Nipte nederlaag van Belgian Cats tegen Canada op olympisch kwalificatietornooi

The Belgian Cats verloren nipt van Canada. © belga
Redactie KW

De Belgian Cats konden favoriet Canada net niet verrassen op de openingsdag van het olympisch kwalificatietornooi in Oostende. De Canadezen wonnen in een bijna volle Versluys|Dôme met 61-56.

Kyara Linskens stond in de basis-vijf naast Antonia Delaere, Julie Allemand, en het WNBA-kampioenenduo Emma Meesseman-Kim Mestdagh. Kyara Linskens won de opworp, plukte de eerste defensieve rebound en haalde de eerste aanvallende terugkaatser neer. Helaas staat ook de eerste vervanging achter haar naam. Vroeg in de derde minuut blesseerde ze zich aan de linkervoet in verdediging. Na 2’51” werd een hinkende Linkens door Ann Wauters vervangen.

Na de openingskorf van Allemand (0-2) namen de Canadezen onmiddellijk afstand: 8-2. Maar Linskens is dapper en stapte na enige verzorging terug op het terrein. Ondertussen was de Belgische productie nog steeds beperkt tot één korfje. Na 7’20” vond Hanne Mestdagh het welletjes. Haar driepunter was goed voor 8-5. Jana Raman vond daarna ook haar afstandsschot. Canada rondde het openingskwart met een 12-7-voorsprong af. De Belgian Cats hadden toen al negen balverliezen geleden.

Twee korven van Meesseman brachten de Cats snel in het spoor (12-11) van Canada. Maar de Canadezen diepten een nieuwe kloof uit tot 21-11 en zelfs 30-14. Meesseman (vrijworp), Kim Mestdagh (tweepunter and one), Hanne Mestdagh (bom) en opnieuw Kim Mestdagh (twee vrijworpen) zorgden met een 0-9-rush voor een beperktere schade (30-23) aan de rust.

Maar Canada sloeg de Belgische hoop snel aan diggelen. Het derde bedrijf was amper een dikke minuut oud of het scorebord wees al 36-23 aan. Meesseman deed iedereen ontwaken bij 40-35. Maar bij 42-37 hoorde de Ieperse haar derde fout. Een bom van Raman zorgde voor 46-42-cijfers aan het halfuur. Bij 50-42 hoorde Meesseman haar vierde fout maar opnieuw Raman bracht de Belgian Cats naar 51-46. Bommen van Antonia Delaere en Hanne Mestdagh deden de zaal ontploffen: 58-56 en nog 2’05”. Helaas slaagden de Belgian Cats er niet meer in de gelijkmaker of de zegetreffer aan te tekenen. Canada won met 61-56. Bij de Cats haalden Emma Meesseman (14 punten, 6 rebounds) eb Kim Mestdagh (12 punten, 7 rebounds en 4 assists) de beste stats. België ontmoet zaterdagavond om 18.05 uur Japan. (PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier