Zwaar gehavend Filou Oostende wint toch verdiend in Mechelen

Loic Schwartz was één van de uitblinkers bij Oostende.© PR

Met amper acht spelers in rotatie waren de keuzemogelijkheden voor Filou Oostende beperkt. Toch heeft een sterk coachende Dario Gjergja in Mechelen zijn team naar een bijzondere 74-77-zege geleid.

Schwartz, Buysschaert, Gillet, Pintelon en Kediambiko vormden de basisvijf van Oostende. Buysschaert verloor de tip-off tegen Kok.

Pintelon (twee driepuntpogingen) en Schwartz (layup) trachtten de Oostendse nul snel te wissen, maar het was Kediambiko die na 2’22” met een mooie drive de eerste Filou-punten aantekende: 4-2. Na 4’22” nam Sylla bij een 9-2-tussenstand de plaats van Pintelon in. Amper negen seconden op het terrein scoorde de Senegalees. De Kangoeroes overschreden aan 22-11 de tienpuntengrens maar het kwart eindigde bij 22-14. Coach Gjergja had zijn acht spelers allen in dat openingskwart opgesteld. Gillet en Schwartz bleven de volle tien minuten op het terrein.

Oostende knabbelde in het tweede kwart van de achterstand af tot 31-25. Bij 36-30 en met nog 3’30” op de klok hadden de Oostendenaars al meer punten gescoord dan in het eerste kwart. Vooral foutenlast moest de beperkte Oostendse selectie vermijden. Maar op een halve minuut voor de rust keek Sylla toch tegen zijn derde fout aan. Zo stapte Kangoeroes met een voorsprong van acht eenheden (44-36) naar de kleedkamer. Oostende speelde zeker niet slecht, maar amper 1 op 12 driepunters lukten, een schamele 8 %. Smout lanceerde die bom. Gillet had halverwege de namiddag een 0 op 5 aan bommen.

Oostende vatte het derde bedrijf aan met twee andere namen dan in het eerste kwart. Smout en Sylla (in plaats van Kediambiko en Pintelon) naast Gillet, Schwartz en Buysschaert. Oostende knaagde wat aan zijn achterstand: 51-47, 51-49 en 55-54. Aan het halfuur bracht Buysschaert beide teams op gelijke hoogte: 57-57.

Met bommen aan de leiding

In het vierde deel nam Oostende de leiding met afstandsshots over. De jongeren Kediambiko en Smout driepunterden naar 59-63. Nog 7’39” op de klok. Kangoeroes nam bij 66-63 met nog 5 minuten te gaan de leiding opnieuw over.

Beide ploegen hielden mekaar in evenwicht: 68-67 (nog 4’), 68-70 (via een bom va Schwartz, nog 3’) en 70-70 (vrijworpen van Thompson, nog 2’). Na een nieuwe bom van Schwartz (70-73) dunkte Clark de aansluiting bij 72-73. Na de vijfde fout van Foerts zette Schwartz, die in het vierde kwart zijn puntenproductie van 10 naar 20 verdubbelde, twee vrijworpen om: 72-75. We noteerden enkele missers tot Lasisi aan de vrijworplijn voor 74-75 zorgde. Sylla, defensief heel sterk en vele minuten spelend met vier fouten, legde in de voorlaatste seconde de 74-77-eindstand vast. Wat een knappe prestatie van de Gjergja-boys!

Schwartz en Gillet

Schwartz was man van de match met 20 punten ((5 op 14 tweepunters, 2 op 4 bommen, 4 op 5 vrijworpen), 6 rebounds en 3 assists in 3225”’. Gillet droeg eveneens een groot deel van het gewicht: 18 punten (4 op 8 tweepunters, 1 op 7 bommen en 7 op 8 vrijworpen) en 11 rebounds in 36’14”.

De spelers van Oostende hadden zich opgewarmd in een gelegenheidsshirt met op de voorzijde “bedankt voor alles” en op de rugzijde “RIP Marijke”. De staff droeg dit ook gedurende de wedstrijd, die trouwens voorafgegaan werd door een minuut stilte als eerbetoon aan de zaterdag overleden Marijke Schaepelinck.