Sportief manager Philip Debaere (BC Oostende) waarschuwt voor Charleroi en Antwerp Giants

Dario Gjergja en Philip Debaere overleggen. Ondanks de 21 op in België wordt het voor BCO nog knokken voor een nieuwe landstitel. © VDB
Redactie KW

21 op 21 in de competitie: het is voor Oostende dat ondertussen ook de beker van België won, een onwaarschijnlijke succesreeks. Sportief manager Philip Debaere geniet van die serie, maar hij verlangt uiteraard vooral de landstitel.

“Na een moeilijke voorbereiding door afwezige internationals heeft de ploeg met veel nieuwe en jonge spelers veel sneller vooruitgang geboekt dan we ooit gedacht hadden. Ze hebben op alle vlakken goed gepresteerd dankzij het werk van Dario Gjergja. De groep hangt ook goed aan mekaar”, zegt Philip Debaere, sportief manager van BC Oostende.

“Wij zijn niet zo met deze zegereeks bezig. De pers heeft hiervoor meer aandacht. Wij bekijken match per match. Omdat we in verscheidene competities tegelijk bezig zijn en wel eens verloren in de beker en in de Champions League, voelt het niet als een zo lange reeks zonder verlies aan. Natuurlijk is het leuk maar daarvoor krijg je geen prijs op het einde van de rit.”

Oostende mag de pole positie niet meer uit handen geven. Vraag is wie de grootste uitdager wordt. “In een lange reeks wedstrijden is een brede kern heel belangrijk en dan kijk ik vooral naar de Antwerp Giants en Charleroi die zich beiden recent nog versterkt hebben. Maar beide ploegen zijn wel nog in evolutie”, stipt Philip Debaere aan.

“Antwerp haalde Tremell Darden, een ex-Euroleague-speler, erbij. Charleroi, dat met twee Belgische guards speelt, haalt nu een Amerikaanse guard, Jerime Anderson (ooit bij Pepinster, Luik, Okapi en Limburg; dit seizoen in Mexico), in huis. Ze hadden al een extra vier-speler, Terrance Henry (ex-Willebroek), erbij gehaald. Binnenkort zijn Rasko Katic en Seth Tuttle terug fit. Op papier heeft Charleroi een stevige groep. Het is uitkijken of die twee ploegen binnen een paar weken erin slagen de puzzelstukken te doen passen.”

Aan een voorspelling voor de vrijdagmatch in Charleroi waagt Debaere zich niet. “In de Clasico tegen Charleroi spelen er altijd ook extra-sportieve factoren mee. Bij onze vorige match in Charleroi merkten we al de vijandige houding van de sportieve staf. De drang om opnieuw de titel te halen is er heel groot. Daartoe investeren ze nu heel veel. Toen we hen wegspeelden, voelde je de frustratie.”

Misschien is Oostende wel kwetsbaar wanneer we terugdenken aan de bekerfinale. “Zo’n bekerfinale is altijd iets speciaal, ook als je torenhoog favoriet bent. Drie jaar geleden wonnen we pas na verlenging met één punt tegen Luik, dat vele plaatsen onder ons gerangschikt stond. Twee jaar eerder wonnen we met één punt tegen Okapi Aalstar. In play-offs is het met een reeks wedstrijden een ander verhaal. Toch zal je me nooit horen zeggen dat tegenstanders ons in een reeks niet kunnen pakken.”

Dit seizoen worden de halve finales tot een best of three herleid. “Dat is heel verraderlijk. In lange reeksen zijn we altijd frisser als het op extra matchen aankomt, zelfs als we de meeste matchen van alle eersteklassers in een seizoen spelen. Jan Bourgois heeft hen conditioneel steeds goed op punt gezet.” (Peter Rossel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier