Van scout tot aandeelhouder, ondernemer Pascal De Gryse (53) is al 35 jaar met BCO begaan

Fans in Estland waren voorzitter Johan Verborgh en naast hem echtgenote Erica, sponsor Filou met Frederic Boulez en Benjamin Viaene. Zij hadden hun zakenrelaties uit Estland meegenomen. (foto JLO)
Redactie KW

Filou Oostende haalde dinsdag in Tallinn (Estland) zijn eerste Europese seizoenzege binnen. Na een bijna veertig minuten lange achtervolging won het finaal na verlengingen met 85-87. Bestuurslid Pascal De Gryse was, samen met voorzitter Johan Verborgh en sponsor Frederic Boulez van Filou, getuige van deze unieke ploegprestatie.

“Vooral de manier waarop we deze broodnodige zege binnenhalen doet zoveel deugd en toont aan dat we als outsider ons mannetje kunnen staan”, vertelt Pascal De Gryse. “Iedereen besefte dat we na de eerste twee speeldagen zonder zege met onze rug tegen de muur stonden. In een poule met slechts vier ploegen krijg je weinig mogelijkheden om dit recht te zetten. BC Kalev etaleerde zijn sterkte door bij het Turkse te gaan winnen. Hun gevreesde afstandsschot deed ons vaak heel wat pijn. Vergeet niet dat we nog steeds maar één fitte centerspeler beschikken. We hopen zo snel mogelijk alsnog een vervanger voor de langdurig geblesseerde 2m15 grootte Brandon McCoy aan te werven.”

Lat hoger leggen

“Iedereen beseft dat we na tien titels op rij niet meer tevreden kunnen zijn met alleen een elfde kampioenschap op rij, inclusief beker”, gaat Pascal verder. “We richten eerst en vooral onze pijlen op het winnen van de nieuwe BNXT-competitie. Ook in Champions Leaque willen we meer voet aan de grond zetten en is het behalen van de tweede ronde of zelfs meer de uitgesproken ambitie. Als je weet dat enkel de poulewinnaar rechtstreeks geplaatst is en de nummers 2 en 3 naar de barrage vliegen, dan is dit geen makkelijke opgave.”

“De toekomst van onze club ziet er op financieel vlak al heel wat beter uit. Op dit moment moeten we nog roeien met de riemen waarover we, na anderhalf seizoen coronaperikelen, kunnen beschikken. Ons geloof in Dario Gjergja is echter zo groot dat we de lat steeds iets hoger durven leggen. Hij heeft ons de voorbije jaren zeker nooit ontgoocheld, integendeel. Hij is de man dat zowat in zijn eentje onze club op sportief vlak naar deze status gebracht heeft. Tegenover ons hoeft hij niets meer te bewijzen. Omgekeerd is zijn liefde voor de club en de stad immens”, weet Pascal De Gryse.

Eerste liefje

De ondertussen 53-jarige Oostendenaar is van vele markten thuis. De weg naar de basketsport dateert al van toen hij 18 jaar oud was. “Ik was toen het liefje van de dochter van de toenmalige kinesist en ondertussen BCO-icoon Jos Desmedt. Ze nam me mee naar een wedstrijd van toen Sunair Oostende. Ik raakte al snel in de ban van het spelletje. Jeugdvriend en klasgenoot Steven Depuydt ontwikkelde als eerste een softwareprogramma waarmee men ter plaatse statistieken kon invoeren en verwerken en vroeg me hem daarbij te helpen als scout.”

Pascal De Gryse net na de stuntzege, met naast hem teammanager Freddy Eyland en onderaan coach Dario Gjergja en assistent Gaelle Bouzin. (foto JLO)
Pascal De Gryse net na de stuntzege, met naast hem teammanager Freddy Eyland en onderaan coach Dario Gjergja en assistent Gaelle Bouzin. (foto JLO)

“Ik stemde in en maakte vier jaar lang alle successen die de ploeg behaalde van dichtbij mee. Het bracht me als jonge gast ook wel enkele voordelen op. Zo zorgde commercieel directeur Luc Dewaele dat ik tijdens mijn legerdienst speciaal verlof kreeg om mijn scoutingsopdracht zowel Europees als nationaal uit te voeren. Toen ik zelf begon met ondernemen, bleef er geen voldoende tijd meer over en bedankte ik voor de geboden kansen.”

“Ik had ondertussen een uitgebreid netwerk binnen het wereldje. Later toen ik van Kris Schoeters de Fysics overnam, kwamen heel wat spelers meerdere keren per week bij ons trainen. Samen met mijn goede vriend Gunther Vanpraet bleef ik ondertussen de wedstrijden trouw bijwonen.”

Bestuursorgaan

“Toen Gunther in het bestuur rolde begon het na een tijdje ook bij mij te kriebelen. Net voor het coronatijdperk kreeg ik de kans me in de ploeg in te kopen. Na meer dan dertig jaar volgen in zowel goede als kwade dagen, was mijn clubliefde zo groot dat ik geen moment aarzelde om dit te doen. Ik zag het als een droom die werkelijkheid werd en bezit nu samen met Voorzitter Johan Verborgh, Gunther Vanpraet en Erik Van Gal de club. Elk van ons heeft een specifieke taak als bestuursorgaan.”

“In overleg met CEO Jurgen Vanpraet zorg ik voor de goede verstandhouding tussen enerzijds de ploeg en het bestuur. Temperatuur aanvoelen en kijken waar we langs beide zijden nog wat kunnen bijschaven om tot een nog sterker geheel te komen. Mijn supportershart blijft echter groot. Terwijl ik buitenshuis op de spelersbank plaatsneem en me gedeisd houd, zit ik bij thuiswedstrijden steeds op mijn vertrouwde zit in het publiek waar ik kan roepen en af en toe eens vloeken”, klinkt het.

“Ik ben terecht fier dat ik mijn steentje aan deze club mag bijdragen en hoop dat we in de komende seizoenen vooral op Europees vlak en dus ook budgettair kunnen groeien”, aldus Pascal De Gryse.

(JL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.