Marie De Clerck (Filou Oostende) wil dat clubs vanaf januari weer volledig in actie komen

“We zijn klaar om publiek te ontvangen”, zegt Marie De Clerck. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
“We zijn klaar om publiek te ontvangen”, zegt Marie De Clerck. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Ook in deze covid-19-tijden zou Filou Oostende veel liever zijn supporters ontvangen, maar de organisatie is veel gemakkelijker zonder publiek op de thuismatchen. Supporters van de recordkampioen kijken straks op televisie of online naar de duels tegen Brussels (vrijdag 4 december), Brindisi (woensdag 9 december) en Bergen (zondag 13 december). In afwachting van dat drieluik schoven we coronaveilig aan tafel bij Marie De Clerck, algemeen manager van Filou Oostende.

“We hadden veel voorbereidingswerk gedaan tot de overheid plots besliste dat er geen publiek toegelaten was. De ventilatie is aangepast door de filters te vervangen. Ook meten we permanent de CO2. Overal in het gebouw is er eenrichtingsverkeer. Op veel plaatsen vind je handgel-displays. Voor elke steward hebben we een kit met onder meer een spuitje om bepaalde voorwerpen zoals leuningen te ontsmetten. Met kleine ingrepen kunnen de stewards het verschil maken. We zijn klaar om publiek te ontvangen”, benadrukt Marie De Clerck wiens team zich bij een match zonder publiek vooral moet concentreren “op enkele kleine, covid-gerelateerde dingen zoals het ontsmetten van alles waarmee een speler, coach, referee of official in contact komt, en het handhaven van de mondmaskerplicht.”

Voorbeeldrol

“Bij een wedstrijd achter gesloten deuren laten we zo weinig mogelijk mensen toe. Elke persoon die je toelaat, is een risico. Twee stewards verzorgen de controle aan de ingang en datzelfde duo controleert daarna vooral zone 1: kleedkamers en gang waarlangs spelers naar de zaal komen, het veld, de wedstrijdtafel en de spelersbanken. Achter de spelersbanken hebben we enkele tribunerijen ingeschoven. Idealiter moeten we onze spelers en staff op drie rijen zetten. Zo heb je meer ruimte tussen hen. Dat geldt als een soort voorbeeldrol, onderstreept de Champions League. Zo is er ook meer plaats voor scouters die op een rij achter de tafelofficials zitten.”

Lichaamstemperatuur

“Stewards, moppers en een ballenraapster: dit zijn de enige functies die verplicht zijn volgens het protocol-akkoord. Een tweede wedstrijdbal ligt altijd klaar. Daarnaast moet je zelf uitdokteren wie je nog nodig hebt. Er zijn ook verschillen tussen de Belgische en de Europese competitie. Bij onze liga is het niet verplicht de temperatuur van de aanwezigen te meten. Bij de Champions League is dat wel verplicht.”

“Als bij de Europese matchen ooit publiek toegelaten is, wordt het een moeilijke opdracht. Dan moeten we iedereen vooraf op zijn lichaamstemperatuur testen. Er is echter nergens geschreven bij welke temperatuur je koorts hebt. In principe moet je voor de Champions League ook een isoleercel hebben voor iemand die plots symptomen heeft. Maar iemand met symptomen gaat beter meteen naar huis.”

“Eigenlijk heb je vooral veel gezond verstand nodig. Plexiglas voor de wedstrijdtafel is niet verplicht voor onze liga, wel voor de Champions League. Maar het fluitsignaal om een time-out aan te vragen is achter dat plexiglas niet zo goed hoorbaar. We moeten de claxon aan het scorebord nu opnieuw activeren.”

Late competitiestart

Normaal was de competitie op 2-3-4 oktober gestart maar de eerste speeldag werd al vroeg uitgesteld naar 6-7-8 november. Marie De Clerck deelt onze mening dat je best zo snel mogelijk aan de competitie was begonnen. Sommige clubs wilden echter een zo lang mogelijke periode van technische werkloosheid en verkozen een uitstel van de seizoensstart. Toen BCO op 16 september al in Tenerife een match met inzet baskette, waren sommige clubs nauwelijks gestart met trainen. De eersteklassers mochten zelfs thuiswedstrijden in november en december uitstellen.

Flinke deuk

“Maar als er in januari nog geen publiek toegelaten is en als sommige clubs dan weer hun thuiswedstrijden willen uitstellen, stop je beter deze competitie en begin je volgend seizoen opnieuw”, slaat Marie De Clerck op tafel.

Meteen maakt ze andere bedenkingen. “Dat brengt volgens mij een nog veel grotere kater met zich mee dan nu opstarten zonder publiek. Er zijn kosten die blijven lopen. Je hebt contracten met spelers. Je kan ook niet blijven covid als overmacht-situatie gebruiken. Geen competitie spelen zal de zaken niet oplossen. Ik heb aan de liga uitdrukkelijk gevraagd ervoor te zorgen dat iedereen toch in januari van start gaat. De liga moet een duidelijk standpunt innemen”, benadrukt Marie De Clerck.

“Nu testen we tweemaal per week met die sneltesten”

“Het is veel moeilijker om ons vanaf januari nog met zijn allen te scharen achter een beslissing dat sommigen geen thuismatchen zonder publiek spelen. De flexibiliteit die er op vandaag is, is wat mij betreft niet oneindig! Ik hoop echt dat een meerderheid dezelfde mening deelt. Ik hoop dat iedereen beseft dat we een mal figuur slaan als het zo blijft. Dan krijgt het beeld van de basketsport een flinke deuk. Dit is niet goed voor de interesse. Mensen vergeten onze sport als het stilligt want dan wordt niet over basketbal gesproken.”

Clubs die in januari nog steeds weigeren thuismatchen te organiseren, zou je ook kunnen schrappen uit dit seizoen, merken we op. “Dan is het een competitie met zes. A la limite is dat een oplossing”, reageert Marie De Clerck op onze voorzet.

Geen spelers besmet

Gelukkig is er in het Oostendse basketbal geen enkele speler besmet. Dat is anders bij verscheidene voetbal-eersteklassers en mannenvolleybal-ligaclubs.

“Sinds het begin van de trainingen hebben we een strategie van testing. Ondertussen zijn we volgens het protocol van de liga overgeschakeld van de PCR-testen naar de antigenen-testen. Nu testen we tweemaal per week met die sneltesten. Voor de Champions League-wedstrijden moeten we nog steeds een PCR-tekst kunnen voorleggen. Dat moeten we ten vroegste 72 uur voor de opworp afnemen.”

“Covid kan iedereen overkomen. Maar de spelers en de coaches hebben het aan zichzelf te danken dat er nog geen positieve testen zijn. In de Versluys|Dôme doen we zoveel mogelijk om het virus te vermijden: we lopen allen rond met een mondmasker, we ontsmetten veel, we poetsen meer,… Maar de besmetting kan iemand extern opdoen en dan komt het hier binnen. Hoed af voor het team op dat vlak!”

“Voorlopig blijven we gespaard van veel miserie daaromtrent”, zegt Marie De Clerck die twee personen bijzonder wil danken voor hun goede zorgen. “Twee fantastische verpleegsters, ook fans van Filou Oostende, nemen tweemaal per week die testen af bij spelers en staff. Ze doen dat hier onbezoldigd.” (PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier