https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Succescoach Philip Mestdagh over zijn vertrek bij de Belgian Cats: “Plots kreeg ik geen berichtjes meer”

Gewezen bondscoach Philip Mestdagh met sterspeelster Emma Meesseman van de Belgian Cats. Op sociale media bleef het oorverdovend stil rond het afscheid van de coach, maar daar stelt Mestdagh zich geen vragen bij. “Ik kreeg berichtjes van de speelsters.” © BELGA
Bjorn Vandenabeele

Philip Mestdagh is na zes jaar niet langer bondscoach van de Belgian Cats. De basketbond wil een nieuwe wind door de ploeg laten waaien. Voor velen was die beslissing een verrassing, maar de succescoach zag ze wel aankomen. “Plots kreeg ik geen berichtjes meer van de bond.”

Het was bij veel basketballiefhebbers en supporters van de Belgian Cats toch even de wenkbrauwen fronsen toen de basketbalbond liet weten dat zij met Philip Mestdagh in onderling overleg overeenkwamen om een punt te zetten achter de samenwerking. In 89 interlands in zes jaar tijd hielp bondscoach Philip Mestdagh de Belgian Cats naar de zesde plaats op de wereldranking. Op het EK in 2017 pakten de Cats brons, het jaar erop werden ze vierde. In Oostende kwalificeerden de Cats zich voor de Olympische Spelen. Vorige zomer pakten de Cats brons op het EK. Op de Olympische Spelen in Tokio strandden ze in de kwartfinale, op een puntje van thuisland Japan.

Evaluatie

Maar na de Olympische Spelen liep het plots anders dan verwacht werd. Bij terugkomst in België waren de stemmen nog unaniem dat er snel een nieuwe deal zou volgen, ondanks de teleurstelling op de Spelen. “Op 22 augustus zat ik samen met de bonzen van de basketbalbond om een evaluatie te maken”, vertelt Philip Mestdagh. “We bespraken de speelsters, de coaching en legden de toekomstplannen vast. Niets leek uit te wijzen dat het daar zou eindigen. Er zou heel snel een beslissing en een nieuwe afspraak volgen.”

Maar het bleef stil aan de andere kant. Een week werd drie weken. Tot vorige week donderdag. “Anders krijg ik elke dag wel meerdere berichtjes of telefoontjes, maar nu helemaal niks. Donderdag kwam dan het telefoontje om in Antwerpen afgelopen weekend samen te zitten. Met de bekende gevolgen voor mij.”

Geen reactie van Belgian Cats

Op sociale media was er heel veel verontwaardiging bij vooral West-Vlaamse supporters en basketballiefhebbers, maar de Belgian Cats bleven opvallend stil. “Ik denk dat je daar niks achter moet zoeken. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ik niet op die sociale media zit. Ik heb van de speelsters zelf berichtjes gekregen over de samenwerking. Dat is voor mij meer dan voldoende hoor. Die steun is tof en doet deugd, want voor mij was het verhaal bij de Belgian Cats bijlange nog niet geschreven. Ik kan ook begrijpen dat de bond aan een nieuwe wind denkt, maar dan kunnen ze daar toch veel eerlijker en opener over communiceren?”

De verantwoordelijkheid voor het vinden van een nieuwe trainer ligt nu bij de basketbalbond. De naam die daarbij het meest genoemd wordt, is Thibaut Petit. Een Waalse coach, misschien wel een communautaire oplossing dus. Ervaring in Frankrijk en sinds dit seizoen aan de slag als assistent bij het Russische Kursk. “Ik heb die naam ook horen vallen. En waar er rook is, is er altijd vuur, hé. Ik kan niet begrijpen dat de basketbalbond nu zegt dat ze nog met niemand gesproken hebben over een aanstelling. Dat is een fabeltje, gewoon dikke zever. Je gaat geen bondscoach ontslaan als je nog geen andere oplossing voor handen hebt. Zeker omdat je ook al beloofd hebt om voor het einde van de maand iemand nieuws voor te stellen.”

Nieuwe cyclus

Philip Mestdagh blijft positief over de Cats. “Ik hoop echt dat ze erin slagen om nog die extra stap naar de wereldtop te zetten. We staan als klein basketballand al heel ver, maar we zijn er nog niet. Dat ik geen bondscoach meer ben, zal normaal ook nauwelijks iets veranderen aan de ploegsamenstelling. We hebben wat meer dan twaalf spelers die in aanmerking komen, maar grote veranderingen moet je normaal niet verwachten. Ik denk ook niet dat er speelsters zullen afhaken, omdat ik geen bondscoach meer ben. Bepaalde zaken moeten in de juiste volgorde geplaatst worden. Dat mijn dochter Kim niet meer voor de Belgian Cats zou spelen, komt niet omdat ik geen bondscoach meer ben. Dat was vooraf al beslist.”

Kim Mestdagh bevestigt ons dat verhaal. “Ik kan begrijpen dat men na zes jaar een nieuwe weg wil inslaan en kiest voor een nieuwe cyclus, maar dan moeten ze er wel directer over communiceren. Daarover moeten ze geen twee maanden nadenken. Mijn beslissing om niet meer voor de Cats uit te komen, had ik aan de toenmalige bondscoach al gemeld”, klinkt het met een ferme knipoog. “Dat er maar geen antwoord kwam, daarmee wisten we eigenlijk al genoeg. Toen hij afgelopen weekend werd gevraagd voor een gesprek was het op voorhand duidelijk dat er een bepaalde keuze was gemaakt. Maar om het allemaal op de evaluatiegesprekken met de speelsters te steken, dat klopt niet.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.