Titelverdediger Burgos wipt Filou Oostende uit de Champions League

Jesse Waleson en Pierre-Antoine Gillet basketten heel verdienstelijk in Spanje.© PR

In tegenstelling tot de vorige campagne bereikt Filou Oostende straks niet de Round of Siteen van de Champions League. De Zeekapiteins verloren met 88-73 in Spanje.

Met een bom opende Gillet, die een blauw rechteroog als souvenir van de match op Antwerp Giants overhoudt, de score (0-3) en de Oostendenaars speelden vele minuten haasje-over met de Spanjaarden. Gillet, Schwartz en Welsh dwongen in de zesde minuut bij 17-18 tot een eerste time-out. Daarna maakte Gilmore, daags na zijn 26ste verjaardag, zijn debuut in het shirt van Oostende. Snel benutte hij ook één van zijn twee vrijworpen: 20-19 na 6’24”. De Spanjaarden presenteerden toen een 10-0-rush die door Cook (ex-Bergen) afgerond werd: 30-19. Het initiële kwart eindigde op een 35-25-score. Schwartz (10), Welsh (8) en Gillet (6) hadden het gros van de Oostendse productie verzekerd.

In spoor van Burgos

Bij 37-31 in de tweede minuut van het tweede kwart hoorde van der Vuurst al zijn derde fout. Een zwaar cijfer voor de Nederlandse international die pas 4’10” op het terrein stond. Aan de vrijworplijn bracht zijn landgenoot Waleson Oostende op 37-35. De match was aan zijn veertiende minuut toe. Met ook driepunters van Gillet en Mwema bleef Oostende lekker in het spoor van Burgos. Aan die 43-41-tussenstand telde Oostende 9 op 13 driepunters, een gemiddelde van 69 %. Op assist van Djordjevic scoorde Welsh 45-43 waarna de Amerikaan zijn bonusvrijworp kraakte. Daarna miste Mwema ook een lay-up en kon Welsh de rebound niet benutten. Toch geen gelijkmaker in de zestiende minuut. Burgos zocht tevergeefs een ruimere voorsprong. Aan de rust was bij een 54-49-score helemaal niets beslist. Djordjevic had in dertien minuten zeven assists verdeeld.

Geen twintiger

In de 24ste minuut overschreed Salash met een driepunter toch de tienpunten-grens: 62-51. In de 27ste minuut scoorde Gilmore zijn twee eerste veldkorven, waarvan eentje dunkend, voor Oostende: 65-58. Maar Burgos vond wel enige ruimte in de score. Bovendien hoorde van der Vuurst een overbodige en vierde fout in de laatste minuut van het derde kwart. Aan het halfuur (71-58) leek de match in zijn definitieve plooi te liggen. De Spanjaarden flirtten bij 81-64 met een twintiger. Maar een paar nieuwe korven van Waleson beletten dit. Zo scoorde Waleson in de 35ste minuut al zijn tiende punt. Gilmore dunkte 84-70 op het bord. Nadat Troisfontaines 86-73 aantekende, legde de McFadden de 88-73-eindstand vast. Schwartz, Mwema, Gilmore, Troisfontaines en Waleson speelden in de slotfase voor Oostende.