Uitsluitingen Schwartz en Gjergja brengen zege Filou Oostende niet in gevaar

Braian Angola was topschutter voor Filou Oostende. © VDB

Phoenix Brussels, dat ex-Oostendenaar Lichodzijewski (enkel) niet kon opstellen, begon in Oostende pas te basketten wanneer het verschil al een dikke dertiger bedroeg. Filou Oostende won met 74-62 na een schitterende eerste helft en een zwakke tweede helft.

De Zeekapiteins voerden heel goed het wedstrijdplan van coach Dario Gjergja uit. Vanaf de eerste combinatie liep het spel van Oostende vloeiend: creatief in de assists, stevig in defensie, heersend in de luchtduels en efficiënt in de aanvallen. Ze hadden ook oog voor enig spektakel. Aan de vrijworplijn opende Thompson de score na fout van Fairell. Een paar dunks van zowel Sylla als Thompson en een driepunter van Angola deden de score na 3’12” klimmen tot 15-4. Even antwoordde Brussels (15-9) waarna de titelverdedigers met een 11-0 beukten tot 26-9.

De twintiger was in zicht en de geelhemden bereikten dit al aan 36-13 na een bom van McIntosh. Brussels slaagde er maar niet in een veldkorf te scoren. Drie povere vrijworpjes waren lange tijd hun enige productie. Anderhalve minuut voor de rust scoorde Bradford dan toch een tweepunter. Ondertussen had Angola al de dertiger gerealiseerd voorbij de driepuntlijn: 45-14.

Technische fouten bij de vleet

Bij 47-20 moest Fairell met vijf fouten definitief naar de bank. Sylla knalde 57-23-cijfers na 27 minuten op het bord. Zou Oostende zijn opponenten helemaal opvreten? Neen, Jonas Foerts en zijn maats zorgden voor een totale ommekeer na de applausvervangingen voor Angola, Djordjevic en Thompson. Brussels kreeg ook enige steun van de scheidsrechters Engels, Deblieck en Geller. In de 29ste minuut incasseerde Schwartz een technische fout wegens flopping en een paar seconden later zijn tweede technische fout toen hij uitleg vroeg. Wat hij zei, weten we niet. Maar de beslissing leek ons te streng. Ze paste helemaal niet in de geest van de wedstrijd. Teammanager Eyland begeleidde de uitgesloten Schwartz naar de kleedkamer. Nog voor het halfuur bestrafte ref Engels ook coach Gjergja met een technische fout. De heisa resulteerde in een 0-10-ren met de handtekening van Jonas Foerts tot 57-33.

Bell en Robeyns dikten die rush zelfs tot 0-15 aan met een 57-38-tussenstand tot gevolg. Buysse en co probeerden het verschil opnieuw op te drijven maar de jonge Brusselaars waren iets efficiënter. Op 54 seconden van het eindsignaal stuurde ref Geller bij 71-59 ook coach Gjergja wegens licht protest naar de kleedkamer. Desiron, goed voor 10 rebounds, legde de 74-62-eindstand vast. Vijf Oostendenaars eindigden in de dubbele cijfers met Angola (2 op 6 bommen, 0 op 2 tweepunters en 9 op 11 vrijworpen) als topschutter. Keye van der Vuurst deelde in 27 minuten maar liefst negen assists uit. Jean-Marc Mwema deelde ook zes assists uit. MiKyle McIntosh beperkte zijn minuten wegens last aan de knie.