Nieuwe Kortrijkse fusieploeg wordt grootste basketclub van Vlaanderen

Kortrijk basketfusie: Johan Haghebaert, Arne Vandendriessche en Jacques Planckaert. © a-VDB
Redactie KW

Op de persconferentie woensdagmiddag werd de nieuwe basketclub, een fusie tussen K-BT Kortrijk en Kortrijk Sport voorgesteld op het stadhuis. De samenwerking resulteert in een mastodontclub, ongezien in België. Meer dan duizend spelers en speelsters, 45 jeugdploegen, 12 fanionploegen.

Het was een fiere schepen van Sport Arne Vandendriessche, die het basketproject mocht inleiden: “Het is heuglijk nieuws dat we vandaag mogen brengen. We hadden beloofd zwaar in te zetten om sportclubs beter te laten samenwerken, ook binnen de sportdisciplines en dit is alvast een mooi resultaat daarvan. Er gingen een dertigtal meetings aan vooraf, waarin we bondgenoten hebben gevonden om vooruit te kijken. De naam Kortrijk Spurs, het is een logisch gevolg van de slag van 700 jaren geleden. Als er een stad deze naam mag claimen, dan is Kortrijk dat wel.”

Het nieuwe logo is van de hand van David Raes en Sebastien Gernay van het ontwerpburo Hunt, dat ook het stadslogo ontwierp. De U van SPURS staat centraal en verwijst naar United, de combinatie van K-BTK en Kortrijk Sport. Het sterretje vormt samen met de U het spoor. Leuke vondst!

Nieuwe Kortrijkse fusieploeg wordt grootste basketclub van Vlaanderen
© Facebook

Over het bestuur van de Kortrijkse Spurs is nog geen beslissing gevallen. Arne Vandendriessche blijft zolang de voorzitter ad interim. Maar de schepen gaf al aan te willen focussen op een andere sporttak.

K-BTK-voorzitter Johan Haghebaert maakte enkele cijfers bekend: “We willen er als club niet enkel zijn voor de beste, maar wel voor iedereen, elk met zijn talent. Bij de dames voorzien we vijf fanionploegen, bij de heren zeven, bij de jeugd komen we uit op 45, waarvan 14 bij de meisjes. Bij de rekrutering moet je daar ook tussen de 50 en 100 kinderen bijtellen, die hun eerste basketpassen zetten of geven.”

Spurs One-ploeg

Jacques Planckaert is voorzitter van Kortrijk Sport en maakte de samenstelling van de Spurs One-ploeg bekend. “We spreken geen verwachtingen uit, maar willen volgend seizoen wel opvallend aanwezig zijn in de Top Division 2. Coach wordt Jeroen Debaveye (Sport One), geassisteerd door Bert Wyseur (K-BTK One). De externe spelers blijven beperkt tot Robbe Naudts, die overkomt van Oostkamp, en Harm Loontiens, die van Latem De Pinte komt. Alle overige spelers – Bergen, Vandenberghe, Tandt, Lecluyse, Leemans, Stan Naudts – worden aangevuld met jeugdige talenten van onze eigen clubs.”

Two-ploeg moet ervaring opdoen

“De Two ploeg zal aantreden in eerste landelijke onder leiding van coach Dirk De Waelle, die met zijn jarenlange ervaring de ploeg in goeie banen wil leiden. Hun opdracht wordt een enorme uitdaging, aangezien we met 4 tot 5 seniors zullen aantreden en met heel veel eigen jeugd. Dat wordt heel moeilijk, maar daar kunnen we veel ervaring opdoen in functie van onze toekomst.”

Nieuwe Kortrijkse fusieploeg wordt grootste basketclub van Vlaanderen
© JVGK

Veerle Waegemans lichtte de sluier op over de dames: “We willen verder het hele gamma van niveaus aanbieden en kunnen helaas nog geen nieuwe transfers bekendmaken, al komen die er wel. Nieuw is dat we een letselpreventieproject opstarten, met professionele input.”

Ann Wauters

“We zijn blij te kunnen aankondigen dat we Ann Wauters bereid hebben gevonden om mee in ons verhaal te stappen. Ze wil op gebied van mental coaching haar steentje bijdragen via vormingssessies hoe om te gaan met spelers, publiek en entourage. Zo kunnen we de positieve vibe doortrekken die we nu bij de damesvleugel van de club hebben ontwikkeld. We zijn echt tevreden dat met de fusie de mogelijkheden op basketvlak alleen maar groter worden.”

We willen er als club niet enkel zijn voor de beste, maar wel voor iedereen, elk met zijn talent

Bruno Vandeginste werd gevraagd jeugdvoorzitter te worden: “Onze jeugdopleiding willen we nog verder verbeteren. Daarom is de kwaliteit van de omkadering, in de eerste plaats coaches heel belangrijk. Met 10.000 basketuren per seizoen moet je kwaliteitsvol omgaan. Er is hard gewerkt om daar een degelijke structuur bij uit te tekenen, met taakomschrijving van iedere verantwoordelijke of medewerker.”

(SJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier