Kortrijkse stadsderby tussen K-BTK Two en Kortrijk Sport Three

Emile Halsberghe en Pieter Destaebel zijn klaar voor de match. "We kennen het speelveld heel goed want we trainen allebei in dezelfde zaal." (foto KDS)
Redactie KW

De eerste derby tussen Sport Three en K-BTK Two eindigde bij 45-67. De terugmatch belooft spannender te worden, zo geloven zowel Emile Halsberghe als Pieter Destaebel. Beiden hopen op een sfeervolle match met veel publiek.

Pieter Destaebel is van heel wat markten thuis: voormalig speler van K-BTK One, nu actief bij de Two, ook scheidsrechter en jeugdcoördiator bovenbouw jongens bij K-BTK. Professioneel is hij actief bij de firma Signpost van schepen van Sport Arne Vandendriessche. “Daar ben ik accountmanager van Wallonië en West-Vlaanderen. Ik stond vroeger in het onderwijs. Mijn ervaring in die sector helpt me wel in de wereld van de onderwijspakketten, die we verdelen.”

Emile Halsberghe (25) werkt sinds een drietal maanden als projectingenieur bij DD Engineering in Ieper. “Ik ben afgestudeerd als industrieel ingenieur biochemie, maar werk nu in een veel breder perspectief. Er zit enorm veel variatie in de job en dat zint me uitstekend.”

Jonge veulens

“Het verrast me dat we met K-BTK Two bovenaan staan in de rangschikking. We hebben namelijk op enkele uitzonderingen na een heel jonge ploeg”, haalt centerspeler Pieter aan. “In Wielsbeke speelden we punten kwijt na een heel zwakke match en we verloren verdiend tegen een sterk spelend Oostkamp. Voor de rest viel het wel mee. Overgaan moet niet, maar de jongeren popelen om een reeks hoger te spelen. Birger en ikzelf zijn uit de One naar de Two gaan spelen, maar vinden dat de jeugd zoveel mogelijk aan zijn trekken moet kunnen komen. Als jeugdcoördinator moet ik niet per se elke match zoveel minuten spelen. Integendeel, ik sta zelfs graag mijn plaats af. Maar af en toe is het ook goed dat ik deel uitmaak van de groep.”

“Bij ons is de situatie helemaal anders”, antwoordt Emile. “We spelen als groep al sinds de jeugd samen. Nieuwe spelers inpassen is niet evident. Qua leeftijd voelen we ons nog wel jonge gasten, maar als we de jeugd van K-BTK zien trainen, dan moeten we toegeven dat ze een fel tempo heel de match kunnen aanhouden.”

“In de rangschikking staan we zwaar onder ons niveau, toch als je de resultaten tegen de beste ploegen van de reeks bekijkt. We spelen beter tegen de beste ploegen, winnen tegen Avanti, voor de beker tegen Wikings en nadien verliezen we weer van ploegen waar we eigenlijk nooit van mogen verliezen. In de heenronde waren we nog niet klaar voor het duel met K-BTK”, gaat Emile verder. “Het zou leuk zijn als er veel volk zou komen opdagen op de komende derby. We kennen het speelveld heel goed want we trainen in dezelfde zaal als onze opponenten. Of we die jonge veulens van K-BTK aankunnen, zullen we moeten bewijzen.”

Middenmoot

“We zijn een ploeg met een erg variabele samenstelling”, vindt Pieter. “Soms doen spelers van de One mee, Hobie Cottenier bijvoorbeeld, die qua mogelijkheden een niveau of twee hoger waard zijn. Dan hebben we nog Thomas Witdouck, een bijzonder snuggere kerel die in Leuven studeert en maar één keer in de week komt trainen. Wat die als atletische mogelijkheden heeft, is wel indrukwekkend. Ook Thomas Vanfleteren is bij de groep gekomen, nog zo’n talent.”

“Onze sterkte is dat we elkaar zo goed kennen op en ook naast het veld”, knipoogt Emile. “Die ervaring is veel waard, kijk maar naar ons resultaat tegen Avanti (64-56). Wat K-BTK betreft, ze zouden zonder problemen in de middenmoot van eerste provinciale kunnen staan. Hoe we hen gaan opvangen, is een uitdaging. Voor ons en voor onze coach, die uiteindelijk de beslissingen neemt.”

Leidersfiguur

“Wat me frustreert, is het feit dat zoveel ploegen zonedefense spelen, hoewel ze ook wel ondervinden dat we qua shotpower sterk zijn”, verzucht Pieter. “Ik hoop maar dat Sport dat niet doet, dan wordt het een match met open vizier, veel leuker voor de toeschouwers.”

“Ik ben er zeker van dat er veel ambiance zal zijn”, aldus Emile. “Vorig seizoen wonnen we met 14 punten in de heenronde en verloren in de terugronde met 13. Dat was toen een belangrijke stap richting de kampioenstitel in derde. Dat waren echt sterke matchen. Jammer dat we Karim Kediambiko moeten missen. Zijn knieproblemen moeten eerst opgelost geraken. We hopen dat hij nog dit seizoen aan spelen toekomt. Gelukkig is Matthias Van Landuyt er terug bij. Hij is een leidersfiguur die een sterke rol speelt binnen de groep.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier