Twee teams van K-BTK spelen vanaf dit weekend de Final Four

De U21 van K-BTK met boven v.l.n.r. Jonas De Rycke, Tibo Spruytte, Lars Wastyn, Jarit Fermaut, Jules Ryon, coach Bert Wyseur, Maxim Watteyn. Onder v.l.n.r. Thomas Vanfleteren, Pallieter Bevernage, Ewout Samyn, Gerben De Winter, Loïc Vancraeynest. (foto BWL)
Redactie KW

Zowel de U18 als de U21 van K-BTK behoren tot de beste vier Vlaamse ploegen. Fanion Onecoach Bert Wyseur blikt terug op die evolutie van zijn jeugdige baskettalenten 38 matchen van de 40 gewonnen -en gaat de komende uitdagingen niet uit de weg, integendeel.

“Van de U21 hadden we er vooraf wel op gehoopt, aangezien we ook vorig jaar met die groep reeds de Final Four haalden”, opent Bert Wyseur. “Toen eindigden we derde, met onder meer een nipte zege tegen Antwerp Giants. We mikken nu iets hoger, zelfs al bestaat de groep uit slechts zeven spelers, aangevuld met vier spelers van de U18: Pallieter Bevernage, Ewout Samyn, Maxime Watteyn en Andreas Staelens.”

Met de kern van de groep heeft Bert Wyseur vijf seizoenen gewerkt. Het verhaal van dat eerste jaar -toen ze amper konden winnen van een ploeg uit de provinciale reeksen- deed al vaker de ronde. “Wat ze nu hebben bereikt, is haast een sprookje. Het is een hele hechte groep, die elkaar heel goed kennen en aanvoelen. Dat is een groot voordeel dat andere ploegen vaak niet hebben. Feit is dat we nu voor niemand schrik hoeven te hebben. Vaak zit de tegenstander wat te lachen met ons als ze ons bezig zien bij de opwarming. Maar ze ondervinden al snel wat een hecht blok ze tegenover zich krijgen. Als ze dan verliezen, wijten ze het aan het feit dat ze minder goed hebben aangevallen. Maar de defensieve intensiteit is wel onze verdienste”, vindt Bert Wyseur.

“Bij de U21 kregen we gemiddeld 46 punten tegen in de eerste ronde, waarin we alles wonnen. Ook in de tweede ronde was dat 46, als je de forfaitscore van een match buiten beschouwing laat. In de derde ronde komen we uit tegen Oxaco, Gembo Borgerhout en Guco Lier, allen clubs uit tweede nationale.”

te brave U18

“De U18 is een minder evidente stap geweest. In augustus en september ben ik voor de groep heel hard geweest. Ik vond hen veel te soft, te braaf in verdediging. De ploeg van nu is dag en nacht verschil met die van toen. Hun scorend vermogen is groter geworden. Door defensief veel harder te werken, hebben ze nu ook de Final Four gehaald en dat is hun verdienste. Ze hebben er ontzettend hard voor gewerkt. Het wordt een zware en moeilijke Final Four met BC Oostende, Elite Academy Antwerpen en Leuven Bears als tegenstanders. Ons realistische doel is daar één wedstrijd van te kunnen winnen.”

Voor de U18 herkennen we v.l.n.r. Pallieter Bevernage, Simon Heleu, Ewout Samyn, Andreas Staels, Noah Huysentruit, Quinten Derous, Emile Declercq, Gianni Clarysse, Basile Dedecker, coach Bert Wyseur, Maxim Watteyn en Mustafa Ergun. (foto BWL)
Voor de U18 herkennen we v.l.n.r. Pallieter Bevernage, Simon Heleu, Ewout Samyn, Andreas Staels, Noah Huysentruit, Quinten Derous, Emile Declercq, Gianni Clarysse, Basile Dedecker, coach Bert Wyseur, Maxim Watteyn en Mustafa Ergun. (foto BWL)

Op de eerste match tegen Oostende komt een Kortrijks talent uit bij de bezoekers. Salim Kediambiko speelde ooit samen met onder anderen Ewout en Pallieter, maar vertrok een paar jaar geleden naar de kustploeg.

“Het is bijzonder dat we in het fanion One U18-talenten als Pallieter Bevernage en Ewout Samyn kunnen inschakelen. Ewout kwam zelfs vier keer als starter in eerste landelijke en Pallieter doet het uitstekend en speelde vorige week in Sint-Truiden zelfs het volledige beslissende quarter mee. We waken er wel over dat ze niet overbelast geraken, want meestal spelen ze drie matchen per weekend, wel altijd gespreid over twee dagen. Wat aangepaste trainingen zorgen ervoor dat ze het doorheen het seizoen kunnen volhouden. Relatieve rust is dan ook een must.” (SJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier