Oostendse overwinning in het Antwerpse Sportpaleis

Redactie KW

De Night of the Giants in het met 17.000 mensen gevulde Sportpaleis werd een feestje voor BC Oostende dat na een verlenging en na het grootste deel van de wedstrijd geleid te hebben, toch aan het langste eind mochten trekken.

Een evenwichtige aanvangsfase waarin Wilkinson twee driepunters binnenmikte maar ook Thompson zeer scherp uit de startblokken schoot, kon vlekkeloos gelijke tred houden met de Sinjoren die alles van Pearson moesten hebben (12-13). Omdat Oostende de rebound controleerde, zuinig omsprong met balverliezen en met Ponitka, Petrovic en Boukichou meer diepte kon etaleren dan de Antwerpenaren die het haast exclusief met de flitsen van een weliswaar onhoudbare Pearson moest doen, nam de kustploeg stilaan afstand van de Giants (18-28). Een maximale voorsprong werd bereikt bij een stand van 25-39.

Thompson bleef scoren uit alle hoeken, maar toch stokte de Oostendse motor plots. Antwerpen kreeg nu steeds meer vat op de rebounds maar vond tevens aflossing voor Pearson. Via een driepunter van Mwema en enkele drives van Turner kon de thuisploeg zijn achterstand dan toch nog verder terug dringen voor de rust: 41-46

In het derde kwart ging een uitgeruste Thompson weer onverstoorbaar op zijn elan verder (45-55), maar ook Pearson bleef de Oostendse verdediging verder geselen. Enkele dure misverstanden in verdediging liet Antwerpen toe om plots te naderen tot 53-57, het moment waarop ze overschakelden naar een zoneverdediging. Buiten een driepunter van Thompson had Oostende behoorlijk wat moeite om de openingen te vinden en via een driepunter van Stewart stond de score weer in evenwicht (60-60).

Toen Ponitka de zwakke plekken in die zoneverdediging finaal toch kon afstraffen werd snel weer overgeschakeld naar mandekking (72-70). Buiten de driepunters van Stewart haalde Antwerpen zijn puntenproductie vooral vanop de vrijworplijn en kon op die manier langzij komen en zelfs de leiding in de partij overnemen (78-74). Op dit moment liep sterkhouder Thompson tegen zijn 5e persoonlijke fout aan en was de wedstrijd voor hem afgelopen.

Het was het pick&rollduo, Djordjevic – Echenique, dat de score snel opnieuw in evenwicht bracht kort voor tijd (78-78) waarna Djordjevic met twee rake vrijworpen op luttele seconden voor het einde leek beslist te hebben (78-80) , maar Pearson (wie anders) kon met de ultieme penetratie naar de ring, de bal nog net op tijd binnenwringen en zo verlengingen afdwingen (80-80).

In die verlenging mikten Djordjevic en Gillet elk een driepunter binnen die voor 88-91 zorgde en waarna Salumu via twee rake vrijworpen de wedstrijd leek beslecht te hebben bij 88-93. Antwerpen gaf zich echter nog steeds niet gewonnen want Turner mikte een onwaarschijnlijk verre driepunter binnen met nog hooguit enkele seconden te spelen (91-93). Salumu miste evenwel zijn twee laatste vrijworpen, maar Echenique kon de aanvallende rebound zodanig verstoren dat de thuisploeg geen convenabel shot meer kon afvuren.

Eindstand: 91-93 Berggren 2-1, Echenique 1-6, Thompson 21-12, Marnegrave 0-0, Petrovic 5-0, Wilkinson 6-4, Gillet 0-5, Salumu 0-2, Ponitka 3-6, Boukichou 4-0, Djordjevic 4-11

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.