Perfecte 20 op 20 voor BCO?

BC Oostende bij de start van het tot nu toe zeer succesvolle seizoen. © BELGA
Redactie KW

Een zege zaterdag op verplaatsing tegen Bergen, de club waartegen BC Oostende op zondag 11 maart de bekerfinale speelt, levert de jongens van coach Dario Gjergja een ongeziene reeks van 20 competitiezeges op rij op. Dit jaar lapte BC Oostende de jongens uit Bergen al eens bijna een zestiger aan de laars. Op de kustploeg staat dit jaar in eigen land geen maat.

In de 21ste eeuw vormt de 19 op 19-opener van BC Oostende in deze competitie een absoluut record. Dit is de beste seizoensstart van een Belgische eerstenationaler.

Op nummer 1 op diverse lijstjes

19 op 19 is een record in het hedendaagse topbasketbal. BCO staat dit seizoen trouwens op verscheidene lijstjes op nummer één. Zo hebben de Zeekapiteins met ruime voorsprong de beste aanval (85,3), de beste verdediging (63,4), het beste gemiddelde aan veldkorven (52,8 %), het stevigste driepunterpercentage (44 %) en de meeste defensieve rebounds (29,6). De verdedigende sterkte uit zich ook in het beperken van de opponent tot gemiddeld 37,1 % aan veldkorven. Elf van de negentien zeges telden een verschil van minstens 20 punten, vijf zelfs minstens 30 punten en één 58 eenheden. Sprekende cijfers.

Vier spelers stonden in elke match op de mat

Van BC Oostende speelden slechts vier spelers alle negentien de wedstrijden: Jean-Marc Mwema, Mike Myers, Tonye Jekiri en Vincent Kesteloot. Jekiri stond telkens in de basis, Kesteloot behoorde in 16 matchen tot de starters. 18 matchen staan er achter de teller van Jean Salumu, Chase Fieler en Elias Lasisi. De blessurelast speelde zwaar bij Kuridza (elleboog), Buza (kuit) en Schwartz (enkel). Daarnaast miste Djordjevic een maand het terrein na een operatie aan de knie. Mihailovic was ook een maand out wegens een blessure aan de enkel. 15 spelers kregen dit seizoen al hun speelminuten.

Allersterkste defensie

Zes zeges met een twintiger (82-60 tegen Leuven; 52-78 in Brussels; 90-62 tegen Willebroek; 79-52 tegen Brussels; 83-63 tegen Charleroi en 83-62 tegen Limburg United) en vier overwinningen met een dertiger (55-92 in Willebroek; 101-70 tegen Luik; 69-38 tegen Okapi Aalstar en 94-63 tegen Leuven Bears) springen in deze zegereeks in het oog. Maar de overwinning tegen Bergen is de absolute blikvanger. Daar was het verschil bijna een zestiger: 106-48, een verschil van 58 punten. BCO scoorde meer dan het dubbele van de punten van de Borains. Dit was een recordoverwinning in de moderne clubgeschiedenis.

Defensief is BCO ook beresterk, Aalst wist amper 38 punten te scoren in Oostende

Een ander record zet de defensieve sterkte van BCO in de verf. Okapi Aalstar scoorde amper 38 puntjes in de Versluys Dôme. Nooit eerder scoorde een eersteklasser zo weinig puntjes aan zee. Dat 69-38-resultaat is er één om in te lijsten.

Elders in Europa: Tsjechisch en Noors voorbeeld

Oostende is niet de enige Europese eersteklasser met zo’n superserie als seizoensopener maar het aantal ploegen in dezelfde staat van genade is toch beperkt.

CEZ Nymburk, sinds 2004 veertien jaar op rij landskampioen in Tsjechië, leidt de NBL-reeks met een 22-0. Sigal Prishtina telt een vlekkeloze 18-0 in de Superliga van Kosovo.

Panathinaikos, het team van Matt Lojeski, voert de Griekse A1 met 16-0 aan. Urartu rondt de reguliere competitie in de D1 van Armenië met een perfecte 12-0-balans af.

Kalev/Cramo Tallinn won in Estland 18 matchen op rij in de Alexela-KML maar verloor vorig weekeinde met 73-75 tegen vice-leider Tartu.

Tsmoki Minsk in Wit-Rusland won 16 matchen op rij, verloor dan tweemaal op rij en telt nu een 28-2-balans. Dat is evenveel als BK Grodno-93 dat na 14 op 14 tweemaal verloor.

Ventspils bouwde in LBL van Letland een reeks van 15 zeges op maar verloor toen. Nu heeft Ventspils een 17-1-balans.

Asker Aliens uit Hvalstad is eigenlijk dit seizoen de topper in de Europese competities. Asker Aliens sprintte een reeks van 23 overwinningen in de BLNO van Noorwegen bij mekaar maar daarna verloor deze leidersploeg drie competitiematchen op rij.

Half dozijn in top van de trainerspoll

In het referendum ‘Ster van de coaches’ prijken halverwege de competitie zes Oostendenaars in de top-14. Bergen (2), Charleroi (2), Kangoeroes (2), Okapi (1), Luik (1) zijn ook vertegenwoordigd. John Tofi van Okapi voert de stand aan. Jean Salumu is de beste Oostendenaar. Ook in die top-14: Dusan Djordjevic, Tonye Jekiri, Mike Myers, Vladimir Mihailovic en Elias Lasisi. Dit wijst duidelijk op de collectieve sterkte van Oostende.

Jean Salumu is momenteel topschutter bij BC Oostende en scoort ook goed in de andere lijstjes.
Jean Salumu is momenteel topschutter bij BC Oostende en scoort ook goed in de andere lijstjes.© BELGA

Salumu en Jekiri

Jean Salumu is topschutter met 12,7 punten. Ook Chase Fieler (10,6) en Elias Lasisi (10,2) hebben dubbele cijfers in de productie.

Tonye Jekiri plukt gemiddeld 7,1 rebounds en het duo Mike Myers-Jean-Marc Mwema 4,7 terugkaatsers. Ook sterk in de luchtduels zijn Vladimir Mihailovic en Marko Kuridza elk met 4,1 rebounds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier