Oostende kwalificeert zich voor kwartfinales Europe Cup en ontmoet daar Jean Salumu

Kapitein Dusan Djordjevic probeert zich voorbij de verdedigende Thomas Koenis te werken. © VDB

In de return van het duel der kampioenen van de Lage Landen miste Filou Oostende zijn grote mannen Maric (elleboog) en Djurisic (overlijden van moeder). Met een harmonieus samenspel hielden de Zeekapiteins de zege (88-80) tegen Donar Groningen toch aan huis. Dat resultaat was beslissend na het 66-66-gelijkspel vorige week in Groningen. Oostende is kwartfinalist in de FIBA Europe Cup!

Oostende pakte de match heel efficiënt aan. De tien eerste acties van Lasisi (8), Fieler (5), Desiron (4) en Kesteloot (2) leverden een productie aan 100% op: 4 op 4 tweepunters, 3 op 3 bommen en 3 op 3 vrijworpen: 20-13. Belofte Buysschaert kreeg al vroeg in de vijfde minuut kansen, omdat Desiron toen twee fouten telde. Uiteindelijk zou hij ruim 26 minuten spelen en meer dan zijn steentje bijdragen tot de knappe overwinning. Met een dunk van Mwema leidde Oostende maximaal bij 37-23 in de dertiende minuut. Groningen, titelverdediger in Nederland, had geen zin in een plaats op de slachtbank. Met een 0-10-antwoord in minder dan drie minuten sprintten de Donar-boys naar een behoorlijke 43-41-ruststand.

Pasalic en Gipson grepen het momentum in het derde bedrijf: via 43-44 klommen ze naar 45-51. Na een bom van Fieler en eindelijk een dunk van Kesteloot bracht Buysschaert met een “and one” Oostende weer voorop: 57-56. Djordjevic en Fieler scoorden enkele belangrijke punten. In de voorlaatste minuut van het derde kwart keek Pasalic na protest bij een korf van Williams (66-60) tegen zijn vijfde fout aan. Pasalic was toen met 14 punten topschutter van het duel. Het haalde de Hollanders niet uit evenwicht. Aan de vrijworplijn naderden ze tot 66-64 aan het halfuur.

TJ Williams zoekt de opening bij de verdedigende Sean Cunningham.
TJ Williams zoekt de opening bij de verdedigende Sean Cunningham.© VDB

Koenis tekende een nieuw evenwicht aan: 66-66, perfect de score van de heenmatch. Maar nu waren er nog negen minuten te spelen. Kesteloot vond in de 33ste minuut eindelijk zijn driepuntswapen. Moeizaam benutte hij daarna beide vrijworpen toen Hammink zin dunk foutief stopte: 73-68. Kesteloot (met nog een bom) en Lasisi verbreedden het verschil via 76-70 tot acht eenheden: 80-72. Nog 3’44” op de klok. Iets later viel Djordjevic in om de stabiliteit bij de geelhemden te behouden. Koenis hoopte nog (80-75) maar Williams en Djordjevic antwoordden vlot: 84-75. Die voorsprong lieten Djordjevic en co zich niet meer ontfutselen. Met twee vrijworpen legde Mwema de 88-80-eindstand vast.

Op 20 en 27 maart, eerst thuis en daarna uit, speelt Filou Oostende in de kwartfinales van de FIBA Europe Cup tegen het Italiaanse Varese, de nieuwe club van de Oostendse icoon Jean Salumu. Varese won met 100-84 tegen Prishtina.

Drago Pasalic kan Servaas Buysschaert niet afstoppen.