Versavel-sisters zondag tegen elkaar in West-Vlaamse derby Blue Cats Ieper One – K-BT Kortrijk One

© Marieke Versavel, terug van weggeweest bij Blue Cats Ieper. (Foto EF)
Redactie KW

Zondagmiddag staat het duel tussen Blue Cats Ieper One en K-Basketteam Kortrijk One op het programma. In het verleden speelden Marieke en Marlies Versavel jaren voor Ieper, maar dit weekend staan de zussen tegenover elkaar in deze West-Vlaamse derby in eerste landelijke. Een duel om naar uit te kijken.

Marieke Versavel (26) maakte in het tussenseizoen de overstap van eersteklasser Jeugd Gentson naar Blue Cats Ieper One, zeg maar een soort van thuiskomen. “Een overstap die ik vooral maakte om de combinatie tussen mijn werk en het basketbal wat gemakkelijker te maken”, vertelt Marieke, die uitkijkt naar de wedstrijd tegen haar oudere zus. “In het klassement staan we ‘zusterlijk’ naast elkaar met allebei vijf op twaalf wedstrijden gewonnen. Op voorhand zeggen wie er zal winnen is dan ook heel moeilijk.”

Soms kunnen bijzondere omstandigheden wel eens beslissen over winst en verlies“, vervolgt de jongste van de Versavel-sisters. “Thuis kunnen we altijd wel iets extra laten zien, dus dat is alvast in ons voordeel. Het voelt ontzettend goed weer in Ieper te spelen, de club waar ik mijn volledige jeugd doorliep en ook een groot deel bij de seniors speelde. We hebben een heel toffe groep, dus allemaal nieuw is het niet voor mij om weer in Ieper te spelen.”

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat Marieke en Marlies Versavel elkaar treffen in een wedstrijd met inzet. “Toen Marlies in Deerlijk speelde en ik bij Jeugd Gentson hebben we al eens tegenover elkaar gestaan”, legt Marieke uit. “Tegen iemand die je goed kent spelen, is op zich al bijzonder. Als het dan nog je zus is… Maar ik ga niet automatisch op haar verdedigen, hoor. Als ik haar uit de match zal proberen te houden, dan is dat omdat onze coach het zo zal willen.”

“Het voelt ontzettend goed weer in Ieper te spelen”

“Voor we aan het seizoen begonnen, waren de ambities hooggespannen. We wilden graag voor een plaatsje bij de eerste drie gaan, maar omdat we een mindere start namen dan verwacht, hebben we onze ambitie bijgesteld. Het zou ontzettend mooi zijn als we er nog in zouden slagen in de middenmoot post te vatten.”

Goede generale

Marlies Versavel keerde na enkele jaren inactiviteit eerder onverwacht terug in het damesbasketbal, bij het heel ambitieuze K-Basketteam Kortrijk. KBTK hield vorig weekend alvast een goede generale repetitie voor het zussenduel met winst in een andere West-Vlaamse derby tegen Wytewa Roeselare.

Versavel-sisters zondag tegen elkaar in West-Vlaamse derby Blue Cats Ieper One - K-BT Kortrijk One
© Marlies Versavel is met haar ervaring een versterking voor Kortrijk. (Foto Bart)

Met al haar ervaring is Versavel een absolute versterking voor coach Strumane van Kortrijk. “Door ons ploegspel en de goede verdediging konden we de wedstrijd tegen Roeselare winnen”, vult Marlies Versavel aan. “Ieper is in eigen huis ontzettend sterk. Het verloor er enkel nog maar tegen leider Boom. Wij hebben in de laatste vijf wedstrijden vier keer gewonnen en geloven dus heel hard in onze kansen. Het wordt moeilijk, maar alles kan.”

“Ieper is thuis sterk, maar we geloven in onze kansen”

Bij Kortrijk speel ik in een heel plezante ploeg van een leuke club. De groep hangt heel goed samen. In het begin van het seizoen verloren we al onze wedstrijden, maar toch was de sfeer goed. Nu halen we een vier op vijf en is het nog veel beter. We hopen dan ook die lijn door te trekken.”

Zowel met als tegen

“Ik heb in het verleden zowel tegen als met mijn zus Marieke gespeeld.”, vervolgt Marlies Versavel. “Bij Blue Cats Ieper was dat vroeger onder leiding van de huidige bondscoach Philip Mestdagh. Toen ik een jaartje voor Deerlijk uitkwam, stonden we ook op het veld tegenover elkaar. Ik weet niet of mijn coach mij zal vragen om Marieke uit de wedstrijd te houden, dat zien we wel dit weekend. Met Kortrijk mikten we op een rustig seizoen, ergens in de middenmoot van de klassering. Dat is zeker nog haalbaar, hopelijk wordt het nog een leuk basketbalseizoen.”

(BV)

Zondag 16 december om 17 uur: Blue Cats Ieper One – K-BT Kortrijk One

Marieke Versavel

Leeftijd: 26 jaar.

Verjaardag: 15 januari.

Woonplaats: Wevelgem.

Burgerlijke stand: Samenwonend.

Kinderen: Nono.

Werk: Event Manager bij Think Pink.

Team: Blue Cats Ieper One.

Coach: Emmanuel Heughebaert.

Favoriete positie op veld: 1 of 2.

Basketbalverleden: Blue Cats Ieper en Jeugd Gentson (beiden eerste klasse).

Leukste basketherinnering: Titel en bekerwinst met Blue Cats Ieper.

Grootste basketbaldroom: Nog eens een kampioenenjaar meemaken.

Basketbalcoaching: Voorlopig geen tijd voor, te druk met werk en gezin.

Marlies Versavel

Leeftijd: 30 jaar.

Verjaardag: 11 oktober.

Woonplaats: Waregem.

Burgerlijke stand: Samenwonend.

Kinderen: Amber.

Werk: Leerkracht lichamelijke opvoeding.

Team: K-Basketteam Kortrijk One.

Coach: Nils Strumane.

Favoriete positie op veld: Maakt niet uit, ik speel overal graag.

Basketbalverleden: Blue Cats Ieper en één seizoen Deerlijk (beiden eerste klasse).

Leukste basketherinnering: Met Ieper van tweede landelijke tot in eerste klasse gepromoveerd.

Grootste basketbaldroom: Plezier beleven aan het basketbal, jeugdspelers beter laten worden.

Basketbalcoaching: Specialisatietraining bij ZwevegemDeerlijk aan U14 en U16.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.