Onthoofd Oostende dient Antwerp Giants eerste nederlaag toe

Thomas Welsh was vanavond een van de sterkhouders.©VDB / Bart Vandenbroucke archieffoto Bart

In de eerste van vier confrontaties in amper zeventien kalenderdagen tegen Antwerp Giants heeft een onthoofd Filou Oostende (vijf geblesseerden!) het laken naar zich getrokken. Het was meteen de eerste competitienederlaag voor de Antwerpenaars.

Geen Nakic, Buysse, Sylla, Troisfontaines en Gilmore. Heel onverwacht, die vijf afwezigen. De andere spelers moesten niet alleen een extra tandje bijsteken maar ook meer minuten draaien. Gillet plofte de twee eerste korven in de Antwerpse mand: 0-4. De international knalde als de beste. Oostende rondde het leuke en evenwichtige initiële kwart aan 21-24 af.

Welsh had toen al een half dozijn rebounds geplukt. Een gedisciplineerd Oostende nam vanaf de elfde minuut de touwtjes nog steviger in handen. Na 14’01” overschreden de Zeekapiteins al de grens van tien punten. Buysschaert scoorde 25-36 op assist van Van der Vuurst. Ook voegde Buysschaert de bonus-vrijworp toe: 25-37.

Kwaliteitsverschil

Het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen was heel duidelijk. Oostende bleef het tempo en de manier van spelen bepalen. Nog voor de vijftiende minuut verstreken was, scoorde Gillet zijn elfde punt, goed voor een verschil van veertien eenheden: 25-39.

Die voorsprong bleef tot de twintigste minuut behouden. Bratanovic legde de 36-50-ruststand vast. Oostende dat aan 52 % afwerkte, had in die eerste helft twaalf shots meer genomen dan de thuisploeg. Het reboundverschil (14-19) was toen ook duidelijk.

Welsh en Buysschaert telden halverwege de avond twee fouten. Daarom stond Bratanovic in de basis van het derde kwart . Bommen van Gillet en Schwartz openden dat wedstrijddeeltje: 36-56 na honderd seconden. Pijnlijke cijfers voor de trotse Antwerpenaars!

Voorsprong

Maar offensief bleef Oostende een beetje stil. Toen Kesteloot milderde tot 43-58, vroeg Gjergja onmiddellijk een time-out aan. Beleyenbergh driepunterde Antwerp Giants tot op toen punten: 48-58. Aan het halfuur prijkten 50-60-cijfers op het bord. De Oostendenaars verzuimden enkele minuten om de juiste beslissingen te nemen.

Dudzinski dook in het vierde bedrijf meteen onder de tien punten. Op zijn vroege bom volgde ook een driepunter van Gibbs: 56-60. Donkor volgde hun voorbeeld: 59-60. Nog meer dan acht minuten op de klok. De Giants hadden het momentum en klommen via Gibbs zelfs naar een 65-60-voorsprong. Welsh (2) en Buysschaert (3) reageerden tot 65-65. Nog exact vijf minuten te spelen.

Belangrijke zege

De Oostendenaars hadden in vijftien minuten van de tweede helft slechts vijftien punten gescoord. Maar in de vijf resterende minuten volgden nog dertien belangrijke punten van de Zeekapiteins. Tot dat pakket behoorden twee bommen van Mwema (65-68 en 71-75). Schwartz (4), Djordjevic (2) en Gillet (1) produceerden de andere puntjes die resulteerden in een belangrijke 74-78-zege.

Gillet (17 punten, 10 rebounds) en Welsh (11 punten, 10 rebounds) boekten allebei een double-double. Het collectief van Filou Oostende vond het antwoord op de fenomenale comeback van de Beghin-boys. De rood-gelen reisden na een vreemde match met een lekkere overwinning in de sporttas terug naar de middenkust. (PR)