Kortrijk Spurs showen nieuwe truitjes op persvoorstelling in zomerbar Azuro

G-ploeg en damesploeg met meter Ann Wauters. © KDS
Redactie KW

De grootste basketbalclub van het land presenteerde enkele fanionteams van zowel heren als dames. Heel wat bekende basketgezichten waren aanwezig, met de vriendelijke Ann Wauters als coryfee, die als meter van de G-basketters graag aanwezig was. Voor de Dames One uit Deerlijk en hun entourage was het nog wat wennen, maar de verbroedering lukte aardig.

Presentatrice Michelle Coucke en pr-man Steph Adams leidden de ploegvoorstelling in goeie banen. Aangezien voor de heren nog een training op het programma stond, kregen de fanions One en Two voor één keer voorrang op de dames. Maar het was schepen van Sport Arne Vandendriessche die de spits mocht afbijten: “Er zijn een heel aantal vergaderingen aan voorafgegaan, maar het resultaat mag er zijn. Ik kijk met grote tevredenheid op de fusie terug en beschouw het zelfs als een van mijn hoogtepunten als politicus. We laten de nieuwe club nu twee jaar werken op een duurzame manier zonder ons daar veel in te mengen en binnen twee jaar zullen we alles evalueren. Is het resultaat oké, dan staat er dan wel een extraatje tegenover.”

Met Jan Allaert (ex-bestuurslid Kortrijk Sport) en Dany Cornelis (ex-bestuurslid van K-BTK) werd gekozen voor een duo als voorzitter. “Eigenlijk waren wij bij de onderhandelingen de ietwat neutraal georiënteerden”, licht Dany Cornelis toe. “Mensen die al 30 jaar eenzelfde club helpen dragen, hebben het moeilijker met een fusie zoals deze. Wij zijn ervan overtuigd dat we in de goeie richting werken. De jeugdwerking heeft het systeem al getry-out. Nu komt het serieuze werk en we hebben er het volste vertrouwen in dat dit de juiste weg is“, aldus Dany, die de vader is van Michiel (Spurs U14A).

Deerlijk en/of Kortrijk

De fanionploeg van Deerlijk (eerste nationale dames) heeft met Kortrijk Spurs een akkoord gemaakt om na twee jaar volledig onder Kortrijk Spurs te functioneren. De delegatie van bestuur en speelsters was wat onwennig bij aanvang van de avond. Ze stonden er duidelijk met een dubbel gevoel. Voorzitter Albert Vanpoucke had er nachten zijn slaap voor gelaten, maar zat duidelijk met een beter gevoel na wat goeie contacten met Spurs-verantwoordelijken: “Ik ben de 70 voorbij en wou ‘mijn meisjes’ niet verloochenen. Toen ik in 2004 voorzitter werd, heb ik er een punt van gemaakt om meisjes uit de omgeving in hun eigen regio te kunnen laten spelen. De familiale sfeer is een topprioriteit bij ons. Door de sterke link met Kortrijk, dat ons jonge talenten kon aanreiken, werkten we al samen. Maar dat de club zou opgedoekt worden, als ik het niet meer kan doen, dat wou ik niet laten gebeuren. Daarom gaan we de samensmelting onder bepaalde voorwaarden laten gebeuren.”

Ann Wauters is meter van de G-basketters van Kortrijk Spurs.
Ann Wauters is meter van de G-basketters van Kortrijk Spurs.© KDS

“Ten eerste spelen we nog twee jaar in Deerlijk in de eigen witte tenue. We spelen wél onder het stamnummer van Spurs, maar behouden onze eigen administratie. Na twee jaar gaan de verantwoordelijken wellicht samensmelten. Of ik daar dan nog een plaats in zal hebben, dat is nog niet duidelijk. Maar feit is dat ik ons team beschouw als een van mijn kinderen. Mijn ambitie was om de meisjes van de eigen regio niet te verplichten om uit te wijken naar SKW of Boom of Wallonië. Jonge talenten, die vorige jaren een dubbele licentie (Deerlijk en Kortrijk) hadden, spelen nu gewoon onder hetzelfde stamnummer. Uiteindelijk hoop ik dat ons verhaal doorloopt. Waregem had geen interesse, Kortrijk wel. Dan moeten we blij zijn met deze kans. Het doet me pijn, maar ik ga vanavond naar huis met een beter gevoel dan toen ik vertrok. Dat komt wel goed”, knipoogt Albert.

Niet alleen de fanions kregen een nieuwe tenue, ook de G-basketters mochten op het podium hun outfit showen. De brede glimlach van Ann Wauters, die het meterschap aanvaardde, maakte het plaatje compleet: “De spelers en speelsters van de G-basketploeg onder leiding van Dominique Vandenbroucke doen het niet alleen schitterend qua resultaten, ze missen ook geen enkele match van de Cats in de Lange Munte. Zelf ga ik ook weleens kijken, zoals bij het X Mas Tournament, en zo zijn het voor mij en nog andere Cats vrienden geworden.”

Ann Wauters heeft trouwens nog andere links met de Spurs. “Inderdaad, onze drie kinderen zijn met basket gestart, nadat ze van veel sporten hebben geproefd. Vince en Lou (beiden 8) maken deel uit van de U10. Dree, onze jongste, een meisje van 5, is gestart met initiatiebasket. Ik ga dus wat meer tijd als chauffeur van de kinderen moeten spenderen.”

Het bestuur van Kortrijk Spurs.
Het bestuur van Kortrijk Spurs.© KDS

“Verder heb ik, met steun van een paar psychologen, een psychologisch model ontwikkeld om coaches met andere ogen naar speelsters/spelers te laten kijken. Het moet hen toelaten beter om te gaan met hun team. Het gaat om motivatie, coachbaarheid, mentale ingesteldheid. Aan de University of Miami heb ik die opleiding al eens gegeven en dat werkt bij verschillende sporten, niet alleen basket, maar ook voetbal bijvoorbeeld. We beginnen in september de opleiding te geven aan de coaches van de meisjes.”

Broers herenigd in de heren One

Twee broers speelden eindelijk weer in dezelfde ploeg: Stan en Robbe Naudts genoten hun opleiding in Oostkamp, maar hun wegen liepen maar af en toe eens samen. Robbe: “Bij Wevelgem speelden we meer dan drie jaar samen. Dat was veruit de leukste periode. Daarin zijn we heel erg naar mekaar toe gegroeid. Na wat mutaties kwamen we weer samen in Waregem, helaas maar voor één seizoen. Nu zijn we weer samen. Die interactie tussen ons als broers op het basketveld, dat kan ik niet beschrijven. We voelen elkaar zo goed aan. Daarbij ken ik de rest van de ploeg nog van Wevelgem, zoals Amaury en Jérome, ofwel ken ik die van tegen te spelen. Ik voel me echt goed in die groep”, aldus een stralende Robbe Naudts.

(SJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier