West-Vlamingen Tim Lambrecht en Simon Buysse over BC Oostende en de play-offs

Tim Lambrechts en Simon Buysse © RUDY DECLERCK
Redactie KW

Aan de vooravond van de play-offs blikken de jongeren Tim Lambrecht en Simon Buysse terug op een boeiend seizoen. Bij de kern van eersteklasser BC Oostende leerden ze heel veel bij en bovendien behaalden ze, na een zevende plaats in de reguliere competitie, de titel in Top Division One.

“Met de tweede ploeg was het seizoen meer dan fantastisch: kampioen spelen met een U21-ploeg in tweede klasse”, blikt Simon Buysse tevreden terug. “Velen voorspelden vooraf nochtans dat we zouden degraderen. Het gaf een extra tof gevoel om het tegendeel te bewijzen. Een week voor de play-offs hadden we een knop omgedraaid: het klikte in onze groep, we hebben talent, we hebben matchvoorbereiding zoals video-analyses en de vele wedstrijden in een korte periode waren ook in ons voordeel. Naarmate we meer wonnen, geloofden we er steeds meer in. Op een bepaald moment stonden we daar en moesten we het enkel nog afmaken. Dat deden we ook.”

Waarin hebben jullie het meest vooruitgang gemaakt?

Tim Lambrecht: “Ook dit seizoen maakte ik vooruitgang door te trainen met betere en sterkere spelers. Het was ook goed om het wedstrijdritme bij de tweede ploeg te behouden en het was fantastisch om kampioen te spelen. De combinatie van beide ploegen is ideaal voor mij.”

Simon Buysse: “Ik heb veel vertrouwen en plezier teruggevonden. Hier is het een fantastische mix van hard werken en plezier maken. Ik leerde veel bij. Op training keek ik met grote ogen toe. Ik kwam ogen tekort. Mijn aanvoelen van het spel is verbeterd.”

Tim: “Door het vele trainen met de eerste ploeg gaat het in verdediging en op fysiek vlak gemakkelijker met de tweede ploeg.”

Van welke match, moment of prestatie geniet je vandaag nog het meest na?

Simon: “De finalematch van het kampioenschap staat zeker op één. Maar heel kortbij was er die beslissende match op Oxaco in de eerste ronde. Daar namen we het klein beetje twijfel volledig weg. Als je de nummer twee, waarvan je tweemaal verloor in de reguliere competitie, kan uitschakelen, begint er toch iets te groeien. Met de eerste ploeg speelde ik redelijk veel tegen Luik. Ik kon een goede bijdrage leveren, ook scorend. Mijn invalbeurt in de Champions League tegen de Turkse topper Besiktas was ook speciaal om mee te maken.”

Tim: “Natuurlijk was de titelmatch het mooiste: iedereen was in de wolken. Ook hoofdcoach Dario Gjergja woonde die wedstrijd bij. De bekerwinst met de eerste ploeg was ook heel mooi. Het was interessant te zien hoe we de aanpak veranderden in vergelijking met het duel tegen dezelfde tegenstander een week eerder: het goede behouden en het slechte verbeteren. We boekten vooruitgang in de verschillende matchen. Ik zag ook de blijdschap bij alle spelers om die beker.”

Hoe hebben jullie gefeest na de winst in het kampioenschap in Top Division One?

Simon: “Voor een U21-ploeg kwam er een extra probleem want overal waar je wil gaan, moet je ouder dan 18 zijn. Dat is voor vier spelers in onze kern niet het geval. Ook heeft niet iedereen een rijbewijs. We hebben het toch goed gevierd, eerst in Oostende, daarna in Kuurne.”

Tim: “Het mooiste feestmoment beleefde ik toen alle supporters op het parket kwamen en ons feliciteerden. We zongen allemaal samen bij die beker. Nadien hebben we ons ook nog geamuseerd.”

Hadden jullie nog tijd om te studeren?

Simon: “Aan Vives volg ik sales management in afstandsonderwijs. Ik kan mijn examens zelf plannen. Om de anderhalve maand probeer ik een examen af te leggen. Met het topsportstatuut heb je een heel flexibel systeem. In de play-offs zette ik even alles op het basketbal. Nu we nog enkel trainen, studeer ik meer. Het is mijn bedoeling al mijn theoretische vakken in zes jaar af te werken. Ik zit redelijk op schema.”

Tim: “Ik studeerde informatica via afstandsonderwijs in Open Universiteit: drie bachelorjaren en twee masterjaren. Via Open Universiteit doe je vijf jaar over de bachelorperiode. De voorbije zeven maanden heb ik geen examens meer afgelegd omdat ik me momenteel meer op het basketbal focus.”

Omschrijf elkaar eens.

Simon: “Met de nationale ploeg maakten we drie EK’s samen mee. Ook speelden we vaak tegen elkaar. Alles wat ik al wist, is dit seizoen bevestigd. Tim heeft enorm veel talent en potentieel. Misschien schrok ik nog wel van zijn koppigheid. Hij is koppig, maar op een goede manier. Iedereen zegt dat hij tam overkomt, maar in de play-offs hebben we toch een heel andere Tim gezien. Hij heeft die uitdaging nodig om stappen te zetten.”

Tim: “Vroeger dacht ik dat Simon veel gesten had. Hij praatte ook veel met de refs. Nu zie ik dat hij een goede ploegmaat en een perfect voorbeeld als kapitein is. Hij zorgt ervoor dat iedereen zich goed voelt. Zijn aandeel in de titel is dan ook groot.”

Bekampen jullie elkaar in 2019 voor de titel van Belofte van het Jaar?

Simon: “Dat zou positief zijn want dan zouden we allebei iets kunnen tonen. Tim, die dit seizoen al genomineerd was, maakt wel iets meer kans.”

Tim: “Dat zou wel kunnen, maar is ook afhankelijk van hoeveel ik volgend seizoen in eerste klasse zal spelen. Ook Simon maakt een goede kans op die trofee.”

Hoe is de verstandhouding met de coach?

Simon: “Heel goed en coach Sam Rotsaert verdient misschien wel wat meer aandacht. Het is moeilijk te beschrijven hoe hij onze groep van individuele spelers met eigen agenda omvormde naar een team met een gezamenlijke agenda. Coach Sam is trainer, psycholoog, kiné… Ook de andere coaches van de staf zijn belangrijk. Alle problemen worden snel en simpel opgelost. Wie hier al lang is, beseft wellicht niet in welke situatie ze hier werken. Ik kom van buitenaf, ik kan vergelijken en ik trek hier grote ogen.”

Tim: “Dat vind ik ook!”

Zaterdag 26 mei om 20.30 uur: BC Oostende – Basic-Fit Brussels.

Maandag 28 mei om 20.30 uur: Basic-Fit Brussels – BC Oostende.

Woensdag 30 mei om 20.30 uur: BC Oostende – Basic-Fit Brussels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier