“Ook in belangrijke wedstrijden heb ik mijn job goed gedaan”

Jean Salumu met zijn rappende halfbroer Sylvestre, beter bekend als Woody Smalls. © Eric de Mildt
Redactie KW

Shooting guard en small forward Jean Salumu (27 jaar, 1,93 meter en 87 kilogram) is vijf jaar na zijn verkiezing tot Rookie van het Jaar niet alleen de Belgische Speler van het Jaar, maar ook de MVP van de competitie. Met tien insteken belichten we deze Belgian Lion die tien jaar geleden van Sint-Niklaas naar Oostende overstapte en vanaf zaterdag met de kustploeg strijdt voor een zevende landstitel op rij van BC Oostende. Voor Salumu zou het zijn zesde kampioenschap op rij zijn, want in 2012 speelde hij nog bij Leuven Bears.

1. Moeder Sabine

“In feite heeft Jean zijn mooie carrière wat te danken aan zijn moeder Sabine”, verklapt sportief manager Philip Debaere. “Ik herinner mij nog haar telefoontje waarin ze me vroeg hoe ze Jean kon inschrijven in de basketschool en wat dit allemaal zou kosten voor het internaat en zo… Jean speelde op dat moment bij Sint-Niklase Condors. We lieten hem dan eens komen voor een try-out en we hebben hem meteen opgenomen in de basketschool. In Sint-Niklaas speelde hij toen vooral onder de korf, maar Jean-Marc Jaumin is toen meteen begonnen met de conversie naar de vleugelpositie.”

2. Rapper Sylvestre Salumu

De zeven jaar jongere halfbroer Sylvestre Salumu deed ook eens een try-out voor de basketschool van BC Oostende, maar hij werd niet weerhouden. Nu maakt hij het mooie weer als rapper Woodie Smalls. Eens kreeg Jean de vraag of hij de gegevens van zijn broer wilde doorspelen aan de makers van NBA 2K, een basketbalgame met miljoenen deelnemers over de hele wereld, het equivalent van voetbalgame FIFA18. Dé top in het virtuele basket. Inmiddels prijkt het nummer ‘Tokyo Drift’ van Woodie Smalls op de soundtrack van dit computerspel. Sylvestre staat er met zijn nummer tussen wereldberoemde rappers als Drake, Travis Scott en Kendrick Lamar. Amerikaanse basketters tonen aan Jean wel eens hun interesse in Sylvestre.

“Ik herinner mij nog het telefoontje van zijn moeder waarin ze vroeg hoe ze Jean kon inschrijven” – Philip Debaere (sportief manager BCO)

3. Vriendinnen Gayna en Lychee

Naast zijn partner Gayna heeft Jean nog een andere vriendin thuis. Lychee is een witharig konijn, eigenlijk een teddydwerg. Naar verluidt bijt Lychee wel eens naar commercieel directeur Vanessa Flamez, maar zij gromt dan terug.

4. Eerste puntjes

In het seizoen 2009-2010 maakte Jean Salumu bij BC Oostende zijn debuut in de reguliere competitie. In vijf wedstrijden kwam hij gemiddeld aan 2’36” en 0,2 punten. In één bekermatch van die jaargang scoorde hij twee punten aan de vrijworplijn. De echte doorbraak van Salumu volgde in het seizoen 2012-2013. Terecht werd hij verkozen tot de Rookie of de Belofte van het Jaar. Hij haalde het toen voor Amaury Gorgemans (Bergen), Pierre-Antoine Gillet (Luik), Yannick Desiron (Leuven Bears) en Arne Steinbach (Okapi Aalstar). In dat seizoen speelde hij ook in dubbele affiliatie voor tweedeklasser Haantjes Oudenaarde. In een bekermatch scoorde hij eens 49 punten tegen Boom. “Hopelijk wordt dat niet het hoogtepunt uit mijn carrière”, merkte Salumu toen al op.

5. Okapi Aalstar

In het seizoen 2013-2014 streden BC Oostende en Okapi Aalstar om de landstitel. “De finalereeks duurde vijf matchen. Ryan Thompson, ex-Okapi, was toen één van onze ploegmaats. Na vier matchen stond het 2-2 in die finalereeks. Het was do or die thuis. Ik speelde een heel goede vijfde wedstrijd. Dat is mijn beste play-offmatch die ik ooit gespeeld heb“, getuigt Jean Salumu over de 98-61-zege van BCO tegen Okapi.

© BELGA

6. Vijftiende Speler van het Jaar voor BCO

Jean Salumu is verkozen tot Speler van het Jaar in de zestigste editie van deze trofee. In 2017 werd hij vierde, in 2016 was hij tweede. Salumu zorgde ervoor dat BCO voor de vijftiende keer de Speler van het Jaar in zijn rangen heeft. Zijn voorgangers zijn Rik Samaey (1981 tot en met 1985), Jean-Marc Jaumin (1995, 1997 en 2006), Tomas Van Den Spiegel (2001), Christophe Beghin (2002) Sam Van Rossom (2007 en 2008), Pierre-Antoine Gillet (2015) en Quentin Serron (2016).

7. MVP

Voor de allereerste keer is een in België geboren speler tot MVP van de competitie verkozen: Jean Salumu. Dit referendum van het Waalse dagblad Le Soir is aan zijn achttiende editie toe. Salumu is niet de enige speler van Oostende die de MVP-trofee behaalde. Die eer was ook al voor Virginijus Praskevicius (2001), Ralph Biggs (2002), Matt Lojeski (2013) en Dusan Djordjevic (2014 en 2015) weggelegd. Inderdaad: voor de vierde keer in zes seizoenen is een Oostendenaar van het team van coach Dario Gjergja verkozen tot MVP.

8. Shirtnummer 13

Jean Salumu draagt shirtnummer dertien. “Toen ik hier kwam, hebben ze me dat gewoon gegeven. Ik heb het omarmd en ik zal dat getal overal blijven gebruiken. Je kent me: ik hecht er ook geen speciale betekenis aan”, reageert Jean Salumu kalm. “Zo weinig mogelijk hecht ik belang aan rituelen of bijgeloof. Iedereen heeft natuurlijk zijn routines. Ik doe graag hetzelfde voor een wedstrijd. Zo shot ik altijd eerst samen met Vincent Kesteloot in de opwarming.”

“Ik hecht weinig belang aan rituelen of bijgeloof, maar ik doe graag hetzelfde voor een match” – Jean Salumu

9. Beste computerevaluatie

Van alle seizoenen bij BC Oostende heeft Jean Salumu in deze reguliere competitie de beste computerevaluatie. “Dat voelt ook zo aan. In deze ploeg was ik meer zichtbaar aanwezig en heb ik veel meer verantwoordelijkheid”, bevestigt hij. “In belangrijke wedstrijden heb ik ook een goede job gedaan. In het succes van de ploeg heb ik een groter aandeel dan de vorige jaren. Ik zie de bal meer, ik neem meer zelf de beslissing en ik ben meer comfortabel in het scoren. Al een heel seizoen ken ik een goede flow, ook in de Champions League. Die regelmaat was altijd mijn doelstelling”, benadrukt Salumu, die in de reguliere competitie goed was voor 13,8 punten (71% tweepunters, 44,2% bommen en 79% vrijworpen), 1,5 rebounds en 1,9 assists in een gemiddelde tijd van 22’42”.

10. God Djordjevic

Kapitein Dusan Djordjevic en co-kapitein Jean Salumu speelden een beslissende rol in de jongste bekerfinale tegen Bergen in Vorst Nationaal. “Dukie en ik besliste inderdaad de wedstrijd in de verlenging: een pass van Dukie en een bom van mij. Dat was mooi om te zien. Wij namen samen onze verantwoordelijkheid. Je kan zo’n moment nooit vergeten. Wanneer ik in 2011 in Oostende aankwam, was Dusan Djordjevic een god voor mij. Ik leerde alles van hem en nu kon ik samen met hem zo’n prijs pakken. Dat is memorabel”, blikt Salumu op die cupwinst terug.

(PRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier