https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Tom Koopman en Dyon Halman vormen Nederlandse tandem bij SKT Ieper: “We hadden hier meteen een goed gevoel”

Tom Koopman en Dyon Halman trekken vaak de binnenstad in: “Het bevalt ons hier prima.” © EF
Redactie KW

Dit seizoen kan Basket SKT Ieper rekenen op Nederlandse vertegenwoordiging onder de borden. Tom Koopman (26 – 2m03) en Dyon Halman (26 – 2m06) kwamen deze zomer over van Den Helder Suns uit de Nederlandse Eredivisie. We maken kennis met het duo voor aanvang van de competitie waarin de ambities van de club opnieuw hoog zijn.

Op een boogscheut van de Ieperse sporthal hebben Tom Koopman en Dyon Halman hun intrek genomen in de Kattenstad. Het Nederlandse duo verblijft nu al ruim een maand in Ieper en ze hebben het er allebei best naar hun zin.

Dyon: “Het bevalt ons hier prima. Leuke mensen, een rustige omgeving, alles wat we nodig hebben eigenlijk. Wel op een hele andere manier dan we gewoon zijn in Nederland. We hebben nog niet alles kunnen verkennen, maar dat gaan we zeker nog doen.”

Tom: “We zijn wel al vaak de binnenstad ingetrokken. Ook de Last Post hebben we al bezocht. Er heerst hier een goede sfeer en dat is altijd leuk als je ergens nieuw terecht komt.”

Gezin in Den Helder

Voor Tom is het niet zijn eerste buitenlandse avontuur. In 2013 trok hij naar de Verenigde Staten om er van college te proeven. Hij volgde in de staat South Carolina een militaire opleiding aan The Citadel University die hij combineerde met basketbal in de NCAA. Nadien trok hij terug naar Den Helder Suns, waarna ook nog een omweg in Italië volgde. Voor Dyon is het dan weer zijn eerste avontuur in het buitenland nadat hij eerder al de jeugdreeksen van Den Helder doorliep en er ook enkele seizoen in het eerste team speelde.

Dyon: “Ik had aan mijn agent gevraagd om naar een buitenlandse club uit te kijken omdat dat zeker een ervaring was die ik wou meemaken. Zo ben ik dan een tijdje geleden uiteindelijk bij Ieper terechtgekomen. Voor ik tekende, deed ik een training mee en maakte kennis met de club. Het gevoel zat meteen goed en ik heb dan ook niet langer getwijfeld.”

Als we weer op volle kracht zijn en ingespeeld op elkaar raken, zullen de resultaten zeker volgen

Tom: “Toen Dyon hier al getekend had, was ik nog op zoek naar een club. Er waren nog andere zaken lopende, maar altijd wat verder van huis. Thuis in Den Helder heb ik een gezin, met name mijn vriendin en mijn eenjarig dochtertje Reese, dus was het voor mij een must om niet te ver van hen te gaan spelen. Omdat Dyon hier al zat en me wist te vertellen dat ze nog op zoek waren naar een speler, ging de bal snel aan het rollen. Ik heb in mijn contract ook staan dat ik soms wel eens een training mag overslaan om terug naar mijn gezin te gaan. Wel altijd in overleg met de coach natuurlijk. Soms komen zij ook voor een weekje naar hier. Zo proberen we nu een evenwicht te vinden.”

Hoe de twee kompanen hun steentje zullen bijdragen aan het team, leggen ze van elkaar uit. Tom: “Dyon is een sterke inside-speler met een goed screen. Iemand die er altijd staat en waar je op kunt bouwen als ploeg. Zijn présance onder de borden maakt het voor het hele team leuk spelen.”

Dyon: “Tom is een schietende forward die ook inside zijn mannetje staat. Zo zorgt hij ervoor dat het veld altijd breed kan gehouden worden en dat we in aanvallend opzicht altijd meerdere opties hebben.”

Minder trainen

Met Koopman en Halman, beide profspelers in Nederland, maakte SKT Ieper een statement. De kwaliteitsinjectie onder de borden zal ongetwijfeld zijn invloed hebben op het spel, al is het voor beide nog wel aanpassen.

Tom: We zijn gewend om tweemaal daags te trainen en dat zes dagen op zeven. Nu is dat plots driemaal in de week. Dat is toch even wennen. Ik merk ook dat ik nu echt nog op zoek ben naar mijn ritme. We krijgen wel de mogelijkheid om vier ochtenden naar de zaal te trekken en we gaan ook geregeld naar de fitness. Zo proberen we onze arbeidsintensiteit toch op niveau te houden. Daarnaast geef ik voor de u16 ook nog trainingen om de resterende tijd nuttig te besteden. Eventueel nemen we er nog een parttimejob bij, maar dat zien we dan nog wel. Eerst volledig gesetteld raken.”

Warm ontvangen

Dyon: “Hier hebben de spelers natuurlijk ook nog een vaste job. Dan kan je gewoon niet tweemaal twee uur per dag trainen zoals we in Den Helder gewend waren. Maar we krijgen de mogelijkheid om het op te vangen en dat is goed. Het typeert de club wel. We zijn hier van in het begin warm ontvangen en krijgen hulp langs alle kanten om ons zo goed mogelijk te kunnen aanpassen en ons te kunnen voorbereiden op het seizoen.”

Dat seizoen gaat komend weekend van start. Eerder speelde Ieper al voor de Beker van België, maar dat verliep niet volgens plan. Een vroege exit is niet waar ze bij SKT op gerekend hadden.

Tom: “Het was inderdaad niet het resultaat waar we op gehoopt hadden. We misten enkele spelers met een blessure en zoals aangehaald ontbrak het ons ook aan ritme. Dat mogen echter geen excuses zijn. We beseffen dat het niet goed genoeg was. Maar ik ben ervan overtuigd dat, wanneer we weer op volle kracht zijn en ingespeeld op elkaar raken, de resultaten vanzelf zullen volgen.”

Top vier logisch doel

Dyon: “Het is wat apart dat de bekercompetitie hier zo vroeg van start gaat. Dat is anders dan in Nederland. Maar zoals Tom zegt, is het aan ons om met die omstandigheden om te gaan en resultaten te boeken. Te beginnen met dit weekend. We ambiëren met de ploeg de top vier en met de kwaliteit die we in de ploeg hebben, is dat een logisch doel. Indien veel spelers geen vaste job zouden hebben, dan ben ik er zeker van dat velen een hoog niveau aankunnen, mochten ze daar de kans toe krijgen. Dat talent moeten we nu ten volle benutten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.