Twee Kortrijkzanen helpen Filou Oostende door de coronacrisis

Servaas Buysschaert.© (Foto VDB)
Servaas Buysschaert.© (Foto VDB)
Redactie KW

Als lid van de Oostendse basketkern is Servaas Buysschaert zijn plaats aan het vinden. Door afwezigheden van diverse basisspelers kreeg ook Salim Kediambiko, eveneens uit Kortrijk afkomstig, zijn kans. Het leverde enkele dagen geleden winst op tegen Mechelen. De euforie dimde nadien helaas wat na verlies tegen Okapi Aalst.

Servaas Buysschaert (22) heeft aan de kust zijn stek gevonden en woont te Bredene. “Het is handig om een stek te hebben dicht bij de club. Het strand is vlakbij en dat is wel handig als je een weimaraner (Duits hondenras, nvdr) thuis hebt, die ook veel beweging nodig heeft.”

“Tegen Mechelen waren maar vier spelers van de kern coronavrij. Dat betekende dat coach Gjergja vier jongeren optrommelde om toch maar te proberen iets uit de brand te slepen. Tegen alle verwachtingen in lukte dat in Mechelen, ook dankzij uitstekende prestaties van de jongeren, waarbij Salim zich uitstekend heeft kunnen tonen.”

Salim Kediambiko (20) wist van de dag voordien dat hij in Mechelen een volle match zou moeten spelen: “Tot mijn verbazing was ik zelfs starter. Met in het achterhoofd het feit dat ik in anderhalf jaar geen match meer had gespeeld, was er toch wat onzekerheid. Trainen doe ik natuurlijk wel. Ik had met corona bij de tweede lockdown de keuze: volop meetrainen met de eerste ploeg of naar huis gaan. Ik was maar al te blij te kunnen en te mogen blijven. Zelfs op vrije dagen blijf ik trainen, heel vaak shotten en werken op techniek.”

Salim: “De eerste minuten wedstrijd waren heel intens. De coach haalde me er even af en daarna ging het zoals ik het had gewild. De stress was weg en ik kon volle intensiteit blijven spelen. Ik stond zelfs 32 minuten op het veld. Al besef ik dat ik nog veel moet bijleren om een volwaardige speler te worden op dat niveau.”

Servaas: “Het was voor de ploeg belangrijk de voorsprong van twee matchen minder verloren te verdedigen, al misten we veel spelers. Dat het gelukt is in Mechelen was een zotte overwinning. Bijkomend was het voor de coach en spelers ook emotioneel, net nu we Marijke Schaepelinck verloren, die jarenlang de leiding had in de club. Vooral voor de coach die er al die jaren mee samengewerkt heeft. Haar overlijden heeft ons diep geraakt.”

Harde coach

De coach staat bekend als harde en dat is ook zo, maar hij weet ons op zijn manier te stimuleren en het beste in ons naar boven te brengen. Als speler word je daar mentaal sterker van. Soms moet ik weleens mijn tong inslikken, want ik durf al eens reageren. Moet ik niet doen. Daar werk ik nog aan”, knipoogt Servaas.

Salim: “Hopelijk kan ik volgend seizoen verder met de fanion One blijven meetrainen en volle matchen spelen met de tweede ploeg. Ik wil zeker nog stappen vooruit zetten omdat ik voel dat ik het niveau zal aankunnen.”

Salim volgt in Brugge aan de Howest de richting Business and Languages: “Ik zit in het eerste jaar en doe haast alles via zelfstudie, want lessen kan ik haast niet bijwonen. Dat ik bij de examens in februari al in alles geslaagd was, geeft me wel vertrouwen dat ik naast het basket ook een diploma kan halen. Het vraagt wat planning en discipline, maar het lukt.”

Weinig trainen

“We trainen door de snelle opeenvolging van matchen niet zoveel” vertelt Servaas. Een uurtje video, wat plays overlopen en shotten. Voor de rest moeten we zoveel mogelijk recupereren om weer scherp te staan voor de volgende opdracht. Het zal goed zijn dat een paar spelers uit corona terugkomen. Hopelijk hebben ze niet te veel van hun vermogen kwijtgespeeld, maar dat is van iedereen verschillend. Zelf heb ik corona doorgemaakt. De recuperatie is al veel beter, maar nog niet op het niveau dat ik zou willen”, klinkt het eerlijk bij Servaas.

“Na een jaar zonder publiek zijn we er al wel wat aan gewend geraakt, maar we missen wel de sfeer rond de match, met een meelevend publiek, die ons al matchen heeft doen winnen. Onze ouders kunnen gelukkig via livestream de matchen volgen.

Het verlies thuis tegen Aalst was dinsdag wat onverwacht. Nu wachten nog Brussels op vrijdag en de Giants uit op zondag. ’t Zijn drukke tijden voor de Filous van Oostende.

(SJK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.