Wevelgemse basketbalclubs stellen unieke gedragscode op

We herkennen v.l.n.r. Wim Berteloot, Sanne Behaegel, Marino Cottenier en Franky Ledoux. (Foto DLW)
Axel Vandenheede

De Wevelgemse basketbalclubs pakken sinds kort uit met een gedragscode. Die is uniek omdat ze geldt voor alle spelers, de entourage en de supporters.

De Vlaamse Basketballiga draagt fair play hoog in het vaandel, maar toch zijn tijdens veel wedstrijden de scheidsrechters de kop van Jut. Zowel supporters als spelers durven zich nog wel eens laatdunkend uitdrukken over de mannen of vrouwen in het grijs. De VBL heeft daarom een voorbeeld van een gedragscode op zijn website gezet, die de clubs dan zelf kunnen toepassen.

Niet enkel voor jeugd

“Omdat de drie Wevelgemse basketbalclubs het een goed idee vonden om ook zoiets in te voeren, hebben we de gedragscode van de VBL geëvalueerd”, aldus Franky Ledoux. “Het was volgens ons een goed werkdocument, maar de drie verenigingen waren ervan overtuigd dat we nog een stapje verder konden gaan. Daarom hebben we met de scheidsrechters Pieter Destaebel en Bart Coussement, die een pak ervaring heeft op internationaal niveau, samen gezeten om te bekijken wat kon en wat niet kon.”

De initiatiefnemers moesten vaststellen dat een aantal Vlaamse clubs al een gedragscode toepast. Opvallend hierbij is dat die gedragscode enkel voor de jeugdspelers geldt. Tot en met de junioren dus. “We vonden dit te beperkt en daarom hebben we ervoor geopteerd de gedragscode ook voor de spelers van de fanionploegen te laten gelden”, stellen Wim Berteloot en Sanne Behaegel. “Ook zij moeten zich aan bepaalde regels houden tijdens een wedstrijd.”

“Een supporter die de gedragscode aan zijn laars lapt, kan een zaalverbod krijgen van het bestuur”

Dat maakt de gedragscode van de Wevelgemse clubs al uniek. Maar er is nog meer. “De scheidsrechters krijgen de meeste opmerkingen van de mensen die zitten te kijken naar de match. Van bestuursleden en supporters dus. Ook dat kan volgens ons niet: supporters moeten hun ploeg aanmoedigen, positief ingesteld zijn. Verwijten roepen naar de scheidsrechters hoort daar niet bij”, aldus Marino Cottenier.

De drie Wevelgemse basketbalclubs zijn hoe dan ook heel ambitieus als het over de gedragscode gaat. Je eigen spelers kan je nog relatief gemakkelijk aan banden leggen omdat ze lid zijn van de clubs, maar op toeschouwers heb je als club veel minder vat. “De bestuursleden en medewerkers van de drie clubs zullen ingrijpen indien iemand uit het publiek de gedragscode niet respecteert”, vertelt Franky nog. “Die persoon zal aangesproken worden en duidelijk worden gemaakt dat zijn gedrag niet door de beugel kan. Hetzelfde geldt voor de spelers die de code niet respecteren.”

Zaalverbod

De clubs kunnen in die zin trouwens zelf maatregelen nemen. “Een speler kan bijvoorbeeld van de training weggestuurd worden of zelfs geschorst of uitgesloten worden als hij of zij echt niet wil luisteren. Wat betreft toeschouwers lijkt het veel moeilijker om gepaste maatregelen te nemen, maar als club kunnen we bij thuiswedstrijden wel degelijk iets doen. We zijn dan namelijk de organisator. We kunnen iemand vragen om de zaal te verlaten of iemand buiten zetten. Iemand die erop gewezen werd dat hij de gedragscode overtreedt, maar toch zijn gang blijft gaan, kan een zaalverbod krijgen van het bestuur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier