Troy Caupain jr voelt zich goed bij Filou Oostende: “Omgaan met druk? Zonder druk geen diamanten”

© PR
Redactie KW

Het toeval wil dat de opvolger van Braian Angola bij Filou Oostende één van zijn beste ploegmaats van Lakeland Magic is, de Amerikaan Troy Caupain jr. Dit seizoen deed de beloftevolle guard al Champions League-ervaring op bij het Israëlische Hapoel Holon. Tegen Brussels maakte hij zijn debuut in het shirt van Oostende.

Troy draagt dezelfde voornaam als zijn vader. Vandaar de toevoeging junior bij zijn voornaam. Na zijn jaren in de Cosby High School baskette en studeerde Caupain vier jaar voor Cincinnati. Daar bekwam hij snel eervolle vermeldingen in de NCAA. In 2017 nam hij met Toronto Raptors aan de Summer League deel en nadien ging hij in op een uitnodiging voor het trainingskamp van Orlando Magic. Dat seizoen 2017-2018 speelde bij Lakeland Magic, de partnerploeg van Orlando Magic in de G-league. Na dat seizoen baskette hij nog een paar maanden bij de Italiaanse tweedeklasser Udine.

Droom ervan opnieuw in NBA te basketten

“In de zomer van 2018 bood Orlando Magic mij een contract aan. Schitterend! Het was een ware zegen om in de NBA te mogen basketten en er te leven. De kleedkamers, de manier van reizen,… alles is er anders. Dit verandert echt je leven! Ik ben heel dankbaar voor de kansen maar ik hoop dat het voor mij nog niet voorbij is. Het blijft mijn droom om opnieuw in de NBA te basketten”, vertelt Caupain die op oudejaarsdag 2018 in de NBA debuteerde. Caupain telde vier invalbeurten.

“In de G-league kenden we een schitterend seizoen. De hele kern voelde elkaar heel goed aan. Ja, we vormden een harmonieus geheel en we groeiden samen in dat seizoen. Eén van mijn ploegmaats was toen Braian Angola. Eigenlijk vormde het hele team een goed geheel. Ook na onze periode in de G-league hielden we contact.”

Sharon Drucker

“Vorige zomer nam ik met Washington Wizards aan de NBA Summer League deel. Daarna kreeg ik een uitnodiging voor het trainingskamp van Portland Trail Blazers maar er volgde geen NBA-contract”, zegt Troy Caupain. “Op vraag van Sharon Drucker, een heel aangename man, een grote tacticus en een ware people-person, heb ik begin november het aanbod van Hapoel Holon aanvaard. Helaas stopte na enige tijd de samenwerking tussen hem en Holon”, zegt Caupain die bij de match in Oostende eind oktober dus nog niet aangesloten was bij de Israëlische club.

Wel speelde hij in december thuis tegen Oostende mee. “In deze heel fysieke wedstrijd namen wij de beste start. Een sterk Oostende kwam terug. Nochtans deden we een goede job door Angola te stoppen maar McIntosh speelde een schitterende match. Aan de vrijworplijn legde hij de zege voor Oostende vast. Nochtans hadden wij die winst nodig om de play-offs te bereiken. Door onze twee nederlagen tegen Oostende werd kwalificatie voor ons heel moeilijk. Holon greep naast een ticket en mijn contract bij Holon liep maar tot het einde van die poulefase. Een verlenging was slechts mogelijk bij kwalificatie”, vertelt Caupain.

Sneeuwstorm

“Maar ik treurde niet. Ik hoefde ook niet lang te wachten. Amper elf dagen na mijn vertrek bij Holon kreeg ik thuis in Miramar in Virginia een telefoontje over de Oostendse interesse. Van Braian Angola wist ik al veel over deze club. Ook mijn Holon-ploegmaat Ryan Thompson en TJ Williams (nu bij Be’er Sheva in Israël; ploegmaat van Lakeland-vriend John Petrucelli, red.) raadden me de club aan. Iedereen vertelde ook hetzelfde sportief verhaal: een heel intense coach die het spel helemaal beheerst. Ook vernam ik positieve zaken over de stad. Braian Angola zette hier schitterende resultaten neer. Zijn statistieken spreken voor zichzelf. Ik ben heel blij dat hij een knap contract bij Partizan mocht tekenen. Bij Oostende tracht ik hem waardig op te volgen. Dit is een mooie kans voor mij. Ik hoefde echt niet lang te wachten om een vliegtuigticket te boeken. De vlucht verliep echter wat moeilijk. Bij de overstap in Ijsland moest ik acht uur wachten door een sneeuwstorm.”

Derde Europese club

Na Holon is Oostende zijn derde Europese club. Na het seizoen 2017-2018, zijn eerste bij Lakeland Magic, proefde Caupain van het competitie-einde bij het Italiaanse Udine. “De G-league was eind maart voorbij. Dan was het handig om elders nog aan de slag te zijn en tegelijk ook iets te verdienen”, weet Caupain.

“De Champions League is een heerlijke competitie. Je reist naar verscheidene landen waar je diverse basketculturen leert kennen. Van de meeste tegenstanders ken je nauwelijks iets. Elke match is een strijd. Het is een zegen om zoveel mee te maken. Daarvoor ben ik heel dankbaar. In Israël, een relatief klein land, kent iedereen dan weer wel mekaar. Ook deze Israëlische competitie kende een stevig niveau.”

Leiderschap

“Het is de eerste keer dat ik in België ben. Over jullie land weet ik vooral dat jullie heel lekkere chocolade hebben. Ook kende ik de naam van de hoofdstad Brussel en van de naburige landen Duitsland, Nederland en Frankrijk. Op basketvlak wist ik wat meer van Oostende omdat ik verscheidene ex-spelers van Oostende ken. Natuurlijk ken ik de reputatie van Oostende dat zovele back-to-back-to-back… landstitels behaalde. Achtmaal kampioen op rij! Omgaan met druk? Wat zou je doen zonder druk? Dan creëer je geen diamanten. Ja, ik hou van diamanten! Mijn talenten? Leiderschap, energie, altijd lachen, ik voel me altijd betrokken, people-person, ik praat met iedereen.” (PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier