Kwalificatie is binnen voor Belgian Cats, na nederlaag Portugal

In Portugal hebben de Belgian Cats de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne gewonnen met 65-87. Ze zijn na vier speeldagen dan ook zeker van de groepswinst in hun kwalificatiegroep voor het EK 2021. Portugal moest zaterdagavond immers winnen van Finland om België nog kunnen bij te benen, maar verloor met 70-62.

Jana Raman en Hanne Mestdagh. © (Foto VDB)

Bondscoach Philip Mestdagh liet Laure Resimont aan de kant, maar bracht wel de Oostendse Becky Massey in de ploeg. Mestdagh startte met dezelfde starting five zoals tegen Portugal.

Bonusvrijworp van Massey

Vooraleer de Oekraïners het goed en wel beseften stond het 0-7 na twee scores van Raman en een driepunter van Kim Mestdagh. Oekraïne vluchtte meteen in een time-out. Met een driepunter en korf met bonusvrijworp zorgde Billie Massey voor (2-15). De Cats kregen het wat moeilijker tegen de zoneverdediging van Oekraïne, al werkten die zelf ook niet echt goed af. Kim Mestdagh scoorde nog maar eens een driepunter voor 17-29 na het eerste kwart.

Julie Vanloo dropte twee driepunters na elkaar, goed voor 19-37. Oekraïne bleef in een zoneverdediging en toen de Belgische driepunters niet meer binnenvielen en er veel balverliezen volgden, smolt de voorsprong zeer snel (31-41). Een time-out van coach Mestdagh moest verbetering brengen, maar de missers onder doel bleven komen (35-41). Mestdagh nam nog een time-out. Er kwam enkel nog een score van Raman bij (35-43).

Rommelige tweede helft

De tweede helft begon opnieuw rommelig. Dankzij een driepunter van Allemand en een korf van Raman liepen de Cats weer wat weg (42-52), nadat Oekraïne tot op 5 punten gekomen was. Die score bleef weer eventjes op het bord staan door missers over en weer. De Cats controleerden naar 47-57 op het einde van het derde kwart.

Een afstandsshotje van Geldof en twee driepunters van Hanne Mestdagh hielden Oekraïne op afstand (56-68). De Cats hielden de controle over de partij in handen door voldoende defensieve druk te zetten. Een korf met bonus van Billie Massey, haar 14de punt toen al, bezorgde Oekraïne de doodsteek (65-79) op twee minuten van het einde. Op goed een minuut van het einde maakte Becky Massey nog haar opwachting, haar eerste minuten voor de Cats en dat samen met haar zus Billie op het veld. En wat doe je dan? Scoren met de fout erbij (65-85).

België aan de leiding

Na vier wedstrijden gaat België met het maximum van de punten (8) aan de leiding in zijn groep, voor Oekraïne (6), Portugal (4) en Finland (3). Portugal verloor zaterdagavond van Finland, dus de groepswinst al binnen voor de meisjes van Philip Mestdagh.

De negen groepswinnaars en de beste vijf tweedes plaatsen zich voor het EK, dat van 17 tot 27 juni in het Franse Straatsburg en het Spaanse Valencia plaatsvindt. De laatste twee speeldagen worden op 4 en 6 februari afgewerkt. België geeft dan nog Finland en Portugal partij.

(BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.