Stevige stuntzege van Filou Oostende in Straatsburg

Dusan Djordjevic van BC OOstende Filou in goeie vorm. © VDB

Weinigen hadden verwacht dat Oostende, dat amper één van zijn zes Europese matchen gewonnen had, bij vice-leider Straatsburg iets zou oogsten. Maar zie, de Filous bewezen dat ze wel veertig minuten kunnen basketten. De rood-gelen wonnen met 61-64.

Tegen zijn gewoontes in beging Djordjevic de eerste fout van de match. Maar nog in diezelfde openingsminuut lokte de kapitein van Oostende ook een fout van Fall uit. Een paar veldkorven van Serron voedde de 6-2-score na bijna drie minuten. Lasisi bombardeerde de aansluitingskorf binnen, Fieler bracht Oostende voor het eerst voorop en een bom van Djordjevic resulteerde na 5′ in 6-10-cijfers. Kesteloot dikte nog aan tot 6-12. Vanaf die 0-10-rush zouden de Filous nooit meer de controle en de voorsprong uit handen geven. Bommen van Fieler en Lasisi tekenden zelfs verrassende 8-20-cijfers na het initiële kwart op het bord.

De Fransen wilden meteen die kloof dichten. Met een 7-0-opener was het verschil meer dan gehalveerd bij 15-20. Pas na 4’20” in dat kwart scoorde Fieler de eerste Oostendse punten, twee aan de vrijworplijn. Aan het kwartier dunkte Fieler fantastisch hard met zijn rechterhand. Maar dat belette de Fransen niet om tot 20-24 te naderen. Djordjevic en Djurisic duwden door naar 23-31. Beide teams trokken bij 26-31 naar de kleedkamer.

Twee dunks van Kesteloot, na assists van Fieler en Djordjevic, kleurden de aanvangsfase van de tweede helft. Zo overschreed de voorsprong opnieuw de tienpunten-grens: 28-39. Williams realiseerde in de 27ste minuut zelfs de maximale voorsprong van vijftien eenheden: 30-45. Zoals in het eerste kwart had een defensief stevig Oostende ook in het derde bedrijf de thuisploeg tot acht eenheden beperkt: 34-46 aan het halfuur.

Straatsburg wou kost wat het kost een thuisnederlaag vermijden: 48-54. Djurisic zag in een minuut tijd zijn fouten van 1 tot 4 toenemen. Maar Maric hield zijn team recht. Fall beging een vijfde fout op Maric die zelf ook graag scoorde. Een bom van Serron zorgde voor 53-58 en het werd zelfs 58-62. De Zeekapiteins hielden de buit vast en klimmen in de stand van de achtste naar de zesde plaats.

De volgende opdracht van Oostende in de Champions League is pas dinsdag 11 december in en tegen het Griekse Patras.