Rudy Deschamps organiseert voor laatste keer jeugdtornooi K-BTK

Rudy Deschamps: "Zo'n tornooi vergt heel wat voorbereidingen." (SJK) © Santy Johan
Redactie KW

Als voormalig basketspeler bleef Rudy Deschamps steeds trouw aan Olbak, dat intussen al een paar fusies meemaakte. Van 28 april tot 13 mei heeft de 25ste editie plaats van het baskettornooi dat zijn naam draagt.

“Twaalf jaar was ik, toen ik met basket begon. Wat een verschil met nu, waar kinderen al vanaf de leeftijd van vijf beginnen”, opent Rudy Deschamps (75) het gesprek. “Zelf ben ik altijd spelverdeler geweest. De week na mijn zestiende verjaardag speelde ik al in de eerste ploeg van Olbak, toen in eerste provinciale. Zestien was de leeftijd waarop je ten vroegste in eerste mocht spelen.”

Fanion

Rudy bleef actief tot zijn dertigste, altijd op hetzelfde niveau. “Toen speelden we nog op buitenterreinen en tijdens de rust kregen we elk een kwart van een appelsien. Het basket loslaten, kon ik niet. Dus werd ik trainer van de reserven gedurende een vijftal jaar. Daarna werd ik lid van het Olbakbestuur en trok jarenlang mee als begeleider van de ploeg van mijn zoon Olivier. Omwille van MS moest hij op zijn twintigste plots stoppen.” (Olivier overleed in september 2017, nvdr)

“Ongeveer 35 jaar heb ik de tafel gedaan van de fanionploegen, ook op de uitmatchen”, gaat Rudy verder. “Met het tafelen ben ik gestopt in 2013, al gebeurt het nog dat ze me vragen om eens in te springen. Ik herinner me nog een ref die na het derde quarter de match afblies. Hij dacht echt dat de match afgelopen was. Toen schoot ik serieus uit mijn krammen, maar nu kan ik ermee lachen.”

Tornooi

Dirk Verhamme vroeg me 25 jaar geleden, het jaar van de fusie met Bissegem, om eens samen een baskettornooi te organiseren. Ik was direct akkoord. Intussen hebben we een groep van tien medewerkers. Iedereen kent zijn taak en veel moeten we daar niet meer aan sturen”, legt Rudy uit. “We hadden een tornooidag voor elke leeftijdscategorie. Dirk was scheidsrechter en kende veel refs. Ze kregen geen vergoeding, maar ze bleven en blijven met plezier terugkomen. We ontvangen hen hartelijk en ze amuseren zich.”

“In de eerste edities verstuurde ik maar liefst 250 uitnodigingen per brief naar de clubs. Nu gebeurt alles via mail, wat veel gemakkelijker is. In januari start ik met de voorbereidingen. Zelf zorg ik voor alles wat de administratie betreft, want ik weet van mezelf dat ik een controlefreak ben. Met een groep van een tiental medewerkers zorgen we voor een goed verloop van het tornooi. Zelf hou ik alles bij, van wedstrijdschema’s en resultaten, tot de namen van de topscorers. Okapi Aalst komt nu voor de 25ste keer. Ze weten dat we hen tegenstanders van hun niveau kunnen bezorgen en blijkbaar beleven ze er elk jaar plezier aan.”

Stoppen

Bij de twintigste editie had Rudy gezegd te willen stoppen, maar tussen pot en pint werd nog wat gediscussieerd. “Zo ben ik toch doorgegaan tot 25. Maar aangezien ik dat niet tot mijn tachtigste kan doen, wil ik er nu wel mee ophouden. Hopelijk kan het tornooi blijven plaatsvinden, maar weinig mensen hebben genoeg vrije tijd om die organisatie op zich te nemen. Hopelijk duikt er toch nog een kandidaat op om mijn rol over te nemen, want het is echt een gezellig tornooi hier in de Hiepso”, besluit de gepensioneerde vloerlegger uit Gullegem.

Kalender van het tornooi in de Hiepso: zaterdag 28 april (microben U10), zondag 29 april (benjamins U12), dinsdag 1 mei (pupillen U14), zaterdag 12 mei (miniemen U16), zondag 13 mei (cadetten U18). (SJK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.