https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

“Onze formule leidt niettot discriminatie van clubs”

Wim Van de Keere is general manager van de BNXT League die dit weekeinde aanvangt. © BNXT League
Redactie KW

Elf Nederlandse eersteklassers en de tien Belgische ligaclubs nemen vanaf vrijdag deel aan de BNXT League. Deze letterlijk grensoverschrijdende basketcompetitie is een heel ambitieus project. Wim Van de Keere, Blankenbergenaar en ex-speler van onder meer Oostende, is general manager van dit verfrissende initiatief: “There are no days off.”

“Beide liga’s en de clubs meenden dat er iets moest veranderen, maar die verandering betekende telkens iets anders. Voor ons was dat: meer clubs. Al vele seizoenen zijn we op zoek naar een competitie met meer dan tien eersteklassers. De Nederlandse topclubs willen het niveau van hun competitie omhoog; zo vonden zij een logische partner in de Belgische competitie. Vanuit een verschillende motivatie zijn we tot dezelfde conclusie gekomen”, zegt Wim Van de Keere – die hiermee dus sneller een akkoord heeft bereikt dan de voetballiga’s.

“Wij hebben vanaf het begin duidelijk gemaakt dat alle clubs die aan de BNXT League deelnemen, betrokken zijn bij het project. In het voetbal was dit meer een initiatief van de grote clubs uit beide landen. Nochtans moet je bij alle clubs een draagvlak hebben. Bij ons was er ook snel duidelijkheid over de Europese tickets. De BNXT League leidt niet tot een verlies aan Europese tickets voor beide landen.”

Minimumbudget

“Onze competitieformule kan 16 tot 24 clubs accommoderen. We moeten nog beslissen welk streefcijfer we voor ogen hebben, als uiteindelijk doel voor deze competitie”, stelt Wim Van de Keere. “Er kan geen enkele club zakken uit de BNXT League. Wel kunnen ploegen erbij komen. De stap naar de hoogste klasse was hier tot vorig seizoen al gemakkelijk. Het minimumbudget bedroeg 400.000 euro. Dat hebben we voor dit eerste seizoen teruggebracht tot 300.000 euro. Geen enkele club uit de Top Division heeft een licentie-aanvraag ingediend. Wel klimt dat minimumbudget van clubs in de BNXT League de twee komende seizoenen sowieso naar 400.000 en 500.000 euro.”

Uniek gelaat

In Europa is het niet nieuw dat er naast de continentale competities van de FIBA en de Uleb nog regionale competities bestaan. Maar de BNXT League heeft haar eigen unieke gelaat.

“De Adriatic League en de VTB United League zijn meerlandencompetities, maar niet alle eersteklassers van de betrokken landen nemen eraan deel. Naast die grensoverschrijdende competitie zijn er daar nog nationale competities. Bij ons nemen alle clubs deel. Bij ons maakt alles deel uit van één en dezelfde competitie. Je eerste match in je nationale competitie heeft al invloed op je plaatsen in de volgende fases. Onze BNXT League leidt niet tot discriminatie van clubs.”

Charme

“Ik vind de competitieformule aantrekkelijk. Hypercube, expert in het creëren van competitieformules, heeft de filosofie goed uitgewerkt: met een bepaalde competitieve balans is de inzet van elke wedstrijd groot.”

“In de reguliere competitie zijn er achttien matchen. Je moet er vanaf het begin staan, want elk punt telt voor je plaats voor de volgende ronde. There are no days off. Eén competitie bepaalt of je in de Elite Gold of in de Elite Silver terechtkomt. De charme van de sport is de onzekerheid van het resultaat. Op basis van de huidige realiteit van beide landen, waarborgt de formule door de opsplitsing van de rangschikkingen per land de onzekerheid in de mate van het mogelijke.”

“Ook dat is mooi aan deze competitieformule: in de tweede ronde spelen de Belgische clubs enkel tegen Nederlanders. Die tien wedstrijden tegen Nederlandse clubs bepalen je rangschikking in de Elite Gold en je plaats in de nationale play-offs.”

Vier gedeeltes

De BNXT League bestaat uit vier gedeeltes: de nationale ronde, de internationale ronde (de cross-border round), de nationale play-offs en de BNXT play-offs.

“In de nationale ronde – de eerste fase dus, van 24 september 2021 tot 29 januari 2022 – spelen de Belgische en Nederlandse clubs een competitie in eigen land. De Belgische clubs hebben een kalender van 18 wedstrijden, de Nederlanders – die met één club meer zijn – spelen 20 wedstrijden”, zegt Van de Keere.

“In het grensoverschrijdende luik van de competitie komen de beste vijf clubs van elk land in de Elite Gold, de andere worden ondergebracht in de Elite Silver. Deze fase loopt van 11 februari 2022 tot en met 29 april 2022. De behaalde punten uit de eerste fase worden gehalveerd.”

Voetballiefhebbers beschouwen de halvering van punten in de Belgische competitie als een onrechtvaardigheid. Je had die punten toch op het terrein verdiend? Die halvering van de punten van de reguliere competitie lijkt ons de enige smet op de formule.

“Dat zullen we te gepasten tijde moeten evalueren”, stelt Van de Keere. “Leidt dit tot discussie? In het voetbal worden drie punten door twee gedeeld, in het basketbal delen we twee punten door twee.”

Nationale play-offs

Vanaf de derde fase belandt de BNXT League in de play-offs.

“De zes best gerangschikte clubs van elk land (de vijf clubs uit de Elite Gold + de hoogst gerangschikte club uit de Elite Silver) plaatsen zich voor de nationale play-offs. De twee hoogst gerangschikte clubs van elk land uit de Elite Gold plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finale. De nummers drie, vier, vijf en zes spelen eerst de kwartfinales”, legt Van de Keere uit.

“De nationale play-offs worden afgewerkt in volgend format: kwartfinale volgens best of three (drie tegen zes, en vier tegen vijf), halve finale volgens best of five (één tegen winnaar 4-5, en twee tegen winnaar 3-6), en de finale ook volgens de best of five. De nationale play-offs beginnen op dinsdag 3 mei en lopen tot uiterlijk 29 mei.”

Drie kampioenen

Gelijktijdig met de nationale play-offs worden de BNXT play-offs vanaf woensdag 4 mei afgewerkt in zeven stadia, steeds in een heen-en-terugformat.

In een eerste fase zijn er de acht clubs uit de Elite Silver die zich niet voor de nationale play-offs plaatsten. Daarna voegen afvallende ploegen uit de nationale play-offs zich erbij, tot je in de zevende fase de strijd hebt om de titel van BNXT League kampioen. Het einde van het eerste BNXT League seizoen is voorzien op zaterdag 11 juni.

De ene nieuwe liga over twee landen viert drie kampioenen op het einde van het jaar: eerst de Belgische en de Nederlandse kampioen, en daarna de BNXT-kampioen. “De BNXT-kampioen kan inderdaad ook een ploeg zijn die zich niet tot Belgisch of Nederlands kampioen kroont.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.