Succescoach Jan Callewaert trekt naar Zwitserland: “Terugkeren naar het land waar mijn dochters opgroeien”

onderschrift©Picasa
onderschrift©Picasa
Redactie KW

Jan Callewaert (45) gaat aan de slag bij het Zwitserse Monthey-Chablais-Troistorrents. Daar zal de Wevelgemnaar de volledige jeugdwerking leiden.

“Mijn nieuwe Zwitserse contract start op 1 juni. BBC Monthey, eerste divisie heren en BBC Troistorrents, eerste divisie dames in het Zwitserse katon “le Valais”, en meer bepaald in de streek die ze Chablais noemen, zijn vorig seizoen gefusioneerd tot één club die ze Monthey-Chablais-Troistorrents noemen”, verduidelijkt topcoach Jan Callewaert. “Voor deze organisatie wordt ik als professionele coach verantwoordelijk om gans de jeugdwerking te leiden en te verbeteren op lange termijn. De manager van Monthey was een persoon die ik kende van mijn eerste periode in Zwitserland bij Fribourg. De resultaten van deze passage zijn niet onopgemerkt gebleven, en ik had sowieso voorzien om na Namur na maximum 1 jaar terug te keren naar het land waar mijn dochters nu opgroeien. Het hele project sprak me meteen aan.”

Basketbalfreak

“Ik heb zowat alles meegemaakt de laatste 10 jaar : dames, heren, headcoach, assistent coach, jongens, meisjes, jeugdcoördinator, meerdere Europese campagnes, en het vormen van jeugdige talenten is altijd mijn echte passie geweest. Ik vond deze job de perfecte combinatie om al mijn vorige ervaringen optimaal te kunnen gebruiken om voor de club en mezelf een win-win situatie te creëren. Ik ben al heel pro-actief momenteel, en zal in juni nog de U20 jongens play-offs coachen, want ze hebben de Zwitserse competitie verlengd met alle covid-toestanden. Ik ben me volledig aan het inwerken, heel veel informatie aan het verzamelen, heel veel mensen aan het leren kennen om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Ik blijf een echte basketbalfreak, maar hoop jaren voor deze organisatie te kunnen blijven werken. Ik ben terecht gekomen bij een club, waarbij de jeugdwerking financieel volledig onafhankelijk is van de eerste ploeg, en ben dus echt door hen geëngageerd, en ik voel de wil om samen iets op te bouwen. Al gans mijn carrière ben ik ervan overtuigd dat veel clubs te koppig zijn om te willen samenwerken, en qua rekrutering te gemakkelijk teruggrijpen op buitenlandse spelers. Ik zal er alles aan doen om hier te tonen dat men met geduld overal talentvolle spelers kan vormen en resultaten halen.” “In Monthey is er ook een soort topsportschool voor basketters. Vanaf augustus wordt ik ook daar met een tweede contract verantwoordelijk om deze school een nieuw elan te geven”, zegt Jan trots.

Succes in Fribourg

“Het beroep basketbalcoach gaat gepaard met vrij veel stress, en vaak is dit niet eens op het terrein maar ernaast. Het is een beetje een artiestenleven, en dit is niet gemakkelijk voor een gezin. De jaarlijkse onzekerheid weegt soms zwaar door op het leven van een koppel, en dit heeft ervoor gezorgd dat onze gezinssituatie veranderde. Onze dochters zijn na drie jaar heel goed geïntegreerd in het Zwitserse schoolsysteem, en die stabiliteit was voor ons belangrijk om te behouden. Zoals in een jeugdwerking de jeugdspelers centraal moeten staan, moeten binnen een gezin de kinderen centraal staan, en elke beslissing moet voor hun welzijn genomen worden. De kinderen en wij zijn hier gelukkig en appreciëren de Zwitserse samenleving.”

Zal er alles aan doen om te tonen dat je met eigen talenten resultaten kan halen

Callewaert was twee seizoenen geleden al aan de slag in Zwitserland toen hij Waregem voor Fribourg ruilde. “Ik kwam onverwachts bij Fribourg terecht nadat ik in heel verre onderhandeling was om voor Castors Braine en Lummen te werken. Het eerste seizoen kon ik er 3 van de 4 prijzen winnen : de Supercup, de League cup en de titel. Alleen de beker verloren we na een ongelukkige match, met 2 punten van Zürich. Het tweede seizoen begon met Supercupwinst, gevolgd door een historische Europese campagne met een tweede ronde tegen Spartak Moscou, toen corona opeens alles stillegde. Op dat moment coachte ik ook de tweede ploeg en de U17, en zowel voor de eerste ploeg, tweede ploeg en U17 voerden we overal de ranglijst aan. Deze resultaten hebben me nu geholpen om vrij makkelijk ergens anders terecht te kunnen in Zwitserland, waar het heel belangrijk is om je in te werken in de cultuur en mensen te leren kennen. Juist op dit vlak voel ik me nu helemaal klaar.”

Elke kans grijpen

Coachen is Jan op het lijf geschreven. “Ik wist al heel vroeg dat dit hetgeen was wat ik verkoos boven zelf spelen. Mijn allereerste ploegje, ik denk dat ik 20-21 jaar was, waren de microben van Olbak Bissegem. Vervolgens kwam ik bij Scheldejeugd Temse terecht, en daarna een lange periode in het Gentse : Brother Gent, Gentson, waar de landelijke kadetten mijn eerste meisjes ervaring waren. Daarna ging het via Dames Ieper, naar Kortrijk Sport, naar Waregem en nog tal van andere ervaringen. Onder andere als physical-coach was ik ook actief op heel jonge leeftijd in eerste en tweede klasse heren. Toen waren er nog niet zoveel physical-coaches die nu veel gespecialiseerder zijn dan ik in die tijd. Maar ik ging er altijd van uit dat ‘als je ambitieus bent, moet je elke kans grijpen’.”

Volgt Jan de Zuid West Vlaamse eersteklassers bij de dames? “Jazeker. Het is leuk om te zien hoe Kortrijk Spurs en Ion Waregem bezig zijn, en de lange termijn ideeën die ik altijd heb gehad in de praktijk aan het omzetten zijn. Met langs beide kanten heel gemotiveerde besturen, en heel gemotiveerde en bekwame coaches.Bij Kortrijk Spurs hebben ze duidelijk begrepen dat samenwerkingen iedereen alleen maar kan verbeteren. Hoe meer clubs dit snappen, hoe hoger het niveau wordt. Dit is ook een wereld, waar je er moet in slagen om de juiste persoon te engageren op de juiste plaats. Je hebt specialisten nodig op elk vlak, en geen enkele persoon kan de pretentie hebben te denken dat hij alles weet. Wanneer je niet eigen jeugd aantrekt, moet dit echt een meerwaarde betekenen, en geen korte termijn- oplossing of ‘gebrek aan geduld’. Ik vind het heel leuk om op afstand de evolutie van het Belgische basketbal te volgen”, aldus Jan Callewaert. (EL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier