Loic Schwartz wijst voor Oostende de weg in Charleroi

Loic Schwartz was de Oostendse uitblinker.© PR

In een defensief intense klassieker heeft Filou Oostende vlot met 60-76 van Spirou Charleroi gewonnen. De rood-gelen blijven aan de leiding.

Twee vrijworpen van Schwartz en een driepunter van Nakic brachten Oostende na anderhalve minuut 0-5 voorop. Pas na 2’40” veegde Hammink de Spirou-zero van het bord: 2-5. Een dunk van Sylla (4-9) en een lay-up van Nakic (7-11) kleurden de Oostendse productie. Na 8’55” floot ref Beck een technische fout aan coach Gjergja bij een 12-15-tussenstand. Libert en Noterman brachten de score in dat initiële kwart in evenwicht: 15-15.

Ook in het tweede kwart legde Oostende meteen zijn wil op. Een lay-up van Gilmore zorgde voor 19-27-cijfers na 14’22”. Met een dunk van diezelfde Gilmore, op assist van van der Vuurst, klom de kloof naar negen eenheden (22-31) na exact 16 minuten. Zes seconden later volgde bij 24-31 de eerste time-out van de namiddag, aangevraagd door Gjergja. Snel vroeg hij een tweede time-out, want Lambrecht tekende bij 30-31 de aansluitingstreffer aan. Op dat ogenblik viel het verschil in vrijworpen op: 5 op 5 tegen 8 op 14.

Bij 32-38 kreeg Charleroi de kans om de achterstand halverwege de namiddag tot vier of zelfs drie puntjes te herleiden. Een dom balverlies van Llorente liet Schwartz toe de ultieme aanval in Oostendse handen te brengen. Libert stopte Schwartz foutief. Aan de vrijworplijn legde Schwartz de 32-40-rustscore vast.

Buysschaert en Schwartz openden het derde bedrijf met een 0-5 wat de voorsprong op dertien punten (32-45) bracht. Na één Spirou-puntje scoorde Buysschaert nog twee tweepunters: 33-49 na 22’29”. Met zijn tiende punt uit 5 op 6 aanvallen flirtte Buysschaert bij 35-53 met de twintiger. Met nog 2’44” op de klok legde Gillet aan de vrijworplijn toch die twintiger (37-57) vast. Na een technische fout voor de Spirou-bank verhoogde Djordjevic de kloof naar 21 stuks: 37-58. Charleroi bezweek in de luchtduels. Met een 8-19-score in het derde kwart duwde Oostende naar een 40-59-stand aan het halfuur door.

Charleroi probeerde vroeg in het vierde kwart nieuw vuur in het duel te stoppen. De thuisploeg naderde tot 51-63 met nog zes minuten te spelen. Maar dat verontrustte Oostende niet meer. De Zeekapiteins haalden het met 60-76. Schwartz haalde de beste computerevaluatie met 14 punten (1 op 2 tweepunter, 1 op 2 bommen en 9 op 10 vrijworpen), 9 rebounds, 2 assists, 2 steals en 5 uitgelokte fouten in 23’53”.