Pierre-Antoine Gillet leidt Oostende naar een knappe zege in Leiden

Oostendes Pierre-Antoine Gillet. © TOM GOYVAERTS BELGA
Peter Rossel
Peter Rossel Medewerker KW

Wat een veerkracht hebben de Filous van Oostende zondagnamiddag in Leiden getoond! In een topper aan hoge intensiteit wonnen de Gjergja-boys met 63-76 tegen ZZ Leiden. De Zeekapiteins strijden dinsdagavond in eigen huis tegen deze heel degelijke Nederlanders om de BNXT-titel.

Het bestuur van Oostende wou slechts onder voorbehoud spelen omdat de temperatuur veel hoger was dan wat het FIBA-reglement (28 graden) voorschrijft. Op het voorziene aanvangsuur zweetten allen al bij 32 graden. De FIBA schrijft die temperatuurlimiet voor omwille van de veiligheid van spelers en toeschouwers.

Onder die voorwaarde van voorbehoud wou Leiden niet basketten. Uiteindelijk waren beide coaches na overleg met de refs en de liga-verantwoordelijken het eens om deze finale, met een kwartiertje uitstel, toch aan te vatten. Het was dus op meer dan één vlak heet.

0-8-opener

Filou opende deze topper heel goed: 0-8 dank zij Tyree (5), van der Vuurst (2) en Jovanovic (1). Leiden beging snel vier ploegfouten en liet zich ook vroeg op vier balverliezen betrappen. Schaftenaar bracht de thuisploeg aan 12-11 voorop maar Bleijenbergh beëindigde het initiële kwart aan 14-15.

Jovanovic en Barcello scoorden de eerste tweepunters van het tweede kwart: 14-19. De hoge intensiteit van de fysieke wedstrijd hield de score laag. De aanvallende uitvoering liet bij beide teams te wensen over. Leiden leidde even met 21-20 maar van der Vuurst stuurde zijn team naar een 24-30-rustscore.

Zestien punten

Bijzonder toegewijd vatten de Oostendenaars het derde bedrijf aan. Troisfontaines en Gillet scoorden de eerste korven. Bij 30-39 na een dunk van Tyree in de 25ste minuut vroeg Leiden meteen een time-out aan. Buysschaert realiseerde de eerste tienpuntenkloof. Gillet en van der Vuurst driepunterden zelfs naar een 31-47-voorsprong. Een verschil van zestien punten! Filou tekende vier op vijf bommen in dat derde bedrijf aan. Met Leiden ben je echter nooit klaar. De Nederlanders halveerden via Van Bree de kloof tot 41-49.

Dinsdag

Oostende bleef het spelbeeld controleren. Na het halfuur (43-52) driepunterden Thurman, Buysse en Barcello naar 51-67. Dit gaven de Zeekapiteins niet meer uit handen. Met 15 punten (3 op 4 tweepunters en 3 op 6 bommen), 7 rebounds en 4 assists was Pierre-Antoine Gillet opnieuw de uitblinker van een sterk Oostends geheel. Jovanovic plukte 8 rebounds, van der Vuurst deelde 7 assists uit. Zes spelers tekenden 7, 8 of 9 punten aan. Bij hen waren Troisfontaines en Buysse opnieuw heel knap.

Dinsdagavond volgt om 20.30 uur de derde en beslissende playoff-finale in de COREtec Dôme van Oostende.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier