Nikola Jovanovic wijst de weg naar nieuwe playoff-zege

Nikola Javanovic. © VDB

Titelverdediger Filou Oostende heeft een heel taaie klant aan Kangoeroes Mechelen in deze halve finales. Pas na een halfuur namen de Zeekapiteins via vooral Jovanovic (21 punten aan 86 % en 12 rebounds) en Gillet (16 punten aan 69 % en 6 rebounds) hun opponenten definitief van zich af. Dinsdag volgt het vierde duel in Mechelen.

Gillet, Tyree, Bleijenbergh, Jovanovic en van der Vuurst vormden de basis-vijf van Filou Oostende. Na anderhalve minuut opende Van Buggenhout de score met een driepunter. Aririguzoh hoorde al in de tweede minuut zijn tweede fout. Na Tyrees eerste bom kwam Oostende bij 7-5 aan de leiding. Zijn tweede bom verhoogde het verschil tot zeven eenheden (12-5) na vijf minuten. Zes punten van Palinckx veegden dat kloofje bijna helemaal uit: 14-12. Na bommen van Van Buggenhout en Foerts bracht Harris de bezoekers bij 18-20 voorop. Tyrees tiende punt rondde dit initiële kwart bij 20-20 af.

Mechelse driepunters

Het tweede kwart kende een heel evenwichtig verloop. Toen Gillet en Buysschaert te vlot (35-30) mochten scoren, vroeg coach Michiels een time-out aan. Iets later hoorde Bleijenbergh voor twee lichte tussenkomsten twee fouten. Dat bracht zijn totaal op drie. Foerts vlamde de aansluitingstreffer (37-36) in het netje maar Tyree had met een knappe penetratie het laatste woord van de eerste helft. Halverwege de avond leidde Oostende met 39-36. De Kangoeroes hadden de helft van hun productie uit zes bommen gepuurd.

Grimmig

Vroeg in het derde bedrijf, bij een 42-38-tussenstand, deelde ref Van den Broeck een technische fout aan coach Gjergja uit. Iets later hoorde Aririguzoh zijn vierde fout. Na een bom van Troisfontaines (46-39) riep coach Michiels zijn manschappen naar de zijlijn. Het spel werd grimmiger. Twee fouten van Buysschaert op Mukubu brachten zijn aantal op vier. Datzelfde lot was iets later ook Bleijenbergh beschoren. Ondertussen incasseerde Jovanovic veel tikken maar de Servische center dropte ook negen punten tijdens dat derde kwart in het netje.

Betwiste fouten

Na het halfuur (58-51) sloot Oostende zijn verdediging nog scherper aan. In de 33ste minuut realiseerde kapitein Djordjevic dan toch een afstand van tien eenheden: 64-54. Thurman en Jovanovic duwden door tot 71-55. Kangoeroes wou niet wijken maar moest toch het hoofd buigen wanneer ook de immer energieke Gillet enkele korven aantekende. Buysschaert hoorde nog een vijfde fout. Oostende zegevierde met 84-74 tegen Mechelen.

De refs lagen bij beide teams flink onder vuur. Oostende begreep de opzettelijke fouten van Gillet, Buysschaert en Djordjevic niet. Ref Van den Broeck verplichtte zelfs een supporter de zaal te verlaten.

U21 is Belgisch kampioen

Bij Oostende ontbrak Pintelon in de selectie. Hij was zondagavond met de U21 van de Coretec Basketball Academy Belgisch kampioen geworden na een finale-zege tegen Antwerp Giants in Sprimont.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier