classics Ypresrally.

Bjorn Syx toonde gisteren al zijn intenties door vanaf de tweede klassementsproef, na de opgave van Stouf, de leiding in handen te nemen om die niet meer af te staan. Het Italiaanse duo “Lucky”-Fabrizia Pons kon na de problemen van Vanwijnsberghe op vrijdag, ook hun tweede plaats veilig stellen. Eventjes moesten ze nog knokken tegen de BMW-rijders Christophe Merlevede en Danny Kerckhof. Maar laatstgenoemde moest zijn M3 in de namiddag aan de kant plaatsen met technische problemen. En Merlevede besloot eieren voor zijn geld te kiezen toen de motor ook begon warm te lopen en de derde plaats veilig te stellen.

Meteen ook een dolgelukkige tuner Mats Van den Brand, die met een eerste en derde plaats een beloning krijgt voor zijn vele werk en raadgevingen. Guino Kenis en Valter Jensen maakten het BMW-succes compleet door plaatsen vier en vijf te bezetten.

Verderop zien we Carlo Mylle (Porsche) op 6 en “Zippo” met de Audi Quattro op 7. Had deze sympathieke Italiaan geen technische problemen gekend in het vrijdaggedeelte, toen hij op de eerste proef al de heel mooie bolide aan de kant moest plaatsen, dan was dit zeker een podiumkandidaat geweest. De top-10 werd verder rondgemaakt door Anders Jonhsen en Piet Declercq, beiden op Porsche, en Tim Jones (Ford Sierra Cosworth).

Sas Pils Classics Ypresrally

In de nationale Sas Pils Classics Ypresrally waren heel wat ogen gericht op het gevecht tussen vaste kampioenschapsrijders als Arthur Kerkhove en Dirk Deveux, en streekrijders als Patrick Mylleville en Stefaan Prinzie.

Enkel insiders hadden oog voor debutant Cedriek Merlevede, die aan de start kwam met de ex-Prinzie Opel Ascona. Cedriek draaide drie scratchen op rij zaterdagmorgen. Toen Ieper terug bereikt werd, had het duo Merlevede-Vandenbussche een voorsprong van 19 seconden op Dirk Deveux en Eddy Smeets. Het Limburgse duo wist dat het de hoogste tijd was om de aanvalsklok te luiden, en kwam zeker ogenblik terug tot op 11 seconden. De laatste klassementsproef, met een verschil van 15 seconden tussen beide kemphanen, ging moeten uitsluitsel brengen. Deveux trok alle registers open en reed een kanontijd, was tien seconden sneller dan Merlevede, maar deze hield uiteindelijk nog 5.7 seconden over.

Arthur Kerkhove kon met de derde eindplaats alweer een goede zet doen in het Belgisch kampioenschap. Blijkbaar was dit het weekend van de goede vrienden, want Poperingnaars Alain Vermeulen (BMW) en Bart Ruyssen (VW Golf) snelden naar plaatse 4 & 5. Porschisten Patrick Mylleville en Geert Lacour, Rudi Dekimpe, Ron Dennis en Mathieu Lietaer, allen met Ford Escort MK2, namen de overige top-10 plaatsen voor hun rekening.