Met Crelan-Sport Two volgt alweer Kortrijkse basketderby

De stadsderby tussen Crelan Kortrijk en Kortrijk Sport Two in eerste provinciale belooft een leuke match te worden tussen twee generaties met een gemiddeld leeftijdsverschil van tien jaar.

Jelle Duthoit (BC Crelan Kortrijk) in actie. (Foto KDS)

De kinesist van de Belgian Cats, Waregemnaar Jelle Duthoit, had zich voorgenomen wat meer te trainen dit seizoen: “In augustus lukte dat nog wel. Ik wou eens zien op welk niveau ik zelf nog geraak, maar de succesrijke campagnes met de Cats hebben die persoonlijke ambitie als speler op de achtergrond geduwd. Met de Cats hebben we toch een onverhoopt prachtig verhaal kunnen schrijven. Ik had het geluk de Belgische competitiespeelsters goed te kennen, zeker die van Ieper en Waregem. Dat ik al een goeie vertrouwensband had met Philip Mestdagh hielp, maar anderzijds moet je je constant bewijzen.”

“Vorig seizoen was ik ook kine van Waregem Dames. Toen ze stopten, heb ik bewust gekozen om niet meteen weer een andere ploeg te zoeken. Mijn dochtertje van vijf maanden is ook de reden om mijn activiteiten wat in te perken. Toch blijft het nog heel druk in de groepspraktijk in Gent, daarnaast geef ik onder meer ook opleidingen en bijscholingen”, haalt Jelle aan.

“Sportief is het bij Crelan wat moeilijker dan vorig jaar. Onze vlotste scoorders, Dennis Carpentier en Simon Vanooteghem, kunnen er niet altijd bij zijn. Dennis is goed bezig en haalt een hoog niveau. Simon speelde vorig seizoen een supergoed seizoen, maar heeft nu meer moeilijkheden om alles te combineren, waardoor hij niet hetzelfde niveau haalt”, meent Jelle. “Dat laatste geldt ook voor mij en voor nog spelers in de ploeg. Met gemiddeld zeven of acht man op training geraken de nieuwe systemen ook niet echt gekend. We kunnen wel nog teren op onze gezamenlijke ervaring die we in de jaren basket met Luc Vandewalle hebben opgedaan.”

Louis Turpyn (Kortrijk Sport). (Foto JVGK)
Louis Turpyn (Kortrijk Sport). (Foto JVGK)

“Vorig weekend speelden we écht een goeie match”, stelt Jelle. “Het samenspel lukte vlot, shotjes vielen en we waren met twaalf man, waardoor goed kon geroteerd worden. Dat zullen we ook tegen Kortrijk Sport Two moeten doen, anders loopt dat voor ons niet goed af. Ik hoop dat die goeie match tegen Koekelare nu een verlengstuk krijgt. Sport staat niet zo ver boven ons, dus maken we in principe wel kans.”

Er zijn haast geen spelers bij van de tijd toen Jelle zelf bij Sport speelde. “Zoveel jonge gasten die nog junior of zelfs cadet zijn, dat wordt geen makkelijke opdracht voor ons”, besluit Jelle, die onder meer instaat voor de delicate revalidatie van Ann Wauters.

Goeie beslissing

“Het was een goeie beslissing om Sparta Deerlijk te verlaten en naar Kortrijk te komen spelen”, vertelt Sport B-speler en Hulstenaar Louis Turpyn (20). Hij werkt zijn derde jaar TEW af aan de Kulak. “Ik zat in het vijfde leerjaar en ben dus rijkelijk laat met basket begonnen. Bij Sparta groeide ik door naar de landelijke jeugd. Na één jaar bij de fusieploeg ZwevegemDeerlijk wou ik meer tegenstand op training. Die kreeg ik hier volop, met in eerste instantie Lukas Remaut. Nu kom ik soms uit tegen Michiel Snauwaert, Mathieu Prévost of Mathias Vergote, die even groot of zelfs nog iets groter zijn. Zelf ben ik 1,97 meter.”

Vorig seizoen mocht Louis enkele keren met de One meetrainen. “Een ervaring op zich”, vindt hij. “Elk klein foutje dat je daar maakt, wordt direct afgestraft. Het is een enorm verschil met ZwevegemDeerlijk, waar het echt moeilijk was om kansen te krijgen in het fanionteam. Bij Sport zijn we gewoon een fanionteam. Dit seizoen combineer ik Sport Two met de nationale junioren. Spijtig dat ik een paar weken buiten strijd was omwille van een overbelasting, maar steunzolen moeten een oplossing brengen. Ik ben al blij dat ik zeker kan spelen tegen Crelan.”

Spelinzicht

“Het is zeker een tegenstander met een stevige reputatie en heel wat maturiteit in de ploeg”, weet Louis. Buiten Simon Planckaert en Jelle Duthoit kent hij niemand van Crelan. “Wat elke speler van de tegenstander kan, dat zullen we wel snel merken. Specifiek een wedstrijd voorbereiden doen we niet. We werken wel telkens aan zwakke punten uit de vorige match. De aanval tegen een zonedefense verbeteren, bijvoorbeeld.”

“Feit is dat we met een groep jonge spelers zitten, die snel leren tijdens de match”, gaat hij verder. “Door bij de nationale junioren nu al beter uit de verf te komen dan het erg moeilijke vorige seizoen, is duidelijk geworden dat we al een hele progressie hebben gemaakt. Qua fundamentals en spelinzicht hebben we al heel veel opgestoken. Persoonlijk had ik nooit gedacht dit niveau te kunnen halen. Verbeteren kan nog, maar een vaste waarde in derde nationale zie ik me toch niet worden. Ik wil er wel uithalen wat erin zit.”

“Voor de supporters met kleine kinderen of kleinkinderen: we verwachten speciaal bezoek tijdens de match”, geeft Jelle in extremis nog mee. (SJK)

Zaterdag 1 december om 18.15 u. Basket Crelan Kortrijk – Kortrijk Sport Two

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.