Tien basketspeeldagen in 32 kalenderdagen

BC Oostende afgelopen weekend in actie tegen Charleroi: Vincent Kesteloot werkt zich voorbij het duo Scott Thomas en Alexandre Libert. © Bart
Redactie KW

Vrijdagavond speelt BC Oostende in Luik en zondagnamiddag ontvangen de Zeekapiteins datzelfde Luik. Hoezo? De tien komende speeldagen vinden plaats in vijf opeenvolgende back-to-backweekends.

De basketliga pakte vorig seizoen in de kwartfinales en de halve finales van de Beker van België voor het eerst uit met back-to-backweekends. De teams speelden dan op vrijdag, zaterdag en/of zondag zowel thuis als uit tegen dezelfde tegenstander. Voor Europees spelende clubs vormde dat wel een zware belasting, zeker in combinatie met verre reizen.

Niettemin beviel dit systeem de clubs grotendeels. Het vond dit seizoen dan ook zijn herhaling in de bekercampagne. Ook voert de liga het dit seizoen in competitie in. Tijdens het paasweekend werd het al geïntroduceerd met onder meer Kangoeroes-Oostende op Goede Vrijdag en Oostende-Kangoeroes op Stille Zaterdag. Na twee weekends met telkens één speeldag kent het vanaf komend weekend zijn vervolg.

Midweekmatchen liever kwijt dan rijk

Die back-to-backweekends zijn ook nodig, want de twee windows voor interlands in november en februari namen al enkele speeldagen weg. Bovendien zijn de meeste clubs de midweekmatchen liever kwijt dan rijk. De supporters zijn immers talrijker op vrijdag, zaterdag en zondag dan op woensdag. Een reguliere competitie met 36 speeldagen is overigens ook heel druk, wellicht te druk.

De reguliere competitie eindigt met vijf opeenvolgende back-to-backweekends, waarvan de laatste speeldag op pinkstermaandag voorzien is. De reguliere competitie eindigt met tien speeldagen in een tijdspanne van 32 kalenderdagen.

Andere voorbereiding

“Op zich is die formule van back-to-backweekends niet verkeerd. De omstandigheden zijn voor beide ploegen quasi gelijk”, zegt sportief manager Philip Debaere (BC Oostende). “Er is wel een andere voorbereiding. Met midweekmatchen heb je telkens slechts twee dagen om een wedstrijd voor te bereiden. In deze nieuwe formule heb je vier dagen om twee matchen tegen hetzelfde team voor te bereiden. Maakt dat veel verschil? Dat weet ik niet. Wij zijn het ritme van matchen op woensdag en in het weekend gewoon. We zullen die back-to-backweekends ook wel verteren zeker?”

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier