Oostende wint bekerthriller tegen Mechelen

BC Filou oostende - Kangoeroes Mechelen: Oostende wint met kapitein Dusan Djordjevic en coach Dario Gjergja.© VDB
BC Filou oostende - Kangoeroes Mechelen: Oostende wint met kapitein Dusan Djordjevic en coach Dario Gjergja.© VDB
Redactie KW

In een bijna leeg Paleis 12 op de Heizel heeft Filou Oostende de bekerfinale met 65-64 gewonnen tegen Kangoeroes Mechelen. Dit is de twintigste bekertriomf van de Zeekapiteins!

De spelers van Oostende warmden zich op in gelegenheidsshirts met de Engelstalige boodschappen “Fans we miss you all” met een rood hartje op de voorzijde, en “We are BCO” met het clublogo op de ommezijde.

Tweede korf van Gillet

Na fout van Deroover opende Schwartz na 15 seconden de score aan de vrijworplijn. Daarna slaagde Oostende er tien aanvallen op rij niet in te scoren. Na 4’51” tekende Sylla de eerste Oostendse tweepunter aan. Inderdaad, BCO werkte 1 op 11 af na vijf minuten. Dat verslechterde tot 1 op 14 na zeven minuten. De Kangoeroes leidden toen met 4-10. Troisfontaines en Buysschaert halveerden de achterstand tot 13-16 aan het einde van het initiële kwart .

Een driepunter van Mwema bracht beide teams op gelijke hoogte. Met twee vrijworpen van van der Vuurst kwam Oostende aan 20-18 in de dertiende minuut opnieuw in winnende positie. Pas in de zestiende minuut groeide de Oostendse voorsprong tot vier puntjes. Gillet en Schwartz beukten van 22-22 naar 26-22 en meteen vroegen de Kangoeroes een time-out aan. De Kangoeroes reageerden via Foerts (26-25) maar ze keken halverwege de namiddag toch tegen een 34-29-achterstand aan. Twee seconden voor de buzzer raapte Welsh een poging van Gillet en dropte zijn tweede korf van deze finale. Met 7 punten was Gillet toen de Oostendse topschutter. Van der Vuurst en Djordjevic deelden elk drie assists uit. Oostende beheerste met een 24-17-verhouding de rebounds.

Underdog op voorsprong

In het derde bedrijf verschilde de basis van Oostende op één plaats met die van het openingskwart: Gillet in plaats van Welsh. Kangoeroes naderden tot 34-32, maar Djordjevic (5) en Schwartz (2) dikten aan tot negen punten verschil: 39-32. De Mechelaars vroegen een time-out aan. In de 28ste minuut hoorde Gillet bij 47-43 zijn derde fout, een lot dat Loubry aan de rust al beschoren was. Foerts joeg op het halfuur een bom binnen en bracht zo de underdog op voorsprong: 47-48.

Vroeg in het vierde kwart scoorde Deroover ook een driepunter: 47-51. Kherrazi en Foerts vergrootten de kloof van de Kangoeroes tot 51-57. Nog 6’47” en een time-out van Oostende. Kok verhoogde naar 51-59. Daarna driepunterde Gillet tot 54-59. Een bom van Schwartz zorgde voor 58-61 waarna Clark aan de overzijde dit voorbeeld niet volgde. Nog 3’38” en een time-out.

Winst dankzij zuivere pass

Gillets bom bracht Oostende 62-61 voorop. Schwartz zorgde voor 64-61, Thompson voor 64-63. Na balverlies van Buysschaert vuurde Deroover een bom af. Hij miste en er was onduidelijkheid bij de rebound. Na het bekijken van de beelden kreeg BCO de bal.Nog 4 seconden en 6 tienden. Eerst een time-out. Mwema gooide de bal naar Djordjevic op wie Kok een fout beging. Djordjevic miste zijn eerste en benutte zijn tweede vrijworp: 65-63.

Nog 3 seconden en 5 tienden en opnieuw een time-out. Loubry passt naar Thompson die gestopt wordt door Gillet. Nog 2 seconden en 2 tienden. Thompson scoort zijn eerste en mist zijn tweede. 65-64. Troisfontaines slaat de bal weg. Nog 1 tiende van een seconde en de refs bekijken de beelden. Oostende krijgt balbezit. Djordjevic passt zuiver naar Gillet: match voorbij. Oostende is opnieuw bekerwinnaar na een heel spannende finale. (P.R.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier