Winst van Beker van Vlaanderen is voor Melco bekroning voor de hele club

De bekerzege werd uitbundig gevierd. (Foto EF) © De bekerzege werd uitbundig gevierd. (Foto EF)
Redactie KW

Zondag vond er in het Antwerpse Boom een stukje Ieperse basketgeschiedenis plaats. Voor het eerst in zijn geschiedenis won Melco Ieper de Beker van Vlaanderen. In de finale won Melco met 64-82-cijfers van Oxaco Boechout, dat geen partij was voor de Ieperlingen.

De Ieperlingen leefden al enkele weken intensief naar de bekerfinale toe. Er werd zelfs een bus ingelegd om samen met de supporters naar Boom te trekken. De club zorgde ook voor speciale T-shirts waardoor er een echte een bekersfeer was. Er waren dan ook een 300-tal supporters ter plaatse om hun ploeg naar de overwinning te schreeuwen. Speler Robin Spaens was bij momenten zelfs overdonderd door het vele kabaal van de achterban.

“Onze fans waren gewoon fantastisch”, opent Robin. “Heel de match lieten ze van zich horen en ze overklasten de supporters van Oxaco. Ze hebben ons boven onszelf doen uitstijgen. In het begin had ik het wel een beetje moeilijk. Ik moest me wat aanpassen aan de zaal en het vele lawaai. Ook met de stress had ik wat moeilijk. Het doet goed om supporters te hebben die je even dat extra tikkeltje moraal geven.”

“Bij iedere run stonden de supporters recht om te applaudisseren en dat bracht ons echt naar een hoger niveau”

In de eerst helft ging het gelijk op tussen beide clubs en aan de rust stond het dan ook 36-36. Melco kreeg wel een serieuze opdoffer te verwerken. Sterkhouder Robin Mestdagh viel uit, maar dit bracht de ploeg niet uit evenwicht. “Hij was er zelf niet goed van”, gaat Robin verder. “Toch bleef hij ons aanmoedigen van aan de zijlijn. Terwijl we het in de eerste helft soms moeilijk hadden, konden we in de tweede helft pas echt ons spel spelen. Bij iedere run stonden de supporters recht om te applaudisseren en dat bracht ons echt naar een hoger niveau.”

En nu nog de titel…

“Toen de laatste seconde gespeeld was, kwam er een enorme ontlading. Iedereen was euforisch. Deze beker is echt een bekroning voor de hele club. Na de match hebben we dat dan ook gevierd. Wel hebben we onze trainer Bruce niet mee in de douche genomen, zoals gebruikelijk is bij bekerwinst. We sparen dat moment op voor als we de titel pakken”, vertelt Robin met een knipoog.

Trainer Bruce Minne is enorm trots op zijn ploeg. “In het begin van het seizoen waren we met een volledig nieuwe groep”, opent Bruce. “We hadden vijf nieuwe spelers en ikzelf was ook nieuw als trainer. Week na week zijn we dichter naar elkaar toegegroeid en zijn we één groep geworden. Iedereen heeft 100 procent vertrouwen in elkaar en geeft zich voor de vol voor de ploeg. Ook als coach was het aanpassen. Je probeert je visie over te brengen, maar je moet geluk hebben dat de prestaties volgen. Gelukkig was dat zo en konden we met vertrouwen verder werken.”

“Deze week genoten we nog wat na van onze overwinning, maar nu wacht er ons al een belangrijke match tegen de Antwerp Giants”

“Deze week genoten we nog wat na van onze overwinning, maar nu wacht er ons al een belangrijke match tegen de Antwerp Giants. We moeten nu hard blijven werken en we mogen vooral geen steken meer laten vallen. Momenteel staan we in een goede uitgangspositie voor de play-offs en die plaats moeten we consolideren. Met de Beker van Vlaanderen hebben we nu al een prijs te pakken, waardoor de druk vooral bij de concurrentie ligt. We hebben bewezen dat we kunnen winnen van topploegen, dus we hebben zeker een kans op de titel. Maar zoals Robin al zei, dat douchemoment spaarde ik maar al te graag op voor wanneer we de titel kunnen behalen”, vertelt Bruce al lachend.

(SD)

Vrijdag 9 maart om 21 uur: Antwerp Giants Two – Melco Ieper One