Zowel in eerste als tweede landelijke topper tussen Dames Waregem en Kortrijk Spurs

foto ELD
Redactie KW

In eerste en tweede landelijke staan in Sporthal De Treffer de toppers tussen ION Basket Waregem One en Two tegen respectievelijk Kortrijk Spurs Two en Three op het programma. Coaches Frederic Claessens (48, Deerlijk) en Nils Strumane (52, Kortrijk) blikken vooruit op deze topavond in het Zuid-West-Vlaamse damesbasket.

ION Basket Waregem One staat momenteel ongeslagen aan de leiding in eerste landelijke. Kortrijk Spurs Two bekleedt de tweede plaats na twee nederlagen. En in tweede landelijke staat Kortrijk Spurs Three knap eerste met slechts één verliespartij. Promovendus Waregem Three staat op zijn beurt mooi vierde met een zeven op tien.

Presteren jullie teams zoals verwacht?

Frederic: “Dit had ik helemaal niet durven dromen, maar gehoopt natuurlijk wel. Eind vorig seizoen waren er al tekenen van beterschap; al kom je dan ook weer uit tegen ploegen die niets meer te winnen of te verliezen hebben. Maar de signalen waren er al. Nu misten we allesbehalve onze start. Ons scorend vermogen is gestegen en onze verdediging is heel wat scherper. De eerste bevestiging kwam er tegen Basket Willebroek. Die wedstrijd gaf een boost aan ons vertrouwen. Even later speelden we in en tegen Boom een supermatch. Maar ook de Two doet het beter dan eerst verwacht. Al is het aantal geblesseerden wel een probleem. Hopelijk recupereren we er een aantal snel, ook al stimuleert dit de doorstroming van de jongeren.”

Nils: “Wij deden net niet wat Waregem wel kon tegen Willebroek en Boom, ook al kon het wel eens anders uitgedraaid zijn. Vorig seizoen kenden we een rampzalige start, nu staan we mentaal sterker. De sfeer en het talent in de groep zijn de ideale mix. Ook bij de Three is dit zo. De fusie gaf ons ook positieve energie, net als bij Waregem. Beide clubs hebben veel gelijkenissen, waaronder een goede jeugdwerking.”

Wat zijn de ambities van

jullie teams?

Frederic: “Willen we overgaan, dan moeten we kampioen spelen volgens de regels. We moeten echter realistisch zijn. Prioriteit nummer één is om de eerste nederlaag zolang mogelijk uit te stellen. In de breedte hebben we het potentieel daarvoor, en we worden sterker en sterker. Nu kunnen we dominanter acteren; wat nodig zal zijn, willen we bovenaan blijven staan.”

Nils: “Ik heb altijd gezegd: op vijf. Gezien de situatie moet ik het doel misschien bijstellen tot de top drie. Ambitie om kampioen te worden, hebben we niet. Onze Three staat tegen de verwachtingen in op kop. Enkele cruciale speelsters moeten soms met de tweede ploeg aantreden, maar de jongeren doen het dan op hun beurt heel goed.”

Zowel in eerste als tweede landelijke topper tussen Dames Waregem en Kortrijk Spurs
© VDB

Wat verwachten jullie van de beide confrontaties?

Frederic: ” Ik verwacht een wedstrijd met heel veel snelheid en intensiteit. De sterkte van Kortrijk zijn hun offensieve transities en het toevallige zeg maar. Ze hebben heel wat scorend vermogen.”

Nils: “Wij zullen door het aantreden op hetzelfde moment van Deerlijk Kortrijk Spurs in Laarne niet voltallig kunnen aantreden. Toch verwacht ik een mooie pot basket. Waregem stoppen, zal niet eenvoudig zijn. Het is een complete ploeg op elke positie. Ze beschikken over veel talent, maar ze spelen ook als een collectief. Dit is ook de reden dat ze de rangschikking aanvoeren. We kennen elkaar ondertussen door en door. Net als ik hecht Fré heel veel belang aan de voorbereidingen van een wedstrijd. De Three zal misschien door het ontbreken van enkele speelsters bij de tweede ploeg enkelen van hen zien doorschuiven, wat het voor hen niet makkelijker zal maken. Maar ook in die ploeg is veel enthousiasme. Het leeft daar ook wel degelijk.”

Een beeld uit de bekerconfrontatie van twee weken geleden tussen Waregem en Kortrijk.
Een beeld uit de bekerconfrontatie van twee weken geleden tussen Waregem en Kortrijk.© foto ELD

Is het niveauverschil tussen de reeksen groot?

Frederic: “Enkele weken terug speelde onze tweede ploeg tegen die van Kortrijk voor de Beker van Vlaanderen. In dit soort confrontaties kan je het de hoger spelende tegenstander moeilijk maken, maar in een reguliere competitie is dit nog altijd andere koek. In eerste nationale heb je de traditionele topploegen die niet verzwakt zijn, met daaronder de ploegen met één of twee dragers.”

Nils: “Het verschil tussen de staartploegen in eerste nationale en de toppers is erg groot. Een rol van betekenis spelen met mijn ploeg zou niet mogelijk zijn, denk ik.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier