Nathan Blondé (29) leeft 30 dagen als topbasketter bij Filou Oostende

In 30 dagen ging Nathan van 84,5 kg naar 77,7 kg. (foto JR)
In 30 dagen ging Nathan van 84,5 kg naar 77,7 kg. (foto JR)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De uitdaging van Nathan Blondé zit er op. Maar liefst 30 dagen lang draaide hij als niet-topsporter mee bij basketbalclub Filou Oostende. “Ik dacht dat ik door mijn gewone job te weinig tijd zou hebben om te sporten. Maar die vijf uur training per dag bleek haalbaar”, klinkt het.

De 29-jarige Nathan Blondé kroo 30 dagen in de huid van een profbasketter bij de Oostendse topclub. Met zijn initiatief wil de Oostendenaar met het gloednieuwe Youtube-kanaal Zazou Plus de sport in de kijker zetten. “Het is een serieuze uitdaging geweest”, vertelt Nathan. “Niet alleen de sport zelf staat met dit project in de kijker, ik heb nu zelf ook eens mogen ervaren wat topsport allemaal met zich meebrengt.”

“Zwaar onderschat”

“Met Zazou organiseren we verschillende initiatieven in de sportwereld, waarbij we bedrijven daarin helpen groeien. We wilden vooral testen of iemand in amper een maand klaargestoomd kan worden om mee te trainen met de absolute top in de sportwereld. Of dat nu kan? Laat ons zeggen dat ik het zwaar onderschat heb. Ik viel van de ene uitdaging in de andere, maar uiteindelijk ging ik er wel serieus op vooruit. Maar om me helemaal met topsporters te kunnen meten, is er nog wat extra tijd nodig.”

Nathan werd van kop tot teen aan fysieke testen onderworpen, net zoals dat bij topsporters het geval is. “Wat opviel, was dat ik goed scoorde bij het lopen, maar daar heeft mijn verleden wat mee te maken”, vervolgt Blondé. “Ik liep vroeger geregeld mijn kilometers en dat was er nog aan te zien. Hoewel ik in het verleden op een degelijk niveau heb gesport, bleek dat mijn beenspieren minder waren dan een niet-sportend persoon tussen de 18 en de 40 jaar. Dat zorgde voor een realitycheck. Ook mijn rompstabiliteit ( de combinatie van spierbalans en spierkracht in het midden van het lichaam, red .) bleek heel slecht te zijn.”

Waarschuwing

Nathan kreeg zelfs een waarschuwing van zijn diëtist. “Als ik verder zou blijven eten zoals ik toen bezig was, zou ik op mijn 45ste problemen krijgen”, duidt Nathan. “Dat zorgde meteen voor een klik in mijn hoofd. Zowel mijn grootvader als mijn vader ondergingen op hun 63ste een hartoperatie door een te hoge cholesterol. Los van de 30 dagen-challenge moest ik hoe dan ook mijn eetpatroon veranderen. Dat is me gelukt. Ik liet suikers en vetten zoveel mogelijk achterwege. Dat zorgde voor een grote verandering.”

De derde realitycheck was bij het psychologisch onderzoek. “ Je denkt dat je jezelf kent, maar na de psychologische testen bleek niets minder waar te zijn. Nog voor ik een basketbal had aangeraakt, had ik al drie punten waar hard aan gewerkt moest worden.” En dan moest het eigenlijke project nog starten. “Ik dacht dat ik amper tijd had om te sporten, maar nu blijkt dat als het echt moet, er wel nog tijd overblijft om te sporten. Ik sportte vijf uur per dag.”

Andere sporten

De laatste van zes afleveringen verscheen maandag online. “ Vanuit verschillende sporten werden we al gecontacteerd om eenzelfde concept uit te werken. De kans is dus groot dat we dit nog eens herhalen. Daarnaast zijn we ook bezig om een reeks te maken waarin we 40 minder bekende sporten in de kijker willen zetten”, besluit Nathan.

In 30 dagen ging Nathan van 84,5 kg naar 77,7 kg. Hij verloor in totaal 3,38 kg puur vet, goed voor 4 procent. Nathans sprongkracht verbeterde met ruim 15 procent. Ook zijn snelheid ging er met 10 procent op vooruit. De hartslag van Nathan daalde in rust van 62 naar 49 slagen per minuut. Tot slot steeg zijn VO 2max (de belangrijkste graadmeter over hoe het met de conditie gesteld is) van 48,7 naar 55.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.